Επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Πηγή του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως το σημείο της συντριβής έχει εντοπιστεί και πως στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 100 πτώματα και συντρίμμια σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει ήδη να λεηλατούν τις αποσκευές και τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax το αεροσκάφος καταρρίφθηκε, χτυπημένο από πύραυλο τύπου Buk (σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής), σε ύψος 10.000 μέτρων από το έδαφος. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το πυραυλικό σύστημα Buk χρησιμοποιείται τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Για «κατάρριψη» από πύραυλο Buk κάνει λόγο πάντως και ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης Αντόν Γκερασένκο, με ανάρτησή του στο Facebook, κατηγορώντας τους αντάρτες – «τρομοκράτες».

Αγώνας για την ευθύνη

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έλαβαν δράση εναντίον οποιουδήποτε εναέριου στόχου», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, σημειώνοντας πως το αεροσκάφος ενδέχεται όντως να καταρρίφθηκε. Έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» διέταξε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο επικεφαλής των ρωσόφιλων αυτονομιστών, Αλεξάντερ Μποροντάι, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για κατάρριψη του αεροπλάνου, και αποσαφήνισε πως οι αντάρτες δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Υπενθυμίζεται πως η ζώνη γύρω από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι μέτωπο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ρωσόφιλων ανταρτών και ουκρανικών τακτικών δυνάμεων. Στην περιοχή έχουν καταρριφθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά για προβοκάτσιες.

Η Malaysia Airlines επιβεβαίωσε μέσω Twitter πως έχασε επαφή με την πτήση πάνω από ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αεροπλάνο επέβαιναν 298 άτομα, 283 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Το αεροπλάνο, Boeing 777, εκτελούσε την πτήση   Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ.

Υπενθυμίζεται πως η ζώνη γύρω από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι μέτωπο συγκρούσεων μεταξύ ρωσόφιλων ανταρτών και ουκρανικών τακτικών δυνάμεων. 

https://www.youtube.com/watch?v=JhUkqs9CQ0w

https://www.youtube.com/watch?v=48YlDSVFVMI

Πηγή: skai.gr