Η εντυπωσιακή Αλγερία ζόρισε για τα καλά τους Γερμανούς, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση , όμως Σίρλε και Οζίλ έδωσαν τη λύση (2-1) και έστειλαν τα «πάντσερ» στα προημιτελικά του Μουντιάλ για 17η φορά στην ιστορία τους.

Η ομάδα του Χαλίλχοτζιτς πάλεψε στα ίσια τη Γερμανία, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ταυτόχρονα να πάρει εκδίκηση για τον αποκλεισμό του 1982.

Στα προημιτελικά η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία με φόντο μία θέση για την τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα πλάνα των προπονητών…

Ο Γιόακιμ Λεβ που δεν είχε στη διάθεση του τους Χούμελς (ίωση) και Ποντόλσκι (τραυματίας) παρέταξε τη Γερμανία με σύστημα 4-3-3. Κάτω από την εστία κάθισε ο Νόιερ, στο δεξί άκρο της άμυνας βρέθηκε ο Μουσταφί, στο αριστερό ο Χέβεντες και κεντρικό δίδυμο οι Μπόατενγκ και Μέρτεζαγκερ. Στα χαφ ο 54χρονος προπονητής τοποθέτησε τους Σβαϊνστάιγκερ, Λαμ και Κρόος και στην επίθεση επέλεξε τους Οζίλ (δεξιά), Γκέτσε (αριστερά) και Μίλερ.

Από την άλλη πλευρά, ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς παρέταξε την Αλγερία με φουλ αμυντικό σύστημα (5-4-1). Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Μπολί, δεξιά στην άμυνα βρέθηκε ο Μαντί, αριστερά ο Γκουλάμ και στο κέντρο οι Μοστέφα, Μπελκαλέμ και Χαλίς. Στα χαφ ο Βόσνιος τεχνικός επέλεξε τους Φεγκουλί (δεξιά), Ταϊντέρ, Λασέν και Σουντανί (αριστερά) και στην κορυφή της επίθεσης τον Σλιμανί.

Η Γερμανία την κατοχή, η Αλγερία τις ευκαιρίες

Η Γερμανία όπως ήταν αναμενόμενο πήρε την κατοχή από το ξεκίνημα του αγώνα και προσπάθησε με καλή κυκλοφορία και κάθετες μπαλιές να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα των Αλγερινών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι παίκτες του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς πρεσάροντας σε όλες τις γραμμές του γηπέδου δεν επέτρεψαν στους Γερμανούς να κάνουν το παιχνίδι τους, ενώ σε κάθε αντεπίθεση έμοιαζαν ικανοί να κάνουν τη ζημιά στην ομάδα του Γιόακιμ Λεβ.

Κάτι που φάνηκε στο 14′ όταν ο Φεγκουλί έπειτα από εξαιρετική προσπάθεια, όπου πέρασε δύο παίκτες, μπήκε στην περιοχή από πλάγια θέση δεξιά, όμως αντί να γυρίσει στο ύψος του πέναλτι, όπου ήταν συμπαίκτης του, προτίμησε να σουτάρει, στέλνοντας τη μπάλα πάνω από την εστία του Νόιερ χάνοντας μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Οι «αλεπούδες της ερήμου» ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να ψάχνουν το γκολ, χάνοντας ακόμη δύο σημαντικές ευκαιρίες με τους Γκουλάμ (18′) και Μοστέφα (39′).

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί βλέποντας πως δεν μπορούν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα των Αλγερινών, δοκίμασαν να απειλήσουν από μακριά, όμως σε δύο περιπτώσεις ο Μπολί αντέδρασε αποτελεσματικά στα σουτ των Οζίλ (37′) και Κρόος (41′) και κράτησε το μηδέν για την ομάδα του.

Κατέβασε… ρολά ο Μπολί

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Λεβ έριξε στο ματς τον Σίρλε θέλοντας να δώσει περισσότερη κίνηση στην ομάδα του και τα κατάφερε. Οι Γερμανοί ανέβασαν την απόδοση τους, έκλεισαν στο μισό γήπεδο την Αλγερία και προσπάθησαν κυρίως με σέντρες και μακρινά σουτ να απειλήσουν την εστία του Μπολί, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία φώναζε «παρών».

Μία από αυτές ήταν στο 55′ όταν ο Λαμ έπιασε έναν «κεραυνό» πίσω από το ημικύκλιο και ο Μπολί εκτοξεύτηκε και έδιωξε σε κόρνερ. Με τη συμπλήρωση 70 λεπτών αγώνα η Γερμανία βλέποντας τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν πίεσε ακόμη περισσότερο, όμως της έλειπε η τελική προσπάθεια, σε αντίθεση με την Αλγερία, η οποία μέσα σε ένα λεπτό (74′) έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ με τους Φεγκουλί και Σλιμανί.

Η απάντηση της Γερμανίας στις ευκαιρίες των Αλγερινών ήρθε στο 80′ όταν ο Μίλερ ολομόναχος στο ύψος της μικρής περιοχής έπιασε κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Κεντίρα, όμως ο Μπολί του είπε «όχι», κρατώντας το μηδέν για την εστία του. Στα εναπομείναντα λεπτά η ομάδα του Λεβ προσπάθησε να φτάσει στο πολυπόθητο γκολ, όμως με εξαίρεση ένα σουτ του Μίλερ (82′) δεν απείλησε ουσιαστικά και το παιχνίδι οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση.

Ο Σίρλε έδωσε τη λύση…

Στην παράταση οι Γερμανοί μπήκαν φουριόζοι και στην πρώτη φάση που δημιούργησαν κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ. Ο Μίλερ στο 92′ γύρισε τη μπάλα από αριστερά και ο Σίρλε με τακουνάκι στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του εξαιρετικού μέχρι εκείνη την ώρα Μπολί. Οι Αλγερινοί δεν τα παράτησαν και προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως στο 101′ ο Μοστεφά αστόχησε από ευνοϊκή θέση.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης οι Αλγερινοί ανέβηκαν ακόμη περισσότερο ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης και άφησαν αρκετούς ελεύθερους χώρους στα μετόπισθεν, κάτι που πλήρωσαν στο 119′. Ο Οζίλ έπειτα από διώξιμο του Μπελκαλέμ πάνω στη γραμμή πήρε το «ριμπάουντ» και με δυνατό σκορ έγραψε το 2-0. Η ομάδα του Χαλίλχοτζιτς πάντως κατάφερε να πετύχει το γκολ που έψαχνε από την αρχή του ματς με τον Τζαμπού, όμως ήταν αργά (120+1′) και δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ/4-3-3): Νόιερ, Λαμ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ, Χέβεντες, Μουστάφι (70′ Κεντίρα), Σβαϊνστάιγκερ (109′ Κράμερ), Εζίλ, Κρόος, Γκέτσε (46′ Σίρλε), Μίλερ

Αλγερία (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς/ 4-5-1): Μπολί, Χαλίς (97′ Μπουγκέρα), Μπελκαλέμ, Μαντί, Γκουλάμ, Μοστεφά, Φεγκουλί, Λακέν, Ταϊντέρ (78′ Μπραχίμι), Σουντανί (100′ Τζαμπού), Σλιμανί

Πηγή: novasports.gr