Στην παρουσίαση των εισιτηρίων διαρκείας για την ομάδα μπάσκετ του Φιλίππου Βέροιας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη βρέθηκε το kathemera.gr, όπου ακούγοντας με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα ειπώθηκαν, εστιάσαμε στο κομμάτι της στήριξης που δεν υπάρχει από πλευράς της πολιτείας, δηλαδή από πλευράς δημοτικής αρχής και περιφέρειας.

Η ερώτηση που τέθηκε από πλευράς μας προς τους οικοδεσπότες της παρουσίασης ανέδειξε ένα μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται πως αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και ο αθλητικός τομέας του τόπου αλλά και ο κοινωνικός τομέας ( πρωτοβουλία για το παιδί ). Μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν, βγήκαν αρχικά αισθήματα πικρίας, περισσότερο από την πλευρά του συλλόγου της Πρωτοβουλίας, αλλά ουσιαστικά δόθηκε ένα μήνυμα προς την μέλλουσα δημοτική και περιφερειακή αρχή για περισσότερη ηθική αλλά και υλική στήριξη των φορέων του τόπου.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση που ακολούθησε της συνέντευξης είχε ως εξής:

Η ερώτηση μας ήταν “Αναφέρθηκε και από τον Φίλιππο και από την Πρωτοβουλία για το Παιδί σχετικά με το κομμάτι των δημοτικών φορέων, ότι λείπει η στήριξη της πολιτείας, των τοπικών παραγόντων. Βλέπουμε συνεχώς ο δήμος να στηρίζει δράσεις πολιτισμού. Έχετε κάνει στο παρελθόν κινήσεις προς το Δήμο προς τους πολιτικούς φορείς και δεν βρήκατε ανταπόκριση, βρήκατε κλειστές πόρτες; Αν όχι, σκέφτεστε κάτι να κάνετε;

Την ερώτηση προθυμοποιήθηκε να απαντήσει αρχικά ο πρόεδρος του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ο κ.Τραπεζανλίδης λέγοντας “Αυτό είναι μια τεράστια συζήτηση. Εγώ είμαι 7 χρόνια στον ΦΙΛΙΠΠΟ, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα και από πλευράς δήμου και από πλευράς πολιτικών φορέων τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είχαμε την στήριξη που θα θέλαμε και αυτό δεν μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε μπροστά. Βέβαια πιστεύω ότι είναι το ίδιο και για κοινωνικούς φορείς όχι μόνο για τον αθλητισμό. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός έχει μείνει περισσότερο πίσω, γιατί το έχουμε εισπράξει τα τελευταία χρόνια. Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε τι έγινε στο παρελθόν αλλά πρέπει να καταλάβουν οι δημοτικοί φορείς ακόμα και οι καινούργιοι άνθρωποι που θα αναλάβουν στην περιφέρεια και στο δήμο ότι χρειαζόμαστε την βοήθεια τους. Υπάρχουν τρόποι φτάνει να υπάρχει διάθεση και θέληση. Δηλαδή σε αυτή την κατηγορία δεν μπορείς μόνος, θέλει συλλογική προσπάθεια από όλους και κυρίως από το Δήμο. Όμως  εμείς δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε για ότι έγινε στο παρελθόν. Δεν κατηγορήσαμε ποτέ κανέναν. Το νόημα είναι το αύριο να είναι καλύτερο από το χθες. Το νόημα είναι να βρούμε αύριο μια νέα διοίκηση, μια νέα δημοτική αρχή που να αγκαλιάσει την προσπάθεια μας. Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε απλά μια στήριξη και μπορεί να γίνει αρκεί να υπάρξει θέληση και θα το εκτιμήσουμε. Επίσης κλείνοντας θα ήθελα να συμπληρώσω σχετικά με την στήριξη της πολιτείας πως πέρσι ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα σε ομάδες που είχαν ίδιους στόχους με μας, υπήρχαν ομάδες οι οποίες οι μετακινήσεις και όχι μόνο πληρώθηκαν από τους δήμους τους. Γεγονότα πρωτόγνωρα για μας, νιώθαμε άσχημα γιατί εμείς ξοδέψαμε για μια αγωνιστική χρονιά (την προηγούμενη μπασκετική χρονιά) 60.000 με 70.000 ευρώ. Η κατάσταση αυτή δείχνει, λοιπόν, ότι το 50% πλέον είναι έξοδα της ομάδας. Υπάρχουν τεράστιες υποχρεώσεις όταν μια ομάδα βρίσκεται σε μια τέτοια κατηγορία   “.

Στην ερώτηση, ωστόσο, θέλησε να απαντήσει και ο κ.Σιδηρόπουλος της Πρωτοβουλίας για το παιδί λέγοντας με τη σειρά του “Από την πλευράς μας, εγώ θα ρωτήσω, πόσες πόλεις στην Ελλάδα έχουν ομάδα στην Α2 αλλά και επίσης πόσες έχουν κοινωνικές οργανώσεις γύρω από την πρόνοια οι οποίες να μην προέρχονται από το κράτος αλλά από την κοινωνία των πολιτών. Οι αρχές ενός τόπου εκφράζουν, ως θεσμικά πρόσωπα, συνήθως τα αισθήματα και τις διαθέσεις της κοινωνίας των πολιτών. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν ηθικά και υλικά. Όσον αφορά εμάς και την δημοτική αρχή εμείς όποτε ζητήσαμε βοήθεια σε υποδομές την πήραμε. Σημασία έχει την παρούσα στιγμή το ηθικό κομμάτι. Ανύψωση του ηθικού σε αυτόν που προσπαθεί. Τεράστια σημασία έχει κάποιος να νοιαστεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι βοήθειας μέσα από προγράμματα και από δίκτυα. Μπορεί από ένα πρόγραμμα να σου παρασχεθούν με “πάσα”, να το πω εν προκειμένω με μπασκετικό όρο, δυο τρία στελέχη για να βοηθήσουν και πληρώνονται από το πρόγραμμα και ο Φίλιππος θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο άτομο. Λοιπόν, σε ότι αφορά το δήμο, στο κομμάτι των υποδομών, ναι μας βοήθησε. Για την Αντιπεριφέρεια οφείλω να διευκρινίσω ότι η Πρωτοβουλία που έχει τεράστιο προϋπολογισμό, πέρσι έκλεισε με έξοδα 161.οοο ευρώ, βασίζει τη λειτουργία της σε δυο πυλώνες, η μια πηγή εσόδων είναι τα ίδια έσοδα πέρσι έφτασαν στα 100.000 ευρώ και το άλλο 30% είναι η κρατική επιχορήγηση. Αυτή η επιχορήγηση θα πρέπει να είναι σταθερή, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει και πότε θα δοθεί. Δεν είμαστε από τις περιοχές που ευνοήθηκαν φέτος, βέβαια δεν στοχεύουμε μόνο στις επιχορηγήσεις αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας, όπως προείπε ο κ.Τραπεζανλίδης. Θέλουμε την βοήθεια των τοπικών παραγόντων σε αυτό το κομμάτι. Είναι η πρώτη φορά που τα λέμε, είχαμε αξιοπρέπεια, αλλά επειδή διακατεχόμαστε από αισθήματα πικρίας, καθώς αδικηθήκατε σε αυτό το κομμάτι πρόσφατα, σε θέμα κρατικής επιχορήγησης, έχω να πω ότι δεν έχουμε σθεναρή υποστήριξη”.