Βασικό κομμάτι της Κρητικής διατροφής και κατ’ έπέκταση της μεσογειακής διατροφής, ο κρητικός ντάκος πρωταγωνιστεί στα καλοκαιρινά μας τραπέζια αλλά και στα πολλά προγράμματα απώλειας βάρους.

Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται είναι λίγα άλλα άκρως θρεπτικά, τα οποία περιέχουν στοιχεία μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτά είναι: κρίθινο παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, ξινομυζήθρα και μυρωδικά.

Αναλυτικά όλα τα παραπάνω προσφέρουν στον οργανισμό σου τα εξής:

Κρίθινο παξιμάδι: Το κριθάρι αποτελεί εξαιρετικής ποιότητας και αξίας συστατικό και αυτό κάνει τα κριθαρένια παξιμάδια ιδιαίτερα θρεπτικά. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερες το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (όπως τυρυσόλη, ρεσβερατρόλη και ξανθοχουμόλη), πυρίτιο (συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, ανάπλαση και προστασία των οστών μας), χρώμιο (αποτελεί βασικό συστατικό συστημάτων μέσα στον οργανισμό που ρυθμίζουν το σάκχαρο αίματος. Η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου, ιδιαιτέρως σε διαβητικούς), αμινοξέα, μαγνήσιο και φώσφορο. Το κριθάρι επειδή έχει λιγότερη γλουτένη από το σιτάρι, ξεραίνεται γρηγορότερα και διατηρείται περισσότερο.

Ντομάτα: Είναι τρόφιμο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιτμίνες C, A, B6 και φυλλικό οξύ, ενώ επίσης είναι σημαντική πηγή Καλίου και ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που φαίνεται να δρα ενισχυτικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Φρέσκια Ξινομυζήθρα: Παράγεται από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει για δύο μήνες. Πρόκειται για μαλακό τυρί το οποίο δημιουργείται αφού έχει παραχθεί η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι. Έχει λευκό χρώμα , υπόξινη γεύση και κοκκώδη ως αλοιφώδη μορφή. Στην Κρήτη είναι εύκολο να την προμηθευτείς στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει αλλά όχι στην ίδια μορφή αλλά όπως και να έχει μπορείτε να βρείτε τύπου ξινομυζήθρα.

Ελαιόλαδο: Ο βασιλιάς της ελληνικής σαλάτας. Η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο,  καθώς η θερμιδική του αξία ανέρχεται στις 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Για να γίνει ο παραδοσιακός ντάκος θα πρέπει να τρίψεις την ντομάτα και μαζί με τα ζουμιά της να την βάλεις πάνω στο παξιμάδι έτσι ώστε να το βοηθήσεις να μαλακώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για τον πιο παραδοσιακό και καλοκαιρινό ντάκο θα χρειαστείς:

Ένα κρίθινο παξιμάδι
2 μικρές ώριμες ντομάτες
50 γραμμ. ξινομυζήθρα ή φέτα ή έστω τυρί της επιλογής σου
Μια κουταλιά ελαιόλαδο

και λίγη….Ρίγανη

Καλή απόλαυση!