Στην Αμερική της δεκαετίας του ’70, υπό τους ήχους της disco, μας μεταφέρει στην νέα του ταινία ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ “AmericanHustle” παραγωγής 2013.

Στην καινούργια του σκηνοθετική απόπειρα ο Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ βασίζεται σε ορισμένα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Νιου Τζέρσεϊ, όταν το FBI συλλαμβάνει δύο μικροαπατεώνες, τον Ίρβιν Ρόζενφελντ (Κρίστιαν Μπέιλ) και την Σίντι Πρόσερ (Έιμι Άνταμς) και τους αναγκάζει να συνεργαστούν με τον πράκτορα Ρίτσι ντι Μάσο (Μπράντλεϊ Κούπερ) με σκοπό να παγιδεύσουν διεφθαρμένους πολιτικούς, αλλά και τον μεγάλο στόχο, τον δήμαρχο της πόλης Κάρμιν Πολίτο (Τζέρεμι Ρένερ). Μέσα σε όλο αυτό εμπλέκεται και η σύζυγος του Ρόζενφελντ (Τζένιφερ Λόρενς).

Έχοντας αυτό το υλικό στα χέρια του ο Ο’ Ράσελ (και αφού τελείωσε η ταινία) κατάλαβα ότι είναι απ’ τους λίγους τωρινούς σκηνοθέτες που ξέρει να πλάθει ωραίους χαρακτήρες – ρόλους, άλλοτε τραγικούς και άλλοτε κωμικούς, αλλά πάντοτε ολοκληρωμένους.

Το στόρι κυλάει ανάλαφρα παρά τη μεγάλη διάρκεια και σε ορισμένα σημεία, ειδικά σ’ αυτά της αφήγησης, θυμίζει Μ. Σκορσέζε. Τα κιτσάτα ντυσίματα αλλά και τα μαλλιά των ηθοποιών θα σας κάνουν σίγουρα να γελάσετε.

Τέλος οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, όπως προανέφερα είναι εξαιρετικές χωρίς να μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Άλλωστε σ’ όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη οι ηθοποιοί έφταναν να διεκδικούν Όσκαρ και όχι άδικα. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Πρωταγωνιστούν: Κ. Μπέιλ, Μ. Κούπερ, Τ. Ρένερ, Ε. Ανταμς, Τ. Λόρενς

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ     Διάρκεια: 138’

Διάφορα Στοιχεία   

  • Απέσπασε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων: καλύτερης ταινίας – σκηνοθεσίας – Α’ ανδρικού ρόλου – Α’ γυναικείου ρόλου – Β’ ανδρικού ρόλου – Β’ γυναικείου ρόλου
  • Απ’ την ταινία κάνει ένα 5λεπτο πέρασμα ο Ρ. Ντε Νίρο σε ρόλο μεγάλου μαφιόζου αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά ότι σ’ αυτό το ρόλο είναι MASTER
  • Τέλος, συνιστώ ανεπιφύλαχτα για μουσικόφιλους το soundtrack: από jazz- funky – pop– rock και ονόματα DukeEllington, FrankSinatra, JeffersonAirplane, BeesGees, D. Bowieκλπ.

 του  Γιάννη Βανταράκη