Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας με αφορμή την έναρξη της 4ης Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1 Οκτώβρη έως 10 Οκτώβρη 2014 και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, βιβλιοπαρουσιάσεις και επιστημονικές ημερίδες.

Δέκα ημέρες γεμάτες ιστορία και πολιτισμό,  θα έχει τη δυνατότητα ο κόσμος της Βέροιας και όχι μόνο να παρακολουθήσει. Η φετινή θεματική της Δ’ Εβδομάδας όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ κ.Ξυνάδας θα αφορά την περίοδο του Μεσοπολέμου 1940-1950, τη δεκαετία των μεγάλων αναταραχών και συγκρούσεων.

Στην εισηγητική του ομιλία για την παρουσίαση του προγράμματος της 4ης Εβδομάδας Ιστορίας και Πολιτισμού ο κ.Ξυνάδας ανέφερε πως “Η Εβδομάδα έχει τον καθιερωμένο πλέον τίτλο όπως και οι τρεις προηγούμενες “Μιλάμε για την Βέροια του 20ου αι.” και στόχος της εβδομάδας είναι η διάδοση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της Βέροιας”.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα γίνουν σπουδαίες βιβλιοπαρουσιάσεις. Η πρώτη αφορά το 2ο τόμο του κ.Παύλου Πυρινού με τίτλο “Βεροιώτικα και Ναουσαίικα σημειώματα”. Το 1ο μέρος παρουσιάστηκε 5 χρόνια πριν το 2009. Η αξία του έργου είναι πολύτιμη καθώς παρουσιάζει συγκεντρωμένα άρθρα που ο κ.Πυρινός συγκέντρωσε στη δεκαετία του ’70. Επιπλέον θα παρουσιαστεί η έκδοση των πρακτικών του 1ου συνεδρίου της ΕΜΙΠΗ το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2010 στη Βέροια. Η έκδοση αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Εταιρείας καθώς δίνει την ευκαιρία να δει και έχει πρόσβαση κανείς σε καρπούς της ιστορικής τοπικής έρευνας. Σήμερα, λόγω των καταστάσεων το να εκδοθούν πρακτικά συνεδρίων επιστημονικών είναι πολύ δύσκολο. Τέλος, όσον αφορά τις παρουσιάσεις συγγραμμάτων θα παρουσιαστεί μια έκδοση, μια νέα σειρά πρακτικών της περσινής επιστημονικής ημερίδας του 2013 με εξαίρετο και δυσεύρετο υλικό από τα ΓΑΚ (γενικά αρχεία του κράτους).

Η εβδομάδα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τα παιδιά, με θέμα τα χρόνια της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου στη Βέροια. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα δυο ημέρες και συγκεκριμένα στο “Ιστορικό Πανόραμα” του Χώρου Τεχνών, με σκοπό τα παιδιά να μπορέσουν ταυτόχρονα να δουν και ιστορικά ντοκουμέντα των εποχών αυτών καθώς πρέπει να έχουν και τα ανάλογα ερεθίσματα.

Σε ερώτηση του kathemera.gr σχετικά με τις παιδικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, κατά πόσο αυτές γίνονται σε συνεννόηση με την Α’Βάθμια Εκπ/ση Ημαθίας ο κ.Ξυνάδας μας απάντησε πως οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με σχολεία και απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 9 έως 12 ετών κυρίως, αλλά και οι υπόλοιπες ηλικίες είναι ευπρόσδεκτες.

Για την Εβδομάδα μίλησε και ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Βέροιας κ.Καμπούρης ο οποίος τόνισε πως “Θεωρώ αυτονόητο ότι στηρίζουμε την ΕΜΙΠΗ. Υπάρχει έμπρακτος σεβασμός στο έργο που επιτελεί. Δεν μπορούμε να είμαστε απόντες. Στο μέτρο του δυνατού θα στηρίξουμε το έργο και στην πορεία. Η διάδοση της ιστορίας είναι ένα μεγάλο βάρος που κουβαλά η ΕΜΙΠΗ. Θεωρώ πως κάνουμε παράλληλη και συμπληρωματική δουλειά”.

Κλείνοντας, αφού παρουσιάστηκε συνοπτικά το πρόγραμμα της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ο πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ ανέφερε και ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές, οι οποίοι είναι η ΚΕΠΑ Βέροιας, η 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η κ.Τζαβέλα προϊσταμένη των ΓΑΚ Ν.Ημαθίας και επιπλέον ευχαρίστησε όλους τους ιδιώτες-επαγγελματίες χορηγούς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για στήριξη της ΕΜΙΠΗ αμέσως.

Δέκα ημέρες γεμάτες ιστορία και πολιτισμό….στη Βέροια.

Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2014

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 – 19:00:

Παύλος Δ. Πυρινός, «Βεροιώτικα και Ναουσαίικα Σημειώματα». Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του τοπικού συγγραφέα και Επίτιμου Προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Παύλου Πυρινού (Αρχοντικό Σαράφογλου – Οδός Ιεραρχών)

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 – 19:00:

«Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία» (Α΄ Τόμος). Παρουσίαση του Α΄ Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία, το οποίο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Στον τόμο περιλαμβάνονται 13 μελέτες αρχαιολογικού περιεχομένου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η έκδοση του δευτέρου τόμου, ο οποίος θα περιέχει θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ιστορίας
Παρασκευή και Σάββατο 3-4 Οκτωβρίου 2014:

Δ΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας (1940 – 1950) – Η δεκαετία των μεγάλων ανατροπών και συγκρούσεων. Επιστημονική ημερίδα τοπικής ιστορίας με θέματα που σχετίζονται με την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στη Βέροια και την Ημαθία (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).

Έναρξη: Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 – ώρα 19:00

Συνέχεια Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 – Πρωί: ώρα 10:00, Απόγευμα: ώρα 19:00.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

11:00 π.μ. «Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου – Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (Ιστορικό Πανόραμα, Χώρος Τεχνών Βέροιας).

19:00: «Οι δρόμοι της πόλης στην Κατοχή και τον Εμφύλιο» – Παρουσίαση πρακτικών επιστημονική ημερίδας «Ημαθία. Σκιαγραφώντας την ιστορία της μέσα από τις συλλογές των Γ.Α.Κ.» (Γ.Α.Κ. Ν. Ημαθίας – Οδός Ολγάνου).

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

11:00 π.μ. «Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου – Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (Ιστορικό Πανόραμα, Χώρος Τεχνών Βέροιας).