Ο Ισημερινός μπλόκαρε την επιθετική μηχανή της Γαλλίας, αλλά το 0-0 του Μαρακανά δεν του έφτασε για να συνεχίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ραντεβού με τη Νιγηρία οι Γάλλοι στους «16».

Οι «τρικολόρ», παρά τις πολλές αλλαγές που έκανε στη σύνθεσή του ο Ντιντιέ Ντεσάν, πήραν τον πόντο που ήθελαν, τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλό τους για πρώτη φορά από το Μουντιάλ του 1998 (το οποίο στη συνέχεια κατέκτησαν) και θα αντιμετωπίσουν τους «Σούπερ Αετούς» στις 30 Ιουνίου στη Μπραζίλια, με φόντο ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά (19:00).

Η ομάδα του Ρεϊνάλντο Ρουέδα, αναγκασμένη να κυνηγά στο τέλος νίκη με διαφορά λόγω του «περιπάτου» της Ελβετίας, αποχαιρέτισε τελικά το Μουντιάλ απογοητευμένη αλλά με ψηλά το κεφάλι. Κομβικό σημείο για την «τρι», η αποβολή του Αντόνιο Βαλέντσια στο 50′ για ένα τάκλιν στον Ντιν.

Τα αρχικά πλάνα

Με 4-4-2 ξεκίνησε ο Ισημερινός. Τερματοφύλακας ο Ντομίνγκες, δεξί μπακ ο Παρέδες, αριστερό ο Αγιοβί, κέντρο άμυνας με Γκουάγκουα και Εράσο. Αμυντικά χαφ, οι Μίνδα και Νομπόα, δεξί χαφ ο Αντόνιο Βαλέντσια, αριστερό ο Μοντέρο. Επιθετικοί οι Ενέρ Βαλέντσια και Αρόγιο.

Με 4-3-3 ξεκίνησε η Γαλλία. Ο Γιορίς στο τέρμα, δεξί μπακ ο Σανιά, αριστερό ο Ντιν, κέντρο άμυνας με Κοσιελνί και Σακχό. Στα χαφ οι Πογκμπά (δεξιά), Σναϊντερλίν και Ματουιντί (αριστερά). Δεξί εξτρέμ ο Σισοκό, αριστερό ο Γκριζμάν, επιθετικός ο Μπενζεμά.

Μετριότητα στο α’ μέρος

Το πρώτο μέρος ήταν από τα πιο μέτρια που έχουμε δει ως τώρα σε αυτό το Μουντιάλ. Η Γαλλία είχε την κυριαρχία, δεν έφτασε όμως ποτέ τα επίπεδα των προηγούμενων δύο αγώνων, με φανερή την έλλειψη συνοχής λόγω των πολλών αλλαγών του Ντεσάν στη βασική ενδεκάδα.

Η τακτική του Ισημερινού ήταν σαφής, με στόχο να κρατήσει πίσω τους Γάλλους παίζοντας το ματς στη δύναμη και να βγαίνει στις αντεπιθέσεις για να εκμεταλλευτεί την τριάδα μπροστά. Δεν πέτυχε, ακόμα και όταν ήταν φανερό πως η ομάδα θα χρειαζόταν γκολ, μια και στο άλλο ματς η Ελβετία σκόραρε από νωρίς.

Οι δύο καλύτερες φάσεις του πρώτου μέρους ήρθαν προς το τέλος με κεφαλιές. Στο 38′ ο Πογκμπά ανάγκασε τον Ντομίνγκες σε εντυπωσιακή επέμβαση, ενώ στο 41′ ο Ένερ Βαλέντσια πήδηξε πιο ψηλά απ’ όλους μετά από σέντρα του Αρόγιο, όμως νικήθηκε από τον Γιορίς.

Χαρακτηριστικό της ποιότητας του παιχνιδιού στο πρώτο μέρος, το γεγονός ότι ο Μπενζεμά έκανε την πρώτη του τελική προσπάθεια στο 44′ με ένα σουτ που μπλόκαρε ο Ντομίνγκεζ.

Έγκλημα Βαλέντσια

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις για τον Ισημερινό. Στο 47′ ο Γκριζμάν είχε δοκάρι με κοντινή προβολή μετά από σέντρα του Σανιά, ενώ στο 49′ η ομάδα του Ρεϊνάλντο Ρουέδα έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω απ’ ευθείας κόκκινη στον Βαλέντσια για ένα εγκληματικό μαρκάρισμα στον Ντιν.

Παρ’ όλα αυτά, στο 54′ παραλίγο να κάνει τη ζημιά, όταν ο Ένερ Βαλέντσια έβγαλε σε καλή θέση τον Νομπόα, αλλά αυτός έστειλε τη μπάλα απογοητευτικά άουτ με σουτ.

Ο Ντεσάν έκανε αλλαγές ρίχνοντας στο ματς και τον Ζιρού και αργότερα τον Ρεμί για να φρεσκάρει την επίθεσή του. Την ίδια ώρα, τα πόδια των αντιπάλων της είχαν αρχίσει να βαραίνουν, μια και το τρίτο γκολ της Ελβετίας σήμαινε πως θα έπρεπε να κυνηγήσουν νίκη με δύο γκολ διαφορά.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ισημερινός συνέχισε να προσπαθεί με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει, χάνοντας ευκαιρίες στο 81′ και στο 82′ με Βαλέντσια και Ιμπάρα αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ο Ζιρού είχε μία καλή ευκαιρία στο 83′, με σουτ του Μπενζεμά που απόκρουσε ο πολύ καλός Ντομίνγκες, ο οποίος επενέβη και στο πλασέ του Ρεμί στο 87ο λεπτό, αλλά και στην κεφαλιά του αφύλακτου Ζιρού στις καθυστερήσεις! Τελικά γκολ δεν έμελλε να μπει, αλλα λίγο πείραξε αυτό τους «τρικολόρ», που βλέπουν ήδη το επόμενο βήμα. Αντίθετα, η «τρι» θα κάνει το κοντινό ταξίδι στο σπίτι…
Ισημερινός – Γαλλία 0-0

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, 5ος Όμιλος, 3η Αγωνιστική, Μαρακανά, Ρίο Ντε Τζανέιρο

Γκολ:
Διαιτητής: Νουμαντιέ Ντουέ (Ακτή Ελεφαντοστού)
Βοηθοί: Σονγκιφουλό Γεό (Ακτή Ελ.), Ζαν Κλοντ Μπιρουμουσαχού (Μπουρουντί)
Κίτρινες: Εράσο.
Κόκκινες: Α. Βαλέντσια (50′).
Ισημερινός (Ρουέδα, 4-4-2): Ντομίνγκες – Παρέδες,Γκουάγκουα, Εράσο, Αγιοβί – Α. Βαλέντσια, Μίνδα, Νομπόα (90′ Καϊσέδο), Μοντέρο (63′ Ιμπάρα) – Ε. Βαλέντσια, Αρόγιο (81′ Ακιλιέρ).

Γαλλία (Ντεσάν, 4-3-3): Γιορίς – Σανιά, Κοσιελνί, Σακχό (60′ Βαράν), Ντιν – Πογκμπά, Σναϊντερλίν, Ματουιντί (67′ Ζιρού) – Σισοκό, Μπενζεμά, Γκριζμάν (79′ Ρεμί).

Πηγή: novasports.gr