Μια ακόμη συμμετοχή του χορευτικού της Ευξείνου Λέσχης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το χορευτικό τμήμα παραστάσεων της Λέσχης συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Bracciano της Ιταλίας από τις 22-08-2014 έως τις 26-08-2014. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Δήμος του Bracciano ενώ συμμετείχαν 18 αποστολές από Ρωσία, Εσθονία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Φινλανδία και Ιταλία.

Η αποστολή διέμεινε στην πόλη Bracciano, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρώμης σε απόσταση 32 χιλιομέτρων, με κύριο χαρακτηριστικό της την ηφαιστιογενή λίμνη. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στις παρυφές ενός κάστρου και στην κεντρική πλατεία της πόλης Bracciano, μια πόλη με χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής του παρελθόντος.

LEV

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του τμήματός μας με τον δήμαρχο της πόλης, στην οποία έγινε και η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, ενώ έπειτα όλα τα χορευτικά τμήματα με τις σημαίες και τα λάβαρά τους παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου χόρεψαν και τραγούδησαν τους ήχους της μουσικής της χώρας τους. Την δεύτερη και τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις μπροστά από το δημαρχείο του Bracciano. Το πολυπληθές τμήμα της Λέσχης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σύμφωνα με την επίσημη και δημόσια αναφορά της υπευθύνου παρουσίασης του φεστιβάλ.

Το ταξίδι αυτό δεν είχε μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα αλλά και εκπαιδευτικό. Η ξενάγηση στην πόλη της Ρώμης συνοδεύτηκε από την παρουσία του Βεροιώτη συμπολίτη μας, κατοίκου Ιταλίας κ. Λαγιώνη Γεώργιου, ο οποίος κατά την τρίωρη ξενάγηση μας παρουσίασε την ιστορία της Ρώμης. Περπατήσαμε στις σημαντικότερες πλατείες, Piazza Venezia και Piazza di Spagna. Επισκεφθήκαμε την Fontana di Trevi και περιπλανηθήκαμε στα πολυσύχναστα σοκάκια της Ρώμης. Η ξενάγηση περιελάμβανε και την επίσκεψη στο Κολοσσαίο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

LEV

Πολύτιμος αρωγός κατά την επίσκεψη στο Βατικανό και στα μουσεία του, στην Capella Sistina και στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ήταν η ξεναγός κ. Μαρία Ταμουρίδου, Ποντιακής καταγωγής. Την αγάπη της και το ενδιαφέρον της για το ποντιακό στοιχείο και την διατήρηση της παράδοσης, την επιβεβαίωσε με την παρουσία της ίδιας και της οικογένειάς της την τελευταία βραδιά του φεστιβάλ. Η παρουσία της επισφραγίστηκε με το έκδηλο ενδιαφέρον της να φωτογραφηθεί με την αποστολή και να συμμετέχει ένθερμα κατά την διάρκεια της εμφάνισης του χορευτικού στην πλατεία του Bracciano.

Έκπληξη για όλη την αποστολή την ημέρα της αναχώρησης επιφύλαξαν o αρχηγός της αποστολής κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης και ο συντονιστής της εκδρομής κ. Φιλοκτήμων Φωτιάδης με την επίσκεψη στην αρχαία πόλη της Πομπηίας. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης η αποστολή είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την ζωή μιας αρχαίας ρωμαϊκής πόλης να ξετυλίγεται μπροστά του πριν την εξαφάνισή της από την λάβα του Βεζούβιου.

Για μια ακόμη φορά, ο χοροδιδάσκαλος κ. Βασίλης Ασβεστάς συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε κάθε χορευτή παλαιό και νέο, δίνοντάς του και ένα αναμνηστικό να θυμίζει την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε δάκρυα συγκίνησης και χαράς.

Το χορευτικό τμήμα συνόδευσαν τα παιδιά της Λέσχης, ο Γιάννης Τσανασίδης στην λύρα, στο γαβάλ και στο τραγούδι, ο Σωκράτης Μουρατίδης στη λύρα και στο νταούλι, ο Δαμιανός Χωραφαΐδης στη λύρα, στο βιολί και στο τραγούδι, ο Μιχάλης Τσανασίδης στο αγγείο και στο γαβάλ, και οι Γιώργος Ασβεστάς και Βαγγέλης Μωυσιάδης στο νταούλι. Τα παιδιά κράτησαν την αποστολή στους ρυθμούς και τα τραγούδια της παράδοσης, παίζοντας ακούραστα και με πάθος, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία του ταξιδιού οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στην θετική διάθεση του οδηγού μας, κ. Βαγγέλη Θεολόγου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της αναχώρησης ενσωματώθηκε στην ομάδα.

Το Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης θέλει να ευχαριστήσει θερμά το γραφείο γενικού τουρισμού «ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤOURS», την κ. Πιστοφίδου Χριστίνα που ανέλαβε χρέη διερμηνέα καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής, την κ. Ἐφη Αμοιρίδου, την κ. Ηρώ Φωστηροπούλου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Δημήτρη Τσιαβό για την πολύτιμη βοήθειά τους στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.