Εσάς λειτουργεί η παιδική χαρά της γειτονιάς σας;

Δεν έχει δυο μέρες που με μεγάλη έκπληξη και ενώ περπατούσα επί της οδού Ανοίξεως και συγκεκριμένα στο ύψος της οδού Γράμμου παρατήρησα πως η παιδική χαρά που εδρεύει πάρα πολλά χρόνια σε εκείνο το σημείο (καθώς πολλάκις την επισκέφθηκα ενόσω ήμουν παιδάκι) και πάντα λειτουργούσε σήμερα “δεν λειτουργεί”. Συγκεκριμένα, διαπίστωσα πως στη γωνία της παιδικής χαράς υπήρχε μια μεγάλη άσπρη ταμπέλα η οποία έλεγε επακριβώς:

“ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κατ΄εφαρμογή της 18239/ ο5.05.2014 (ΦΕΚ 1289/ 21.05.2014) απόφασης Υπουργού Εσωτερικών, η λειτουργία της παιδικής χαράς αναστέλλεται. Μέχρι ο χώρος να πιστοποιηθεί, εισέρχεστε με δική σας ευθύνη.

Διεύθυνση Περιβάλλοντος- Καθαριότητας- Πολιτικής Προστασίας”

paidiki_xara_grammoy2

Και διερωτώμαι, πότε δηλαδή θα πιστοποιηθεί ο χώρος; Δεν θα έπρεπε να είναι ήδη πιστοποιημένος; Τι ακριβώς περιμένει ο Δήμος; Και ας αφήσω στην άκρη τα λογικά και εύλογα κατ΄ εμέ ερωτηματικά μου, θέλοντας να σχολιάσω και να εστιάσω στο σπουδαιότερο της υποθέσεως. Η παιδική χαρά μπορεί να μην λειτουργεί αλλά από όσο είδα η πόρτα και η πρόσβαση σε αυτήν ήταν ελεύθερη. Μπορεί ο Δήμος να έβαλε την πινακίδα “ΠΡΟΣΟΧΗ έκτος λειτουργίας” αλλά δεν φρόντισε να κλειδώσει την είσοδο σε κανέναν. Εξάλλου στη πινακίδα φρόντισε να δηλώνετε ευκρινώς ότι ο Δήμος αποποιείται ευθυνών καθώς στο χώρο μπορεί να εισέρχεται με ευθύνη του όποιος το επιθυμεί, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιεί το χώρο το παιδί αλλά με καθαρή ευθύνη του γονέα.

paidiki_xara_grammoy3

Είναι καλοκαίρι και από όσο όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να βγάλει το παιδί του από το διαμέρισμα να ξεσκάσει και να παίξει με άλλα παιδάκια της γειτονιάς στην παιδική χαρά που βρίσκεται εκεί κοντά θα πρέπει να γνωρίζει τα παραπάνω. Δεν λέω ο γονέας φέρει την πρώτη και την κύρια ευθύνη όταν πηγαίνει σε ένα δημόσιο χώρο το παιδί του αλλά νομίζω ότι στην παρούσα περίπτωση ο Δήμος θα έπρεπε να μεριμνήσει καλύτερα.

Δεν γνωρίζω αν συμβαίνει κάτι ανάλογο και σε άλλες παιδικές χαρές του Δήμου Βέροιας, όμως ελπίζω ότι ο “νέος” υπεύθυνος θα το θέσει αρχική προτεραιότητα του. Είναι κρίμα τόσες παιδικές ψυχές να τις κρατάμε κλεισμένες σπίτι ενώ οι παιδικές χαρές του δήμου κατα πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια ανασκευάστηκαν και έγιναν φιλικές και προς τα παιδιά και προς το περιβάλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβάσετε όλοι τι λέει ο νόμος για τις «παιδικές χαρές», γιατί είναι σημαντικό να είμαστε γνώστες των νόμων και έτσι να έχουμε και άποψη και να μην τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους.