Το Βέλγιο επικράτησε δίκαια 2-1 των ΗΠΑ στην παράταση και πήρε το τελευταίο «εισιτήριο» για τους «8» του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή. Αμέτρητες ευκαιρίες για την ομάδα του Βίλμοτς, που κινδύνεψε στο τέλος του έξτρα χρόνου.

Με τη νίκη των Ευρωπαίων για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίθηκαν στους «8» και οι 8 πρώτοι των ομίλων. Επίσης με την κανονική διάρκεια να ολοκληρώνεται χωρίς σκορ, ήταν το πέμπτο παιχνίδι των «16» που οδηγήθηκε στην παράταση, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά των τελικών φάσεων του Μουντιάλ.

Σφυροκόπημα!

Η ομάδα του Μαρκ Βίλμοτς πήρε τα ηνία από την αρχή του αγώνα και «σφυροκόπησε» τους Αμερικάνους. Αυτοί κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστούς τους διαδρόμους για την εστία του Χάουαρντ και όταν άρχισαν να δημιουργούνται κενά ο τερματοφύλακας των ΗΠΑ… κατέβασε ρολά. Σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της διοργάνωσης, δε χρειάζεται για απόδειξη κάτι άλλο από τις 38(!!!) τελικές των Βέλγων και τις 15 των Αμερικάνων (53 συνολικά!).

Τα 19 κόρνερ των Βέλγων από την άλλη αποτελούν ενδεικτικό της ασφυκτικής πίεσης που αύξησαν οι «κόκκινοι διάβολοι» στην ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν σε ένα παιχνίδι που διακόπηκε για λίγο στο πρώτο μέρος από την εισβολή ενός οπαδού-επίδοξου Τζίμι Τζαμπ. Ο Ντε Μπρίνε έχασε την καλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου με ένα άστοχο σουτ από πλεονεκτική θέση στο 23′.

«Κατασκήνωσαν» γύρω από την περιοχή

Στο δεύτερο 45λεπτο, ωστόσο, ποιος είδε το Βέλγιο και δεν το φοβήθηκε… Ο Οριτζί στο 56′ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά και με τον Μιραλάς να μπαίνει στο ματς στο 60′ αντί του Μέρτενς που ως τότε ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του, ο κλοιός έσφιξε περισσότερο για τους Αμερικάνους. Στις ασταμάτητες ευκαιρίες των Βέλγων, ωστόσο, είτε οι αμυντικοί έπαιζαν σωστά το κατενάτσιο του Κλίνσμαν, είτε ο απίστευτος Χάουαρντ τα έβγαζε όλα.

Στις καθυστερήσεις οι ΗΠΑ είχαν τεράστια ευκαιρία να «κλέψουν» τη νίκη, αλλά ο Βοντολόφσκι αστόχησε ανενόχλητος από τη μικρή περιοχή και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, η επιλογή του Βίλμοτς να ρίξει στη μάχη τον Λουκάκου αποδείχθηκε ιδανική.

Τα έκανε όλα ο Λουκάκου

Από προσπάθεια του Λουκάκου, ο Ντε Μπρίνε έλυσε τον γόρδιο δεσμό στο 93′ με σουτ από πλάγια θέση στη μικρή περιοχή, ενώ ο Λουκάκου πέτυχε το δεύτερο τέρμα στο 105’΄από ασίστ του Ντε Μπρίνε. τα γκολ των δύο παικτών της Τσέλσι φάνηκε να γέρνουν την πλάστιγγα οριστικά υπέρ του Βελγίου.

Οι ΗΠΑ, όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Αντίθετα, μείωσαν στο 107′ με τον Γκριν και άγγιξαν την ισοφάριση σε δύο περιπτώσεις. Ο Τζόουνς με προβολή στο 108′ έστειλε την μπάλα μόλις άουτ, ενώ ο Κουρτουά στο 114′ σταμάτησε τον Ντέμπσεϊ πριν τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο μια φανταστική κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ.

Το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή το Σάββατο στον δεύτερο προημιτελικό της ιστορίας του κι ενώ στον πρώτο είχε αντιμετωπίσει και πάλι την «μπιανκοσελέστε» και είχε αποκλειστεί.

Βέλγιο: Κουρτουά – Άλντερβαϊρελντ, Βαν Μπούιτεν, Κομπανί, Βερτόνγκεν – Βίτσελ, Φελαϊνί, Ντε Μπρίνε – Μέρτενς (60′ Μιραλάς), Αζάρ (11′ Τσαντλί), Ορίτζι (91′ Λουκάκου)

ΗΠΑ: Χάουαρντ – Κάμερον, Γκονζάλεζ, Μπίσλερ, Μπίσλεϊ – Τζόουνς, Ζούσι (72′ Βοντολόφσκι), Μπράντλι – Τζόνσον (32′ Γέντλιν), Μπεντόγια (105’+2′ Γκριν), Ντέμπσεϊ

Πηγή: novasports.gr