Δύο έως τρία χρόνια ακόμη εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα διαρκέσει η κρίση στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου προϊσταται ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς.

Ειδικότερα, αθροιστικά το 91,9% των συμμετεχόντων (επαγγελματίες του real estate) στην έρευνα, που καλύπτει το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2014, εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκεσει από ένα έως τρία χρόνια. Για χάρη σύγκρισης, σημειώνεται ότι οι ειδικοί –σε ποσοστό 71%- εκτιμούσαν στη συγκυρία του πρώτου εξαμήνου του 2010 ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2013.

«Δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει ότι προβλέψεις για το πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η κρίση στην κτηματαγορά είναι κάτι πολύ δύσκολο, όμως οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα πράγματα στην κτηματαγορά είναι από άσχημα έως και απαισιόδοξα» αναφέρεται στην έρευνα. Πάντως, αυτή τη φορά, οι εκτιμήσεις των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα του ΟΠΑ συμπίπτουν, σε γενικές γραμμές, με αυτές της Eurobank Property Services. Η θυγατρική της Eurobank, σε πρόσφατη έκθεσή της, προβλέπει ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων θα σταθεροποιηθεί το 2015, ενώ θα υπάρξει σχετική ανάκαμψη από το 2016.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται, η κτηματαγορά διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας εξαετίας, με την πτώση των δεικτών εμπιστοσύνης να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Κυρίαρχα χαρακτηριστικά, της αγοράς ακινήτων, κατά το προσεχές διάστημα θα εξακολουθήσουν να είναι η έντονη ύφεση και η μεγαλύτερη πτώση των τιμών, σε σχέση με το παρελθόν.

Καθοριστικοί παράγοντες

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών (200.000) του οποίου ο ρυθμός απορρόφησης είναι αρκετά μικρός, όπως ο ιδιαίτερα χαμηλός ρυθμός δημιουργίας νέων νοικοκυριών αποτελούν τους δύο παράγοντες σηματωρούς που καθορίζουν πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων.

Επίσης, τα περιθώρια για αναστροφή του κλίματος είναι περιορισμένα εάν ληφθεί υπόψη ότι:
– Η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών είναι ασθενής και ευάλωτη
– Η ανεργία είναι μεγάλη καθώς και ο πληθωρισμός
– Υπάρχει κορεσμός της αγοράς σε ένα «έθνος ιδιοκτητών»

Και κυρίως η υπερφορολόγηση που έχει εξοντώσει τους κατασκευστές, ενώ δημιουργεί συνθήκες δήμευσης για τους ιδιοκτήτες.

Επαγγελματικά ακίνητα

Αναφορικά με την αγορά γραφείων και καταστημάτων, σύμφωνα με την έρευνα:
– το 95,2% των ειδικών θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά
-το 69,4% εκτιμά ότι υπάρχει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων
σε σχέση με έξι μήνες πριν.
-Το 69,8% προβλέπει ότι θα υπάρξει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων το επόμενο εξάμηνο
– το 42,1% θεωρεί ότι η ζήτηση θα παραμείνει η ίδια κατά το επόμενο εξάμηνο
– το 23% συμφωνεί ότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων είναι η επόμενη «φούσκα»

Ακόμη στην ερώτηση «Πώς αναμένετε να διαμορφωθούν οι πωλήσεις των ακινήτων για επαγγελματική χρήση σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο», το 29,6% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι θα παραμείνουν οι ίδιες με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Πρόκειται για την ίδια τάση που ανέμεναν να εκδηλωθεί οι συμμετέχοντες στην έρευνα του πρώτου εξαμήνου 2010, όπου το 30.4% θεωρούσε ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν οι ίδιες με αυτές του δευτέρου εξαμήνου του 2009.

Τέλος ο δείκτης εμπιστοσύνης των ειδικών για τις αναμενόμενες συνθήκες της αγοράς ακινήτων βρίσκεται κάτω από τη βάση (50), δηλαδή η πλειοψηφία των ειδικών θεωρεί ότι η σημερινή συγκυρία δείχνει μια κατάσταση περισσότερο αρνητικών προσδοκιών παρά θετικών για την Ελληνική κτηματαγορά.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή: capital.gr