Το ταξίδι της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ολοκληρώθηκε στους “16”, καθώς ηττήθηκε από την… άτονη επιθετικά Κόστα Ρίκα στα πέναλτι με 5-3 (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). Ο Γκέκας… μοιραίος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη… ρώσικη ρουλέτα.

Η Κόστα Ρίκα που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 66′ χρωστάει αυτή την πρόκριση στον τερματοφύλακας της, ο οποίος πραγματοποίησε δύσκολες αποκρούσεις στα 120 λεπτά, ενώ στα πέναλτι σταμάτησε την μπάλα στο σουτ του Γκέκα.

Η Εθνική μας φεύγει με ψηλά το κεφάλι, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις και έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση. Η ατυχία και η αστοχία της στην τελική προσπάθεια της… στοίχισε την πρόκριση στις οκτώ καλύετερες χώρες του πλανήτη.

Τα αρχικά πλάνα

Ο Φερνάντο Σάντος δεν ανακάτεψε την τράπουλα και προτίμησε τους παίκτες που κόντρα στην Ακτή έφεραν την πρόκριση. Μοναδική αλλαγή αυτή του Σάμαρη με τον τραυματία Κονέ. Συγκεκριμένα ο Καρνέζης κάθισε κάτω από τα δοκάρια, ενώ στην άμυνα ήταν από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Τοροσίδης. Μανιάτης, Καραγκούνης και Σάμαρης ήταν η τριάδα του κέντρου, ενώ τον σέντερ φορ Σαμαρά πλαισίωσαν οι Χριστοδουλόπουλος (αριστερά) και Σαλπιγγίδης (δεξιά).

Με την αναμενόμενη σύνθεση παρατάχθηκε και η Κόστα Ρίκα (4-5-1). Ο Νάβας τοποθετήθηκε στο τέρμα, με τους Ουμάνια, Γκονζάλεζ και Ντουάρτε να είναι τα τρία στόπερ. Αριστερά στην άμυνα ο Ντίαζ και δεξιά ο Γκαμπόα. Τεχέδα και Μπόρχες κινήθηκαν στα χαφ, με τους Μπολάνιος (αριστερά) και Ρουίζ (δεξιά) να καλύπτουν τα άκρα της μεσαίας γραμμής. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Κάμπελ.

Προσεκτικά…

Η Κόστα Ρίκα από τα πρώτα λεπτά έκανε φανερή τη στρατηγική της. Οι αντίπαλοι μας είχαν σκοπό να απειλήσουν με αντεπιθέσεις, δίνοντας χώρο στην Εθνική μας για να κάνει παιχνίδι. Το σουτ του Μπολάνος στο έβδομο λεπτό ήταν η μοναδική φορά που ανησύχησε ο Καρνέζης στο πρώτο ημίχρονο, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε γρήγορες επιστροφές και δεν επέτρεπε στον Κάμπελ και την παρέα του να βρει διαδρόμους προς την περιοχή μας.

Οι διεθνείς μας είχαν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και προσπαθούσαν από τα πλάγια να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα, αφού οι κοσταρικανοί είχαν γεμίσει τον άξονα με πολλούς παίκτες. Στο 12′ ο Χριστοδουλόπουλος πήρε την μπάλα από τα αριστερά, σύγκλινε και επιχείρησε το σουτ, με την μπάλα να φεύγει λίγα μέτρα δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Μπορεί η Κόστα Ρίκα να είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της, αλλά ο τρόπος που αναπτυσσόταν ήταν προβλέψιμος. Οι συμπαίκτες του σημάδευαν τον Κάμπελ, ο οποίος με ατομικές ενέργειες προσπαθούσε να μπει στην περιοχή και να σουτάρει.

Η Εθνική μας στο 37′ είχε τη μεγαλύτερη της ευκαιρία στο ματς για να πετύχει το γκολ που θα την έβαζε σε θέση οδηγού στο σκορ. Ο Χολέμπας έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Σαλπιγγίδης πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και πλάσαρε στην κίνηση, με τον Νάβας να αποκρούει ενστικτωδώς με το πόδι.

Ελλάδα μέχρι το τέλος

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων, που περίμεναν ποιο επιθετικό παιχνίδι. Αυτό έγινε στο δεύτερο μέρος, το οποίο είχε δύο γκολ και μία αποβολή.

Στο 47′ ο Σαμαράς έκανε αισθητή την παρουσία του, ωστόσο η κεφαλιά του βρήκε σε ετοιμότητα τον Νάβας. Σε ετοιμότητα δεν βρήκε τον Καρνέζη το σουτ του Ρουίζ πέντε λεπτά αργότερα. Ο τελευταίος πλάσαρε από το ημικύκλιο της περιοχής και η μπάλα πήγε αργά και βασανιστικά στην αριστερή γωνία της εστίας μας. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα χειρότερα για την Εθνική μας στο 54′, αν ο διαιτητής είχε δει το χέρι του Τοροσίδη μέσα στην περιοχή.

Ο Σάντος βλέποντας την Κόστα Ρίκα κλεισμένη στην άμυνα της αποφάσισε να ρισκάρει αποσύροντας τον Σάμαρη και βάζοντας τον Μτρογλου στη θέση του. Παράλληλα άλλαξε το σύστημα από 4-2-3-1 σε 4-4-2.

Η κίνηση αυτή είχε εν μέρη αποτέλεσμα, καθώς στο 66′ ο Ντουάρτε αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Μετά την αποβολή ήρθε ακόμα μία… τολμηρή κίνηση από τον Σάντος. Ο Γκέκας μπήκε στο ματς στη θέση του Σαλπιγγίδη, με τον Χριστοδουλόπουλο να πηγαίνει στα δεξιά και τον Σαμαρά στα αριστερά.

Ο Πίντο από τη μεριά του έριχνε στη… μάχη ότι αμυντικό όπλο διέθετε στη φαρέτρα του μήπως και καταφέρει να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα του. Η τρίτη και τελευταία αλλαγή από τον ομοσπονδιακό τεχνικό ήταν στη μεσαία γραμμή, με τον Μανιάτη να δίνει τη θέση του στον Κατσουράνη.

Στο 88′ μία ακόμα επέλαση του Χριστοδουλόπουλου αναστάτωσε την άμυνα της Κόστα Ρίκα, με τον Μήτρογλου να μην μπορεί να βρει την μπάλα όπως θα ήθελε. Και ενώ όλος ο πάγκος της Κόστα Ρίκα ήταν όρθιος και περίμενε το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι, οι διεθνείς μας έτρεχαν μέχρι το τέλος για την ισοφάριση. Μπορεί ο Σάντος να είχε φορτώσει την επίθεση με παίκτες, όμως η λύση ήρθε από την άμυνα. Ο Πασταθόπουλος έκλεψε και βγήκε μπροστά, ο Γκέγκας επιχείρησε το γυριστό σουτ και ο άσος της Ντόρτμουντ πήρε το ριμπάουντ και με σουτ έγραψε το 1-1 στις καθυστερήσεις.

Ο… νόμος του Νάβας

Στο έξτρα μισάωρο η Εθνική μας είχε την καθολική υπεροχή. Οι Κοσταρικανοί προσπαθούσαν με κάθε ευκαιρία να κάνουν καθυστέρηση, μήπως και αντέξουν στην πίεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Η Εθνική μας είχε πολλές ευκαιρίες για να σκοράρει, όμως ο Νάβας κατέβασε τα ρολά και κράτησε ανέπαφη την εστία του. Πιο σημαντική απόκρουση όλων, αυτή στο 120′ όταν νίκησε τον Μήτρογλου στο τετ α τετ που είχαν οι δυο τους. Εκτός από αυτή την απόκρουση ο γκολκίπερ της Κόστα Ρίκα έκανε άλλη μία στη διαδικασία των πέναλτι, με την οποία μας στέρησε και την πρόκριση στους “8”. Ο Γκέκας δεν μπόρεσε να νικήσει τον Νάβας, όπως έκαναν οι Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλος και Χολέμπας, ενώ Μπόρχες, Ρουίς, Γκονζάλες, Κάμπελ και Ουμάνια βρήκαν στόχο και πλέον συνεχίζουν την παρουσία τους στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Διαιτητής: Μπέντζαμιν Γουίλιαμς (Αυστραλία)
Κίτρινες: Ντουάρτε, Τεχέδα, Γρανάδος (στον πάγκο), Ρουίς, Νάβας – Σάμαρης, Μανωλάς
Κόκκινη: Ντουάρτε (66΄, 2η κίτρινη)
Αποβλήθηκε ο Φερνάντο Σάντος μετά το τέλος της παράτασης…

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Χόρχε Λουίς Πίντο): Νάβας, Γκαμπόα (77΄ Ακόστα), Ουμάνια, Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ντίας, Μπολάνιος (83΄ Μπρένες), Τεχέδα (66΄Κουμπέρο), Μπόρχες, Ρουίς, Κάμπελ.
ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Μανιάτης (78΄Κατσουράνης), Σάμαρης (58΄ Μήτρογλου), Καραγκούνης, Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης 69΄Γκέκας), Σαμαράς.

Πηγή: novasports.gr