Με τέρμα του Άνχελ Ντι Μαρία στο 118΄ της παράτασης η Αργεντινή επικράτησε, με 1-0, στο Σάο Πάολο της αξιόμαχης Ελβετίας και προκρίθηκε στους «8» του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συγκλονιστικό φινάλε είχε ο αγώνας, με δοκάρι για τους Ευρωπαίους στο 121΄!

Πώς έπαιξαν

Ο προπονητής της Αργεντινής Αλεχάντρο Σαμπέγια επέλεξε διάταξη 4-3-3 με τον Ρομέρο βασικό τερματοφύλακα, τον Ρόχο στο αριστερό άκρο της άμυνας, τον Ζαμπαλέτα στο δεξί και δίδυμο στόπερ τούς Γκαράι και Φερνάντες. Την τριάδα των Νοτιοαμερικάνων στη μεσαία γραμμή αποτέλεσαν οι Ντι Μαρία, Μαστσεράνο και Γκάγκο, με διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά. Χιγκουαΐν, Μέσι και Λαβέτσι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την «αλμπιτσελέστε».

Ο Γερμανός τεχνικός της Ελβετίας Ότμαρ Χίτσφελντ διάλεξε σχηματισμό 4-5-1 με τον Μπενάλιο κάτω από τα δοκάρια και τους Σαρ, Τζουρού στο κέντρο της άμυνας. Αριστερά στα μετόπισθεν αγωνίστηκε ο Ροντρίγκες, δεξιά ο Λιχτστάινερ, ενώ μοναδικός προωθημένος για την ευρωπαϊκή ομάδα ήταν ο Ντρμιτς με «στήριγμα» πίσω του τον Ξάκα. Στη μεσαία γραμμή Ινλέρ και Μπεχράμι ανέλαβαν περισσότερο την ανασταλτική αρμοδιότητα, με τους Μεχμέντι και Σακίρι (αριστερά και δεξιά αντίστοιχα) να παίρνουν θέση στα «φτερά» της Ελβετίας.

Το «δις εξαμαρτείν» της Ελβετίας

Η Αργεντινή του Σαμπέγια παρουσίασε σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης, στο πρώτο 45λεπτο απέναντι στους Ελβετούς. Η άμυνα των ποδοσφαιριστών του Ότμαρ Χίτσφελντ ήταν αριστοτεχνικά στημένη και σχεδόν αλάνθαστη. Οι πρώτες τελικές προσπάθειες των δύο αντιπάλων άργησαν, ωστόσο υπήρξαν και ειδικά για τους Ευρωπαίους το ότι δεν σκόραραν οφείλεται εκ πρώτης στον γκολκίπερ Ρομέρο και στη συνέχεια στην εκτελεστική ανυπαρξία του Ντρμιτς. Ο Λιονέλ Μέσι με ατομικές προσπάθειες επιχείρησε να δημιουργήσει στιγμές στην περιοχή του σταθερού Μπενάλιο, ενώ βοήθησαν πολύ οι προωθήσεις του Ζαμπαλέτα από τη δεξιά πλευρά. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα για την «αλμπιτσελέστε».

Η Ελβετία κατόρθωσε σε σημαντικό βαθμό να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, στο πρώτο ημίχρονο, «πάγωσε» το ρυθμό και δεν «έφαγε» τις μεγάλες ευκαιρίες. Με μία κεφαλιά του ντεφορμέ Χιγκουαΐν στο 25΄, μετά από εκτέλεση φάουλ του Μέσι, η Αργεντινή έκανε την πρώτη της τελική στην αναμέτρηση. Στο 28΄ ο Ρομέρο έσωσε τους Νοτιομερικάνους με ενστικτώδη απόκρουση με τα πόδια, σε σουτ του Ξάκα λίγο πίσω από το πέναλτι έπειτα από ωραία ατομική ενέργεια και πάσα του Σακίρι. Λαβέτσι και Γκαράι (29΄ και 30΄ αντίστοιχα) δημιούργησαν ένα δίλεπτο έντασης στην άμυνα των Ελβετών, όμως τα τελειώματά τους ήταν κάκιστα.

Στο 39΄ το τραγικό λάθος του γκολκίπερ των Αργεντινών «καλύφθηκε» από το άσχημο πλασέ του Ντρμιτς, στη μεγαλύτερη ευκαιρία του 45λεπτου: Ο Ελβετός επιθετικός βγήκε σε θέση τετ-α-τετ, ο Ρομέρο ενώ θα μπορούσε να προλάβει και να διώξει την μπάλα έμεινε στο τέρμα του, όμως η τελική του Ντρμιτς κατέληξε στα χέρια του. Αυτό που κατάφερε η Ελβετία ήταν, πάντως, ν΄ αποσυντονίσει τη μεγάλη της αντίπαλο, με τον Μέσι να μην παίρνει ούτε πάσα από Χιγκουαΐν, Λαβέτσι και Ντι Μαρία στο πρώτο μέρος!

Όλα από τον Μέσι

Η Αργεντινή ήταν σαφώς καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο, σε σχέση με το πρώτο 45λεπτο, όμως και πάλι οι επιθετικές της συνεργασίες είχαν σημείο αναφοράς τον Λιονέλ Μέσι και μόνο. Στο 47΄ η συνεργασία του σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα με τους Λαβέτσι και Χιγκουαΐν έβγαλε τον τελευταίο σε θέση σκοραρίσματος με το κοντινό πλασέ του να εξουδετερώνεται από τον Τζουρού. Η Ελβετία «απάντησε» με δύο διαδοχικές ευκαιρίες στο 50ό λεπτό με τους Σακιρί και Ντρμιτς, με τον δεύτερο να είναι σε κακή κατάσταση και να μην μπορεί ν΄ απειλήσει την εστία των Αργεντινών.

Ό,τι έκανε ο Ζαμπαλέτα στο πρώτο μέρος, το έπραξε από τα αριστερά στο δεύτερο ο Ρόχο, ο οποίος αποτέλεσε πηγή κινδύνου για την άμυνα των Ευρωπαίων είτε με τελικές που ανέλαβε είτε με επικίνδυνες πάσες που επιχείρησε. Στο 62΄ ο αριστερός μπακ της Αργεντινής τροφοδότησε τον Χιγκουαΐν, την κεφαλιά του επιθετικού της Νάπολι, όμως, απομάκρυνε ο Μπενάλιο σε μία από τις αποκρούσεις του αγώνα. Η ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέγια απείλησε και στο 67΄ με το σουτ του Μέσι, να περνά λίγο επάνω από το οριζόντιο δοκάρι των Ελβετών, που είχαν δώσει την κατοχή (62%-38%) στο σημείο αυτό χωρίς, όμως, αυτή η επιλογή τακτικής να τους κοστίσει.

Η αλλαγή του Λαβέτσι με τον Παλάσιο δεν έδωσε επιθετική πνοή στην «αλμπιτσελέστε» και περισσότερο την μπέρδεψε αν και ο νεοεισελθόντας στο παιχνίδι απείλησε με το που μπήκε στο ματς, με κεφαλιά που κατέληξε άουτ. Στο 78΄ ωραία ατομική ενέργεια του Μέσι και σουτ του Αργεντινού, εξουδετερώθηκε από τον Μπενάλιο ο οποίος ήταν άριστος σε όλο το 90λεπτο. Το παιχνίδι σκλήρυνε πολύ στο τελευταίο του δεκάλεπτο, της κανονικής διάρκειας, με τις δύο ομάδες να δείχνουν πώς προτιμούν την παράταση παρά να ρισκάρουν κάτι περισσότερο. Το 0-0 «σφράγισε» τις προσπάθειες Αργεντινής και Ελβετίας, με την παράταση να φαντάζει λογική εξέλιξη με γνώμονα τη συνολική εικόνα του αγώνα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Αργεντινή (Αλεχάντρο Σαμπέγια / 4-3-3): Ρομέρο – Ρόχο (105΄+1΄ Μπασάντα), Γκαράι, Φερνάντες, Ζαμπαλέτα – Ντι Μαρία, Μαστσεράνο, Γκάγκο (106΄ Μπίλια) – Χιγκουαΐν, Μέσι, Λαβέτσι (74΄ Παλάσιο).

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ / 4-5-1): Μπενάλιο – Ροντρίγκες, Σαρ, Τζουρού, Λιχτστάινερ – Μεχμέντι (116΄ Τζεμαϊλί), Ινλέρ, Ξάκα (66΄ Τζέλσον Φερνάντες), Μπεχράμι, Σακίρι – Ντρμιτς (82΄ Σεφέροβιτς).

Γήπεδο: Αρένα – Σάο Πάολο
ΓΚΟΛ: 1-0 (118΄ Ντι Μαρία)
Κίτρινες κάρτες: 90΄ Ρόχο, 120΄ Ντι Μαρία, 120΄+3΄ Γκαράι – 36΄ Ξάκα, 73΄ Τζέλσον Φερνάντες
Κόκκινες κάρτες: –
Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Πηγή: novasports.gr