από τη Λίνα Μπάκου

Όταν την 31η Οκτωβρίου του 2010, προβλήθηκε στο καλωδιακό αμερικάνικο κανάλι AMC, το πρώτο επεισόδιο του ‘The Walking Dead’, μιας τηλεοπτικής σειράς με πρωταγωνιστές μια ομάδα επιζώντων σε ένα κόσμο κατακλυσμένο από ζόμπι, κανείς δε μπορούσε να προβλέψει ότι 4 χρόνια αργότερα, ο τεράστιος αντίκτυπος της σειράς θα οδηγούσε στην αναβίωση της pop κουλτούρας των ζόμπι, στην μικρή οθόνη -και όχι μόνο- και θα έφθανε κάθε επεισόδιο στους κύκλους που ακολούθησαν να αντιμετωπίζεται ως μέγα τηλεοπτικό γεγονός.

the-walking-dead-poster (1)

Βασισμένη στη σειρά κόμικς του Robert Kirkman που πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 και με εμπνευστή και δημιουργό των ταλαντούχο Frank Darabont (‘The Shawshank Redemption’, ‘The Green Mile’) o οποίος έγραψε και σκηνοθέτησε τον πιλότο, η ιστορία του βοηθού σερίφη Rick Grimes ο οποίος ξυπνάει μετά από κώμα σε ένα έρημο νοσοκομείο και σ’ έναν ρημαγμένο, καινούργιο εφιαλτικό κόσμο όπου οι νεκροί περπατούν και οι ζωντανοί επιβιώνουν, μας αιχμαλώτισε από το 1ο επεισόδιο του ανεπανάληπτου πρώτου κύκλου των μόλις 6 επεισοδίων.

http://www.youtube.com/watch?v=_Kuy8YExHDI

Ο Darabont που λάτρευε την αρχετυπική ταινία του 1968 του George A. Romero, ‘Night of the Living Dead’, και το κόμικς του Kirkman, έμεινε πιστός στο αρχικό υλικό και το εμπλούτισε με ένα εξαιρετικότατο cast, κλιμακωτή δράση που συναρπάζει, φρενήρη ρυθμό και σκηνοθεσία ανωτάτου επιπέδου, χωρίς να ξεχνά να δίνει χώρο στους ηθοποιούς να χτίζουν τους ρόλους τους, σεζόν με τη σεζόν, με συνέπεια και τρόπο που καθηλώνει από την 1η μέχρι την 5η σεζόν -με εξαίρεση την -εκτός τόπου και χρόνου- 2η σεζόν των 13 επεισοδίων στη φάρμα του Χέρσελ που μπορεί να απογοήτευσε τους πιστούς fan αλλά μας χάρισε 3 σημαντικούς χαρακτήρες (Hershel, Maggie και Beth) και ένα δραματικό φινάλε.

the-walking-dead-season-3_

Η 3η σεζόν (με 16 επεισόδια) ακολουθεί πιστά την πλοκή του κόμικς και βρίσκει τους ήρωες στο δρόμο, χωρισμένους σε γκρουπ και με το concept μιας φυλακής που μετατρέπεται σε άσυλο για το Rick και την ομάδα του ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αγνοούνται και τελικά οδηγούνται σε μια πόλη-ουτοπία που διοικείται από τον φαινομενικά γοητευτικό Κυβερνήτη.
Δύο νέοι ήρωες εισάγονται και μας κερδίζουν με την πρώτη … ατάκα και είναι οι εξής : O Governor και η σαμουράι Michonne, ενώ παλαιότεροι γνώριμοι μετασχηματίζονται από φοβισμένοι μοιρολάτρες και καταπιεσμένες νοικοκυρές σε μελλοντικούς action heroes ή από αδιαμφισβήτητους ηγέτες σε μισότρελους αποτυχημένους … γεωργούς.

Το εκρηκτικό τέλος του 3ου κύκλου με τους αναπάντεχους αλλά τελικά απαραίτητους θανάτους αγαπημένων και μη προσώπων οδηγεί μετά το mid seson finale του 4ου κύκλου, τους επιζήσαντες στο δρόμο, χωρισμένους σε ομάδες των δυο και τριών προσώπων, σε μερικά από τα πιο αγαπημένα μου -και ας διαφωνήσετε οι περισσότεροι- επεισόδια μέχρι τώρα.

Μεγάλη ευκαιρία για τους χαρακτήρες να δεθούν και να ενηλικιωθούν. Μαθαίνουμε πώς διαμορφώθηκαν σε αυτό που είναι τώρα, με τη συγκίνηση πάντα να εναλλάσσεται με το απαραίτητο σασπένς.

Ενώ την ίδια στιγμή περιμένω να φανούν ο Joel και η Ellie οι πρωταγωνιστές του ‘The Last of Us’  και να συναντήσουν τον Daryl και τη Beth για να τους συνοδεύσουν στο Terminus, ώστε το παράλληλο σύμπαν του video game να ενωθεί με αυτό της σειράς.
Δεν μου φεύγει από το μυαλό πόσο η σεζόν αυτή μοιάζει να εμπνεύστηκε από την ιστορία φιλίας και συντροφικότητας αλλά και το ύφος του αριστουργηματικού αυτού παιχνιδιού.

Για μια και μοναδική φορά το φινάλε θα φέρει μια θριαμβευτική επανένωση (Glenn και Maggie), ένα σπαραχτικό γεγονός ‘Look at the flowers’ και την αναζήτηση ενός τελικού προορισμού -Terminus- που υπόσχεται σωτηρία.

TWD season 5

Και ερχόμαστε στην τρέχουσα 5η σεζόν που έκανε πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου, με ρεκόρ τηλεθέασης από το AMC και ρεκόρ στο παράνομο downloading, με τον τρόμο να μας καταλύει από τα πρώτα λεπτά και την (χμ!) κάθαρση, να έρχεται από μια αναπάντεχη ‘Από μηχανής θεά’ με γκρίζα μαλλιά.

Νέοι χαρακτήρες -που εισάγονται από τη σειρά κόμικς- κάνουν την εμφάνισή τους (Πάτερ Gabriel, Οι Κυνηγοί-The Hunters), παλιοί και αγαπημένοι εξαφανίζονται και εμφανίζονται ξανά, ενώ ο τρόμος του Terminus εξακολουθεί να καραδοκεί. (Για μπάρμπεκιου κανείς;)

Για πρώτη φορά η ομάδα αποκτά συγκεκριμένο στόχο -να φτάσει στη Washington
….Α! και η Michonne βρίσκει ξανά το σπαθί της.

http://www.youtube.com/watch?v=j4GAs9TJVjM

Ο 5ος κύκλος των 16 επεισοδίων προβάλλεται στην Ελλάδα από το συνδρομητικό κανάλι Fox