Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την κρίση που εκδηλώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της παραγωγής ροδακίνου και νεκταρινιών με κύριο χαρακτηριστικό την σημαντική πτώση των τιμών, εισηγούνται με κοινή τους επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερα υπουργεία Γεωργίας της Ε.Ε. (Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας).

Την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή ανέλαβε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος είχε επαφές αρχικά με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos και στη συνέχεια με τους ομολόγους του από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Επιστέγασμα των επαφών του Έλληνα Υπουργού ήταν να σχηματιστεί η «συμμαχία» των τεσσάρων αντιπροσωπευτικότερων χωρών της Ε.Ε στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, και να αποσταλεί κοινό υπόμνημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα να ενεργοποιηθεί άμεσα, η σχετική «ρήτρα» που προβλέπει ο Κανονισμός 1308/2013 για την εφαρμογή ειδικών μέτρων κατά της διατάραξης της αγοράς με καθορισμένη διάρκεια.

Στο υπόμνημα, το οποίο κατατέθηκε, γίνεται τεκμηριωμένη αναφορά στους λόγους που δημιουργούν το πρόβλημα τιμών στην κοινοτική παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών και κυρίως στον εξαγωγικό κλάδο, ενώ τονίζεται χαρακτηριστικά και με συγκεκριμένα στοιχεία, πως «…οι χαμηλές τιμές που παρατηρούνται κατά το στάδιο της αποστολής, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής…».

Παράλληλα, οι τέσσερις υπουργοί επικαλούνται και την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης που προβλέφθηκαν στην τελευταία αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών το 2008, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «το επίπεδο της κοινοτικής στήριξης που προβλέπεται για τις δράσεις των αποσύρσεων καθορισμένο σε 13,40€/100 κιλά, είναι πολύ χαμηλό, ενώ η δωρεάν διανομή, με κοινοτική στήριξη 26,90€/100 κιλά, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένα όρια, καθώς οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή (ψυγεία, αποθηκευτικούς χώρους, κ.λπ) για να χειριστούν μεγάλες ποσότητες…».

Στο κοινό υπόμνημα γίνεται ειδική αναφορά στις επιπτώσεις που υφίστανται από την κρίση τιμών, τόσο οι οργανωμένοι σε Ομάδες παραγωγοί, αλλά κυρίως οι μεμονωμένοι αγρότες, καθώς όπως τονίζεται οι τιμές έφτασαν στα επίπεδα που καταγράφηκαν στην σοβαρή κρίση του 2011, εξαιτίας του ιού E.coli.

Πηγή: paseges.gr