Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, με αιματηρά επεισόδια από Κούρδους που καταγελούν για αδράνεια της Άγκυρας για την υπεράσπιση της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, που απειλείται να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC να κάνουν λόγο για 12 νεκρούς, ενώ τουρκικά μέσα τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών από εννιά ως 14.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε έξι επαρχίες.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στο Ντιγιάρμπακιρ, που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, οι ισλαμιστές «γάζωσαν» πορεία υποστηρικτών του PKK.

Οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη.

Θάνατοι καταγράφηκαν και στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, στην Αττάλεια και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα, όπου η Αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε από τους υποστηρικτές του να διοργανώσουν συγκεντρώσεις ενάντια στην επέλαση του ΙΚ άλλα και για τη στάση της Άγκυρας.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η Κομπάνι κινδυνεύει να πέσει στους εξτρεμιστές, τονίζοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ δεν αρκούν προκειμένου να σταματήσουν την προέλασή του.

Η Άγκυρα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με στόχο τη δημιουργία ασφαλών ζωών για τους χιλιάδες πρόσφυγες, με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να τονίζει όμως στο CNN πως η αποστολή δυνάμεων πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας διεθνούς χερσαίας επιχείρησης.

Πηγή: skai.gr