Έντονη κινητικότητα στην ελληνική κυβέρνηση μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Βλ.Πούτιν, για εμπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιστρατεύοντας τα διπλωματικά μέσα για εξεύρεση λύσης πραγματοποιούνται έκτακτες συσκέψεις μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών των άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Πρώτο μέλημα για τις διπλωματικές κινήσεις είναι να διευκρινιστεί αν τα ελληνικά προϊόντα εντάσσονται στη λίστα του ρωσικού διατάγματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με τη συμμετοχή και στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί και κινείται πλέον η χώρα με διπλωματικά μέσα για εξεύρεση λύσης. Προηγήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο.

Κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έπεσαν προτάσεις που συμπίπτουν με αυτές της φινλανδικής πλευράς για το ζήτημα. Η εναλλακτική που προτάθηκε είναι να δώσει λύση άμβλυνσης του προβλήματος το Ταμείο Κρίσεων της ΕΕ από το οποίο θα εκταμιευθούν κονδύλια.

Την Πέμπτη, στις 10:00, στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί επείγουσα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων για να συζητηθούν οι νεότερες εξελίξεις επιπτώσεις από τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει το “in.gr” στη σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αλλά πλέον αποκτά ευρύτερη σημασία, θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σταθόπουλος.

Ο τομέας των μεταφορών μάλιστα είναι πολύ σημαντικός, καθώς λόγω της ουκρανικής κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται σήμερα να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή κατά μιάμιση ημέρα (πέντε συνολικά) αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κόστος.

Έχουν προσκληθεί ακόμη εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Iincofruit-Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Ήδη επικρατούσε έντονος προβληματισμός στην Αθήνα για τα ρωσικά αντίποινα πριν από την ανακοίνωσή τους και την περασμένη Παρασκευή είχε κληθεί ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας κ. Αντρέι Μάσλοφ στο υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε με τον κ. Μίχαλο.

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μάσλοφ η ελληνική πλευρά επισήμανε τη μετριοπαθή και λογική στάση που έχει τηρήσει η Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, κάτι που δεν έχει μετουσιωθεί ακόμη σε πράξη από το Κρεμλίνο.

Πηγή: thestival.gr