Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή στη χώρα μας και στην περαιτέρω διακίνηση απομιμητικών προϊόντων, υψηλής πιστότητας.

Από την παράνομη δράση τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα οικονομικά οφέλη, ενώ παράλληλα διέπρατταν και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε προχθές (28-07-2014), στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Άμεσης Δράσης Αττικής (ΔΙ.ΑΣ., Δ.ΕΛ.Τ.Α.) και Ασφάλειας Αττικής (Ο.Π.Κ.Ε.).

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνεληφθη ένας 20χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητούνται ένας 42χρονος ημεδαπός καθώς και συνεργοί τους, μεταξύ των οποίων δύο (2) αλλοδαποί, πακιστανικής καταγωγής.

Σε βάρος των παραπάνω, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης, της παράβασης της νομοθεσίας περί σημάτων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, του αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς και άλλες συναφείς παραβάσεις.

Ειδικότερα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση προανακριτικών δεδομένων και στοιχείων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, είχε συσταθεί εγκληματική ομάδα, η οποία έχοντας διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, εξειδικευόταν στην εισαγωγή στη χώρα μας και περαιτέρω διακίνηση απομιμητικών προϊόντων, υψηλής πιστότητας.

Επιπλέον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να «καλύπτουν» την παράνομη δραστηριότητά τους, λειτουργούσαν κατάστημα – αποθήκη με συγκαλυμμένη μορφή, στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, μέσω του οποίου διέθεταν προς πώληση προϊόντα (ωρολόγια, αρώματα κ.λπ. είδη) που αποτελούν πιστές απομιμήσεις προϊόντων, γνωστών εταιρειών και εισάγονται από την Κίνα και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής.

Κατά την έρευνα στο παραπάνω κατάστημα – αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 10.078 ωρολόγια που αποτελούν απομιμήσεις γνωστών εταιριών,
 • 3.581 συσκευασίες με αρώματα, που έφεραν σήματα 36 γνωστών εταιριών,
 • 1.223 ζεύγη γυαλιών ηλίου, απομιμήσεις γνωστών εταιριών, καθώς και 200 φακοί αυτών,
 • 367 ατζέντες, πορτοφόλια, τσάντες και πένες, απομιμήσεις γνωστών εταιριών,
 • 325 κοσμήματα επίχρυσα και επάργυρα, με σήματα γνωστών εταιριών,
 • πλήθος πλαστών καρτών, σημάτων γνησιότητας και πιστοποιητικών εγγύησης διαφόρων εταιριών,
 • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
 • καταγραφικό μηχάνημα (CCTV),
 • μαύρη γυναικεία τσάντα περιέχουσα το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ,
 • βιβλίο με την ένδειξη «υπεύθυνος επισκευών» και
 • φορητός σκληρός δίσκος.

Τα προϊόντα που βρέθηκαν, εξετάστηκαν από ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι πιστοποίησαν ότι τυγχάνουν απομιμητικά, πιστά αντίγραφα των γνησίων προϊόντων.

Από την παράνομη δραστηριότητα τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα οικονομικά οφέλη ενώ, όπως προέκυψε, «ξέπλεναν» τα κέρδη τους μέσω δύο (2) καταστημάτων εμπορίας ρολογιών μικρής χρηματικής αξίας, που λειτουργούσαν νόμιμα ο 20χρονος συλληφθείς και ο 42χρονος.

Επιπλέον στην κατοχή του 20χρονου συλληφθέντα βρέθηκε πολυτελές Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από προσαύξηση περιουσίας, συνεπεία εγκληματικών ενεργειών και θα αποσταλεί για φύλαξη στην Δ.Δ.Δ.Υ.

Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ. και Σ.Δ.Ο.Ε.), προκειμένου άμεσα να προβούν σε επιστάμενο φορολογικό έλεγχο της εταιρίας και των εμπλεκομένων στην υπόθεση φυσικών προσώπων.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε χθες (29-07-2014) στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.