Η Βραζιλία κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που ολοκληρώθηκε στα πέναλτι. Καταλυτικός ο Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος έπιασε δύο πέναλτι, άτυχοι οι Χιλιανοί που στις καθυστερήσεις του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης είχαν δοκάρι σε σουτ του Πινίγια.

Η «Σελεσάο» κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Χιλιανών έστω και εάν χρειάστηκε να το κάνει στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι με τον Ζούλιο Σέζαρ να είναι συγκλονιστικός αφού απέκρουσε δύο πέναλτι.

Απ’ την άλλη, η αξιόμαχη Χιλή στάθηκε άτυχη αφού θα μπορούσε να έχει πάρει την πρόκριση στην εκπνοή του αγώνα αλλά του σουτ του Πινίγια τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Σέζαρ.

Τα πλάνα των δύο τεχνικών:

Ο Φελίπε Σκολάρι επέλεξε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τους Ντάνι Άλβες, Νταβίντ Λουίζ, Τιάγκο Σίλβα και Μαρσέλο στην άμυνα, αμυντικά χαφ οι Λουίς Γκουστάβο και Φερναντίνιο, αριστερά ο Νεϊμάρ, δεξιά ο Χουλκ, στην κορυφή της επίθεσης ο Φρεντ και πίσω του, σε ρόλο δεκαριού, ο Όσκαρ.

Απ’ την άλλη, ο Χόρχε Σαμπάολι επέλεξε ένα 5-3-2 με τους Ίσλα, Χάρα, Μέντελ, Σίλβα και Μένα στην άμυνα, στο χώρο του κέντρου οι Βιδάλ, Αράνγκις και Ντίαζ και επιθετικό “δίδυμο” οι Βάργκας και Σάντσεζ.
Ντέρμπι με τα όλα του!

Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά δυνατά και το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό από το πρώτο λεπτό.

Η Βραζιλία έδειχνε κάπως αγχωμένη και οι Χιλιανοί προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν αυτό κερδίζοντας μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, η πρώτη τελική προσπάθεια ανήκε στη «Σελεσάο» καθώς μόλις στο έκτο λεπτό ο Μαρσέλο επεχείρησε το σουτ από τον άξονα αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Οι περισσότερες επιθετικές προσπάθειες της ομάδας του Σκολάρι πραγματοποιούνταν απ’ τα αριστερά με κύριο εκφραστή τον Νεϊμάρ, ο οποίος ήταν σε εξαιρετική μέρα αναστατώνοντας πολλές φορές την άμυνα του αντιπάλου.

Ο νεαρός Βραζιλιάνος εκμεταλλευόταν στο έπακρο την ταχύτητά του, μπαίνοντας με ευκολία στην αντίπαλη περιοχή, δημιουργώντας ρήγματα στην άμυνα της Χιλής. Η πίεση που ασκούσαν οι Βραζιλιάνοι αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα και στο 18ο λεπτό απέφερε καρπούς.

Ο Νεϊμάρ εκτέλεσε το κόρνερ απ’ τα αριστερά, ο Τιάγκο Σίλβα έπιασε την πρώτη κεφαλιά και στη συνέχεια ο Νταβίντ Λουίζ απ’ το δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο, το ριπλέϊ έδειξε ότι ο Χάρα ήταν εκείνος που ακούμπησε τελευταίος την μπάλα αλλά η FIFA δεν χρέωσε αυτογκόλ.

Η ομάδα του Σαμπάολι ωστόσο δεν τα έβαλε κάτω και προσπάθησε να φέρει το παιχνίδι στα ίσια επιτυγχάνοντάς το 14 λεπτά αργότερα. Στο 32ο λεπτό ο Χουλκ δεν υπολόγισε καλά το γύρισμά της μπάλας στον Μαρσέλο με τον Βάργκας να κλέβει, να δίνει στον Σάντσεζ, ο οποίος μέσα από την περιοχή, με ψύχραιμο πλασέ, ισοφάρισε για την ομάδα του.

Από εκείνο το σημείο και ύστερα η Βραζιλία ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της και προσπάθησε να ξαναπάρει το προβάδισμα πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Μάλιστα, ο Νεϊμάρ, που ήταν μόνιμος κίνδυνος για τους Χιλιανούς, βγήκε τετ α τετ απ’ τα αριστερά στο 39ο λεπτό αλλά ο Ίσλα τελευταία στιγμή έβαλε την κόντρα, η μπάλα κατέληξε στον Φρεντ αλλά το πλασέ του πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια του Μπράβο.

Στην εκπνοή του πρώτου μέρους η Χιλή βρέθηκε πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει την ανατροπή. Ο Σάντσεζ με καταπληκτική κάθετη μπαλιά βρήκε τον Αράνγκις, ο οποίος βγήκε ως κρυφός φορ αλλά το πλασέ του κόντραρε στο σώμα του Νταβίντ Λουίζ και πέρασε κόρνερ.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Χάουαρντ Γουέμπ σφύριξε τη λήξη του ημιχρόνου, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν ισόπαλες στα αποδυτήρια.
Ισορροπία τρόμου!

Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό δεν άλλαξε και ο ρυθμός ήταν αρκετά γρήγορος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Οι δύο ομάδες ωστόσο έδειχναν κάπως νευρικές, πραγματοποιώντας αρκετά λάθη κυρίως στο χώρο του κέντρου με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές τελικές προσπάθειες.

Η Χιλή, όντας μια ομάδα μαχητική, δεν θα άφηνε σε καμία περίπτωση την πρόκριση εάν δεν «πέθαινε» μέσα στο γήπεδο, με τους παίκτες του Σαμπάολι να είναι αρκετά παθιασμένοι, μπαίνοντας δυνατά στις μονομαχίες.

Απ’ την άλλη, οι Βραζιλιάνοι έπαιζαν με τον κόσμο στο πλευρό τους και ήθελαν να πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης με κάθε τρόπο. Στο 55ο λεπτό ο Χουλκ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπράβο αλλά ο Γουέμπ ακύρωσε το γκολ αφού ο εξτρέμ της Βραζιλίας έκανε κοντρόλ με το χέρι όπως αποδείχθηκε και απ’ το ριπλέϊ.

Εννέα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά των Χιλιανών να απειλήσουν. Ο Ίσλα πραγματοποίησε το γύρισμα απ’ τα δεξιά, ο Αράνγκις έπιασε το πλασέ στην κίνηση αλλά ο Σέζαρ απέκρουσε ενστικτωδώς, δείχνοντας την κλάση του.

Ο Σκολάρι, βλέποντας τον Φρεντ να μην αποδίδει και να μην είναι απειλητικός ούτε στο ελάχιστο, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Τζο και στο 74ο λεπτό ο Βραζιλιάνος επιθετικός έχασε μοναδική ευκαιρία καθώς ο Χουλκ του έβγαλε σέντρα ακριβείας στο δεύτερο δοκάρι αλλά το πλασέ του ήταν χείριστο και πέρασε άουτ.

Στο 84ο λεπτό, ο Χουλκ, ο οποίος ανέβασε στο δεύτερο μέρος κατακόρυφα την απόδοσή του, προσπάθησε να σκοράρει έπειτα από ατομική ενέργεια αλλά το σουτ του μέσα από την περιοχή, από τα δεξιά εξουδετερώθηκε εντυπωσιακά απ’ τον εξαιρετικό Μπράβο.

Μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου δεν σημειώθηκε κάποια άλλη αξιόλογη φάση και έτσι οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση.

Εκεί, η Βραζιλία προσπάθησε να φτάσει σε ένα τέρμα γνωρίζοντας ότι στα πέναλτι όλα είναι πιθανά και κύριος εκφραστής των επιθετικών προσπαθειών της «Σελεσάο» ήταν ο Χουλκ. Ο Βραζιλιάνος έμοιαζε σαν να είχε μπει αλλαγή, ακούραστος και στο 103ο λεπτό, αφού πέρασε δύο παίκτες, επεχείρησε το σουτ απ’ τον άξονα αλλά ο Μπράβο ήταν και πάλι εκεί για να αποσοβήσει τον κίνδυνο.

Έτσι, το πρώτο μέρος της παράτασης πέρασε χωρίς να υπάρξει κάτι άλλο το αξιοσημείωτο με τις δύο ομάδες να δείχνουν αρκετά κουρασμένες και από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Στο δεύτερο μέρος οι Χιλιανοί έδωσαν προτεραιότητα στην οχύρωση των μετόπισθεν παίζοντας στα 2/3 του γηπέδου με την Βραζιλία να προσπαθεί να διασπάσει τη διπλή ζώνη άμυνας.

Στις καθυστερήσεις του δευτέρου μέρους της παράτασης η Χιλή έχασε τρομερή ευκαιρία για να πάρει τη νίκη και την πρόκριση. Ο Πινίγια, που είχε περάσει αλλαγή, πήρε την
μπάλα απ’ τα όρια της περιοχής αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι του Σέζαρ και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι η εξέλιξη ήταν συγκλονιστική. Ο Σέζαρ απέκρουσε αρχικά τα δύο πρώτα πέναλτι των Χιλιανών αλλά μία απέκρουση του Μπράβο και ένα άστοχο πέναλτι του Γουίλιαν έφεραν τη σειρά στα ίσια. Ο Νεϊμάρ σκόραρε στο τελευταίο πέναλτι και ο Χάρα έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και τη Βραζιλία στους “8” του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Βραζιλία (Φ. Σκολάρι): Σέζαρ, Ντάνι Άλβες, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Φερναντίνιο (72′ Ραμίρες), Μαρσέλο, Χουλκ, Φρεντ (64′ Τζο), Νεϊμάρ, Όσκαρ (106′ Γουίλιαν), Λουίς Γκουστάβο.

Χιλή (Χ. Σαμπάολι): Μπράβο, Μένα, Ίσλα, Σίλβα, Αλέξις, Βιδάλ (87′ Πινίγια), Βάργκας (56′ Γκουτιέρεζ), Μεδέλ (107′ Ρόχας), Χάρα, Αράνγουιθ, Ντίαζ.

Πηγή: novasports.gr