Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν θα βιώσουν τις «σκληρές» συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, αλλά οι παραγωγοί αγωνιούν. Ήδη, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η ΠΑΣΕΓΕΣ διαμαρτύρεται έντονα για τη μη συμμετοχή της σε σύσκεψη των φορέων με αφορμή το εμπάργκο, μέσω επιστολής του γενικού της διευθυντή, κ. Γιάννη Κολυβά.

Έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη υπάρχει αισιοδοξία, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ συνολικά και της Ρωσίας, που με διάταγμα αποφάσισε την απαγόρευση ή τον περιορισμό για ένα χρόνο των εισαγωγών από τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις. Υπάρχουν μόνο διμερείς συμφωνίες με τα κράτη- μέλη, οπότε αυτό αφήνει περιθώρια για την Ελλάδα, αν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.

Οι παραγωγοί όμως ζουν την αγωνία τους. «Ηδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν. Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μάλιστα, οι παραγωγοί φοβούνται ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η χαριστική βολή, σε μία καταστροφική χρονιά εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, των βροχών και της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν πέσει δραματικά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας “Μέγας Αλέξανδρος”, Στράτος Αυγουστής.

Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου. Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6.000-7.000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. Ευρώ.

Πέρα όμως από την άμεση απώλεια εσόδων από τις εξαγωγές, οι παραγωγοί φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά, καθώς άλλες χώρες- όπως η Αργεντινή, η Χιλή και η Τουρκία- παραμονεύουν για να αναπληρώσουν με δικά τους προϊόντα τις ελλείψεις στη Ρωσία.

Διαμαρτυρία από ΠΑΣΕΓΕΣ για μη συμμετοχή σε σύσκεψη

Συγκεκριμένα στην επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής κ. Γιάννης Κολυβάς επισημαίνονται τα εξής: “Από τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορηθήκαμε για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ υπό την Προεδρία σας με εκπροσώπους Υπουργείων, Εξαγωγικών και Κλαδικών Φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Χαιρετίζουμε την άμεση πρωτοβουλία σας για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού θέματος και τις προσπάθειες που καταβάλετε ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Εντούτοις εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γιατί ενώ καλέσατε 16 εξαγωγικούς και κλαδικούς φορείς, αγνοήσατε την ΠΑΣΕΓΕΣ που είναι ο θεσμικός εκπρόσωπος των συνεταιρισμών, τη στιγμή μάλιστα που οι συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται εμπορικά στη Ρωσία διαθέτοντας στη Ρωσική πρωτεύουσα και κατάστημα διακίνησης οπωροκηπευτικών.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω των Ευρωπαϊκών οργάνων Copa και Cogeca και των Συμβουλευτικών Επιτροπών της ΕΕ στις οποίες συμμετέχει διαθέτει εμπειρία και γνώση σε παρόμοια θέματα διεθνούς εμπορίου όπως υπαγορεύονται από τους Κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και σε θέματα κυρώσεων-αντιποίνων και η συμμετοχή της στη σύσκεψη κάτι θετικό μπορούσε να προσφέρει.

Κύριε Γενικέ,

Η μη πρόσκληση της ΠΑΣΕΓΕΣ στην παραπάνω σύσκεψη μόνο ως εκ παραδρομής αμέλεια μπορεί να δικαιολογηθεί. Οποιαδήποτε άλλη επίκληση, σκέψη ή ενέργεια είναι αδιανόητη, απαράδεκτη και καταδικαστέα”.

Ανησυχία και από ΠΣΕ

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι «θα πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και επηρεάζουν συνολικά την ελληνική οικονομία και όλους τους μετέχοντες στην αλυσίδα της Εξωστρέφειας, παραγωγούς, εξαγωγείς, μεταφορείς, εκπροσώπους του τουρισμού».

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη: «οι εκτιμώμενες συνέπειες από πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, επηρεάζουν άμεσα παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τάσεις ενίσχυσης του παραγωγικού και ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα».

 Η Κομισιόν, σε επίσημη απάντησή της προς τον ΠΣΕ επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει πρόσθετες σημαντικές κυρώσεις, εφ’ όσον απαιτηθεί», καλώντας «τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για αποκλιμάκωση» (της κρίσης). Παράλληλα, ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες που σύναψε η ΕΕ στις 27 Ιουνίου 2014 με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προσφέρουν νέες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Εξαγωγέων».

Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επιβολή ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την Πολωνία, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης πολιτικής λύσης, που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Ελλήνων Εξαγωγέων, καθώς και την παράλληλη προώθηση διμερών εμπορικών συμφωνιών με χώρες που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος των ενδεχόμενων απωλειών, σε περίπτωση επέκτασης των ρωσικών κυρώσεων και προς άλλες χώρες της Ε.Ε..

Αν και οι πρόσφατες κυρώσεις δε στρέφονται άμεσα κατά τις Ελλάδας, ωστόσο, επηρεάζουν σημαντικά τις διαδικασίες προσέγγισης της ρωσικής αγοράς, ειδικά για ελληνικά οπωροκηπευτικά, που αποτελούν το υπ’ αριθμόν 1 εξαγώγιμο προϊόν στην εν λόγω χώρα, δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία πραγματοποιούνται κυρίως μέσω Πολωνίας, Ουκρανίας και Μολδαβίας (στην οποία έχει ήδη επιβληθεί ρωσικό εμπάργκο).

Η απόφαση για επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ρωσίας έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία διαφαίνονταν τάσεις εξομάλυνσης στις ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, ακόμη και αυξητικοί ρυθμοί στις εξαγωγές πυρηνόκαρπων, όπως ροδάκινα και νεκταρίνια, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία και την απαίτηση για σύντομη διευθέτηση της κρίσης στις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

Παράλληλα, δημιουργεί έντονες ανακατατάξεις στο παγκόσμιο εμπόριο οπωροκηπευτικών, καθώς οι χώρες που πλήττονται άμεσα από το εμπάργκο διοχετεύουν σε άλλες αγορές και σε χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα που αρχικά προορίζονταν για τη ρωσική αγορά. Ως συνέπεια τα ελληνικά προϊόντα αντιμετωπίζουν εντονότερο ανταγωνισμό και αναμένεται να δεχθούν πιέσεις στις τιμές.

Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις

 Η Ρωσία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 προμηθευτή της Ελλάδας και την 20η καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι πιθανές επιπτώσεις ενός διευρυμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία αθροίζονται σε πολλά δις ευρώ, επηρεάζοντας σημαντικά πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και τον τριτογενή τομέα, ειδικά τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6,5 δις ευρώ ετησίως, ενώ για το 2014 αναμένονταν συνολικά 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, με τη μέση κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη, την περυσινή χρονιά να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο, αξίας περίπου 5 δις ευρώ το χρόνο.

Συνολικά, δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό της τάξης των 7,5 δις ευρώ περίπου, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 41% (περίπου 200 εκατ. Ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα . Η Ρωσία -και η Ουκρανία- απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου (νωπό και κομπόστα).

Από την ανάλυση του ΠΣΕ, προκύπτει ότι μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, ήτοι περισσότερων των 110 εκατ. Ευρώ ετησίως, οι οποίες και συντηρούν ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής.

Τουρισμός και Μεταφορές

Συνολικά στο μέτωπο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνέπειες και στη ροή τουριστών από τη Ρωσία, η ανοδική τάση της οποίας συντήρησε την τελευταία διετία τις θετικές προσδοκίες στον κλάδο του Τουρισμού.

Αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες αναμένεται να προκύψουν και στο μέτωπο των μεταφορών, καθώς η Ρωσία ήδη προ τις κρίσης, σχεδίαζε την καθιέρωση αναθεώρησης του καθεστώτος γύρω από τις διεθνείς μεταφορές (TIR). Με την επιβολή κυρώσεων εκτιμάται ότι θα τηρηθεί ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στους μεταφορείς που προέρχονται από κράτη-μέλη, ενώ θα πρέπει να αναζητούν και εναλλακτικά δίκτυα διανομής, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς των προϊόντων προς και από τη Ρωσική αγορά.

Κόστος ενέργειας και πρώτων υλών

Σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτός της ενδεχόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής. Η Ρωσία αποτέλεσε τη διέξοδο της Ελλάδας στην προμήθεια αργού πετρελαίου, μετά τις εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, ενώ αποτελεί και βασικό προμηθευτή της χώρας μας σε Φυσικό Αέριο. Ποσοστό άνω του 90% των συνολικών εισαγωγών από τη Ρωσία αφορά προϊόντα των κλάδων της ενέργειας, με αποτέλεσμα πιθανές κυρώσεις να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτης ύλης προϊόντων διύλισης πετρελαίου καθώς και στο φυσικό αέριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, πιθανός περιορισμός εξαγωγών από τη Ρωσία ειδικά δημητριακών και πρώτων υλών, θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους κόστος παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα, καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά διεθνώς, αλλά και ακριβότερα για τους Έλληνες καταναλωτές, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Λύση από Βραζιλία

Φαίνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι στο μυαλό και plan B, όταν κήρυττε εμπάργκο εισαγωγών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μπορεί την Πέμπτη να ζητήθηκε από τους Ρώσους κτηνοτρόφους και παραγωγούς να συνδράμουν στη δύσκολη κατάσταση, ωστόσο αποδεικνύεται πως υπάρχει και άλλος… τρόπος.

Η συμφωνία ανάμεσα στον Πούτιν και την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ δείχνει να του δίνει ανάσα από τον κλοιό στον οποίο έχει πέσει. Ήδη δόθηκε έγκριση εξαγωγής κρέατος στη Ρωσία για 90 μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της Βραζιλίας, ενώ η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση των πωλήσεων και σε καλαμπόκι και σόγια.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία είναι η μεγάλη ευκαιρία της βραζιλιάνικης γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπως σημειώνει το Reuters.
Νέες μεγάλες μονάδες εκτροφής βοδιών, κοτόπουλων και χοίρων πήραν το «πράσινο φως» για συνεργασία με τη Μόσχα και το ίδιο επιδιώκεται και στα δημητριακά.

Οι Ρώσοι προχωρούν σε αντίποινα για την στάση της Δύσης στην Ουκρανία, «επιδεικνύοντας» και την παρουσία του Σνόουντεν στο έδαφός τους, του ανθρώπου που ξεσκέπασε το αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων σε όλο τον πλανήτη.

Η Βραζιλία έχει και αυτή λόγους να «στείλει μηνύματα» στην Ουάσιγκτον, καθώς η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ ήταν μεταξύ των πολιτικών ηγετών τους οποίους παρακολουθούσαν οι ΗΠΑ.
Και το μήνυμα συνοδεύεται και από… τρόφιμα, καθώς η Βραζιλία είναι ο πρώτος παγκοσμίως εξαγωγέας βοδινού, πουλερικών και σόγιας, ενώ το έδαφός της διαθέτει τέτοιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που την καθιστά μοναδική στην δυνατότητα κάθετης αύξησης της παραγωγής.

Αντίδραση ΕΕ

Την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να συζητηθεί το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ.

«Μια σύνοδος προβλέπεται (να πραγματοποιηθεί) σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη από την επόμενη εβδομάδα» και «αν είναι απαραίτητο» στη συνέχεια θα συγκληθεί ένα άτυπο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL,

Ο Λε Φολ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διευκρίνισε ότι είχε επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

«Αρχικά θα εκτιμήσουμε τα πράγματα (…) και θα λάβουμε αποφάσεις μόλις έχουμε εκτιμήσει πλήρως τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων αυτών που έκανε η Ρωσία», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με τον Λε Φολ, «θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για τους γάλλους και τους ευρωπαίους παραγωγούς. Υπάρχουν επιπτώσεις και υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αποφάσεις θα ληφθούν αρκετά σύντομα για την αλιεία και τα νεκταρίνια».

Τα δύο αυτά προϊόντα βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο μιας δριμείας μάχης μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με την τελευταία να εξάγει περίπου 100.000 τόνους φρούτων στη Ρωσία.

Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ

Τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της η Δύση για τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία θα βλάψουν τη ρωσική οικονομία, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Φέρμαν πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν έχουν αυξήσει την τιμή του πετρελαίου, αλλά ούτε είχαν επιπτώσεις στις αμερικανικές εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Κόεν επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αυτή δεν αλλάξει στάση και συνεχίσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Εξάλλου ο Κόεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία κατά μιας συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα με το Ιράν και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον όσων τυχόν εμπλακούν σε μια τέτοια συμφωνία.
Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία.

Ανησυχία στην Λευκωσία από το διάταγμα Πούτιν

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν για απαγόρευση εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από χώρες της ΕΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ήδη ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα. Η κυπριακή κυβέρνηση κινείται παρασκηνιακά με επιχείρημα τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα, ώστε τα πιθανά αντίμετρα Πούτιν να μην έχουν αντίκτυπο στις κυπριακές εξαγωγές προς την Ρωσία.

Σε περίπτωση που η λίστα της Ρωσίας συμπεριλάβει και την Κύπρο, τότε η μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα κυμανθεί γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα αναμένεται να επηρεαστεί η εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, οι οποίες από το 2011 ως σήμερα σημείωσαν σημαντική άνοδο σε αξία παραγωγής της τάξης του 27%.

Πηγή: paseges.gr