Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας (15/9) στο Δημαρχιακό μέγαρο, με αυτήν να ξεκινάει σε ήρεμους και πολιτισμένους τόνους χωρίς οξύνσεις και διαμάχες καταλήγοντας ωστόσο σε τεταμένο κλίμα μεταξύ κ.Τσαπαρόπουλου και κ.Μαρκούλη σχετικά με τον έξτρα χρόνο που δόθηκε στον κ.Μαρκούλη και κατά την άποψη του κ.Τσαπαρόπουλου δεν θα έπρεπε καθώς πέραν αυτού του γεγονότος επιπλέον διατύπωνε θέση, κάτι το οποίο θεωρήθηκε λάθος από τον τελευταίο.

Τα θέματα που αφορούσαν προημερησίας διάταξης ζητήματα ήταν πολλά και οι εισηγητές αναλόγως αρκετοί.

Το λόγο αρχικά πήρε ο Δήμαρχος κ.Βοργιαζίδης ο οποίος άνοιξε την αυλαία του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου με τη φράση “Σήμερα για όλους η συνεδρίαση αποτελεί το βάπτισμα του πυρός”. Ο Δήμαρχος ανέφερε πως στα κοντινά και πρωταρχικά σχέδια του είναι να βρεθεί ένας τρόπος συμπύκνωσης της συνεδρίασης και πως για αυτό θα οριστεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα μελετήσει τους τρόπους όπου το Δ.Σ να είναι πιο συμπυκνωμένο και με περισσότερη ουσία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη εισηγήσεων έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμο χρόνος και αν γίνεται, αν μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε παράταξη να εισηγείται κάθε φορά τους προβληματισμούς ένας. Τέλος συνεχάρη την προηγούμενη ηγεσία για το γεγονός ότι το Μουσικό Σχολείο βρήκε στέγη κατόπιν της επιμονής της κ.Ουσουλτζόγλου και έδωσε το λόγο στους υπόλοιπους.

P9150006

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ.Καραπαναγιωτίδης πήρε το λόγο, ο οποίος περίμενε όπως ανέφερε μια “πανηγυρική συνεδρίαση” παραπονούμενος πως περίμενε κάτι το διαφορετικό. Αναφέρθηκε στις υποθέσεις που έχει ο δήμος στα δικαστήρια – ρίχνοντας αιχμές- και στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα του σχετικά με το θέμα των παιδικών χαρών και το πρόβλημα με τις πινακίδες που υπάρχουν σε αυτές και εμμέσως πλην σαφώς αίρουν τις ευθύνες από το Δ.Βέροιας σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο κ.Παπαγιάννης με τη σειρά του αφού ευχήθηκε καλή αρχή και δύναμη σε όλους και αναφερόμενος στο ότι όλοι βρίσκονταν εκεί για το καλό του τόπου, ζήτησε από το Δήμαρχο ένα χώρο “εργασίας” και για τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους και μάλιστα εντός του Δημαρχείου στηριζόμενος όπως ανέφερε στις δημοκρατικές αρχές από τις οποίες θεωρεί πως ο κ.Βοργιαζίδης διέπεται. Σημείωσε τέλος, ίσως και με μια δόση ειρωνείας, πως “δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα παρά μόνο το πως βλέπουμε το μέλλον την πόλης”.

Κατόπιν το λογο πήρε ο κ.Μπέκης ο οποίος με υπαινιγμό ανέφερε πως περίμενε να υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το Δ.Σ. και η πλειοψηφία να παρουσιάσει τις προτεραιότητες του Δήμου και για την πόλη αλλά και για τα χωριά της. Όπως επίσης πως τα θέματα του συμβουλίου είναι αποκλειστικά παλαιές εκκρεμότητες. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα που έθεσε ο κ.Μελιόπουλος σχετικά με την επιστολή-ερωτηματολόγιο Φούχτελ, για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, η οποία στάλθηκε και αν τελοσπάντων έφτασε στο Δήμο. Ο κ.Μπέκης ζήτησε να βγουν στη δημοσιότητα το τι ειπώθηκε στις συζητήσεις που είχε μαζί του η πρώην Δήμαρχος και περαιτέρω να μην απαντηθεί από το Δήμαρχο αυτό το ερωτηματολόγιο.

Ο κ.Μαρκούλης, πήρε τον λόγο πέμπτος στη σειρά, ήταν αρκετά αυστηρώς και καυστικός από την αρχή με τον Δήμαρχο. Ζήτησε να τεθεί ως βασικό ζήτημα οι απευθείας συνδέσεις των συνεδρίων του Συμβουλίου. Έθεσε το ζήτημα σύστασης νομικής επιτροπής ώστε οι κατ’ αποκοπή υποθέσεις του δήμου να μην δίνονται σε συγκεκριμένους νομικούς και να σταματήσει έτσι το πελατειακό παζάρι. Συντάχθηκε με το θέμα του κ.Μελιόπουλου για την επιστολή Φούχτελ. Ζήτησε να δοθεί η εικόνα του χρέους Δήμου. Ζήτησε απάντηση για τα αδέσποτα και τι πρωτοβουλίες έχει πάρει η δημοτική αρχή. Ζήτησε να μάθει τη θέση του Δημάρχου όσον αφορά τα ροδάκινα και τι ενέργειες έχει σκοπό να κάνει ο Δήμος για τη διάθεση του προϊόντος μετά το ρώσικο εμπάργκο καθώς ο Δήμαρχος βρέθηκε “τότε” κοντά στους αγρότες. Τέλος αναρωτήθηκε για τις ποινικές υποθέσεις του Δήμου π.χ. Γέφυρα Κούσιου κ.α

Ο κ.Μελιόπουλος ανέφερε πως η θέση του στο Δ.Σ. είναι για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Μίλησε για υποβάθμιση της παιδείας καθώς και με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς οι ελλείψεις είναι πιο φανερές. Ρώτησε για τους παιδικούς σταθμούς και στάθηκε στην επιστολή Φούχτελ, την οποία διάβασε και τέθηκε ως θέμα τελικώς στην επόμενη συνεδρίαση.

Το λόγο πήραν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι εκ των οποίων η μια ήταν η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ν.Νικομήδειας κ.Σταφυλίδου η οποία έθεσε θέματα όπως η αποχέτευση, η μη ύπαρξη της οποίας αυξάνει τα κουνούπια και τις μύγες, η εγκατάλειψη του χώρου της κοινότητας, η βρωμιά στο γήπεδο του χωριού και η μη εμφάνιση ανταποκρίτριας του ΟΓΑ. Και ο κ.Χειμώνας, εκ Μακεδονίδος, έθεσε τον προβληματισμό σχετικά με την μετακίνηση των μαθητών όπου τα δρομολόγια από 3 μειώθηκαν σε 1 δρομολόγιο και επίσης το πρόβλημα των χωραφιών στα χωριά της ενότητας τα οποία διεκδικεί τρίτο πρόσωπο κάτι που φαίνεται στη χαρτογράφηση του ΟΣΔΕ, και έτσι οι δημότες που χρόνια τα καλλιεργούν θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου, για να λυθεί το πρόβλημα το οποίο όπως ανέφερε “ξαφνικά εμφανίστηκε”.

Σε όλα αυτά τα ερωτηματικά απάντηση έδωσαν όσο μπορούσαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος.

DSC_0137

Ο κ.Κορωνάς για πολλοστή φορά ανέφερε τη διαδικασία που κινεί ο Δήμος για τα αδέσποτα και αναφέρθηκε σχετικά με την κοστολόγηση της μελέτης των εγκαταστάσεων και το πρόβλημα του κτηνιάτρου, όπου για τη μη δυνατότητα πρόσληψης δεν φταίει ο δήμος.

Ο κ.Σοφιανίδης απάντησε σχετικά με την μετακίνηση των μαθητών, πως το θέμα αυτό ανήκει στην Περιφέρεια. Επίσης ανέφερε πως πολλά σχολειά μέσα στο καλοκαίρι που είχαν ελλείψεις πχ πρόσβαση ΑμεΑ διορθώθηκαν και έχουν σειρά και άλλα.

Ο κ.Παπαδόπουλος απάντησε σχετικά με το ζήτημα των πινακίδων στις παιδικές χαρές, ανέφερε πως δεν είναι επικίνδυνες απλά λείπουν κάποια “κομμάτια” που αν δεν υπάρχουν δεν μπορούν να πάρουν άδεια.

Κλείνοντας τα προημερησίας το λόγο πήρε ο Δήμαρχος ο οποίος απάντησε στον κ.Καραπαναγιωτίδη με ανάλογο υπονοούμενο, λέγοντας πως “Για να πάει κάποιος στα δικαστήρια πρέπει να παράγει”. Με τον ίδιο αυστηρό και αιχμηρό τρόπο απάντησε και στις αιχμές του κ.Μαρκούλη και τέλος έκλεισε με το θέμα για παραχώρηση γραφείου στους λοιπούς δημοτικούς συμβούλους το οποίο έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος κ.Κορωνάς.

Ακολούθησαν τα 21 θέματα ημερήσιας διάταξης στα οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν για τοποθέτηση δημοτικών συμβούλων σε επιτροπές και σε οργανισμούς και όχι μόνο.

Αν και πρώτη συνεδρίαση κανείς δεν θα έλεγε πως κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους, ωστόσο, ο καθένας έθεσε τα όρια του και “έβαλε” την προσωπική του σφραγίδα, για όλα όσα θα δούμε στα υπόλοιπα συμβούλια.. Άξιο σημείωσης, βέβαια, θα έλεγε κανείς πως ήταν το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας προφανώς όπως όλοι γνωρίζουμε ανδροκρατείται, ωστόσο αν και λιγοστές οι “κυρίες” του συμβουλίου, σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση,  οι 2 εκ των λιγοστών πήραν το λόγο και μάλιστα δυναμικά!