Την ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ημαθίας, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια, επισημαίνει πως προκύπτει εκ των πραγμάτων η άμεση λήψη μέτρων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια και τους ελέγχους στην Εγνατία Οδό και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ημαθίας, μετά και το πρόσφατο τραγικό τροχαίο δυστύχημα.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Τμήματος καθίσταται επιβεβλημένη από το γεγονός ότι,  η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, λόγω και του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού, της ΠΑΘΕ αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, είναι εκ των πραγμάτων, ο σημαντικότερος κόμβος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βεσυρόπουλος έχει καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση και στο παρελθόν.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας ανέφερε τα εξής:

«Η αστυνόμευση, η οδική ασφάλεια και οι έλεγχοι στην Εγνατία οδό αλλά και στο εθνικό δίκτυο, απαιτούν ένα επανασχεδιασμό των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Η κομβική θέση της Ημαθίας αλλά και η μεγάλη κίνηση στο οδικό δίκτυο, επιβάλουν την ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, με έδρα την Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας.

Η οδική ασφάλεια είναι κορυφαίο ζήτημα, δεν μπορούμε να το αγνοούμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Το πρόσφατο τραγικό τροχαίο δυστύχημα, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Βέροιας, είχε βαρύ κόστος με 5 νεκρούς και 30 τραυματίες.

Μία ημέρα μετά, στις 6 Οκτωβρίου είχαμε ένα ακόμα ατύχημα με νταλίκα στην Εγνατία Οδό, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινα θύματα.

Προκύπτει εκ των πραγμάτων η άμεση λήψη μέτρων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια και τους ελέγχους στην Εγνατία Οδό και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ημαθίας.

Ένα επιβεβλημένο μέτρο είναι η ίδρυση Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ημαθίας. Καθίσταται επιβεβλημένο από το γεγονός ότι  η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, λόγω και του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού, της ΠΑΘΕ αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, είναι εκ των πραγμάτων, ο σημαντικότερος κόμβος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ημαθία γειτνιάζει με άλλες 4 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης).

 Στο τμήμα της Εθνικής Οδού στην Ημαθία υπάρχει αυξημένη κίνηση ενώ ο νομός δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, λόγω του Μουσείου της Βεργίνας, που είναι ο τρίτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα, καθώς  και της «Σχολής Αριστοτέλους» στη Νάουσα και της Ιεράς Μονής «Παναγία Σουμελά».

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1.       Εάν στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η ίδρυση, η στελέχωση και η λειτουργία Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ημαθίας, με έδρα την Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας.