Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη πέτυχε την πρώτη νίκη της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, επικρατώντας του Ιράν με 3-1 στο Σαλβαδόρ για τον έκτο Όμιλο του 20ού Μουντιάλ. Αποκλείστηκαν και οι δύο ομάδες από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Βοσνία και Ιράν πρωταγωνίστησαν σ΄ ένα ακόμη παιχνίδι με πολλά γκολ που διεξήχθη στην «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ: Μετά τους αγώνες Ισπανία-Ολλανδία (1-5), Γερμανία-Πορτογαλία (4-0) και Ελβετία-Γαλλία (2-5) στη βραζιλιάνικη πόλη έγινε ακόμη μία αναμέτρηση για το 20ό Παγκόσμιο με πολλά τέρματα.

Το τελικό 3-1 διαμορφώθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο, με το Ιράν να πετυχαίνει το πρώτο του τέρμα στη διοργάνωση και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη να φτάνει στους πρώτους της βαθμούς και στο παρθενικό της «τρίποντο» σε τελική φάση Μουντιάλ. Υπό αυτήν την έννοια το παιχνίδι του Σαλβαδόρ θ΄ αποτελεί μία καλή ανάμνηση για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση του έκτου Ομίλου με τρεις βαθμούς, ενώ το Ιράν κατέληξε τέταρτο με έναν, μόλις, πόντο. Από το γκρουπ συνεχίζουν στους «16» Αργεντινή και Νιγηρία.

Πώς έπαιξαν

Ο τεχνικός της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης Σαφέτ Σούσιτς διάλεξε σύστημα 4-4-2 με βασικό τερματοφύλακα τον Μπέγκοβιτς, τον Κολάσινατς αριστερά στα μπακ και τον Βρσάγιεβιτς στα δεξιά. Στο κέντρο άμυνας της ευρωπαϊκής ομάδας αγωνίστηκαν οι Σπάχιτς και Σούνιτς, με τον Τίνο Σούσιτς να τοποθετείται πλάγια αριστερά στα χαφ και τον Χάτζιτς να παίζει στην απέναντι πλευρά. Κεντρικά χαφ αγωνίστηκαν οι Μπέσιτς και Πιάνιτς, με τους Ιμπίσεβιτς και Τζέκο ν΄ αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη Βοσνία στη γραμμή κρούσης.

Ο Πορτογάλος προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρόζ επέλεξε διάταξη 4-5-1 με τον Χαγκιγκί κάτω από τα δοκάρια και δίδυμο στα στόπερ τούς Μονταζερί και Σαντεγκί. Αριστερό μπακ έπαιξε ο Πουλαντί και δεξί ο Χοσεϊνί, με τον Ρεζά Χουτσανεζάντ να είναι ο μοναδικός προωθημένος των Ασιατών. Η πολυπρόσωπη μεσαία γραμμή των Ιρανών είχε «μυαλό» τον Νεκουνάμ σε επιτελικό ρόλο, ενώ δίπλα του αγωνίστηκε ο Σοζαεΐ. Αριστερά τοποθετήθηκε ο Χαΐ Σαφί, δεξιά ο Τεϊμουριάν με τον Ντεζαγκά να παίζει πίσω από τον Ρεζά Χουτσανεζάντ.

Ένα «εδάφους-εδάφους» από τον Τζέκο

Μπορεί η Βοσνία/Ερζεγοβίνη να κατέβηκε αποκλεισμένη στο παιχνίδι της τρίτης και τελευταίας αγωνιστική του τέταρτου Ομίλου, όμως οι παίκτες του Σαφέτ Σούσιτς ήταν εξαιρετικά αποφασιστικοί στην εκκίνηση του παιχνιδιού με σαφή διάθεση και προσανατολισμό να πάρουν τους πρώτους βαθμούς σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Βόσνιος τεχνικός έκανε αλλαγές στην ενδεκάδα, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς του γκρουπ, που επηρέασαν την ομοιογένειά της αλλά όχι τη δυναμική της.

Το Ιράν είχε στόχο, αλλά εμφανίστηκε αρκετά πιο κουρασμένο μετά την υπερπροσπάθεια με Νιγηρία (0-0) και Αργεντινή (ήττα 1-0), με όχι τόσο ξεκάθαρες ιδέες και με το γνωστό επιθετικό πρόβλημα, λόγω αστοχίας. Στο 4΄ οι Βόσνιοι έγιναν απειλητικοί, για πρώτη φορά, με τον Τζέκο να μην είναι εύστοχος απέναντι στον Χαγκιγκί, ενώ ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι και στο 9΄ έκανε αισθητή την παρουσία του στην άμυνα των Ασιατών, χωρίς αποτέλεσμα. Η πρώτη ζημιά (στην τρίτη και «φαρμακερή» ευκαιρία του Έντιν Τζέκο), για το Ιράν του Κεϊρόζ, έγινε στο 23΄ με τον σκόρερ να κλέβει την μπάλα στη μεσαία γραμμή, να παίρνει κάποια μέτρα και με αριστερό, συρτό σουτ (που βρήκε και στο αριστερό δοκάρι του Χαγκιγκί), ν΄ ανοίγει το σκορ.

Η «απάντηση» για το Ιράν ήταν άμεση με το δοκάρι του Σοζαεΐ, όμως πέραν τούτου τίποτε στο 45λεπτο. Ο Κεϊρόζ άλλαξε διάταξη, επιλέγοντας το 4-4-2 και τον Ντεζαγκά πλάι στον Ρεζά Χουτσανεζάντ, όμως οι παίκτες του έμοιαζαν μπλοκαρισμένοι ακόμη και στα δυνατά τους σημεία, επιθετικά, που ήταν στη διοργάνωση τα στημένα (φάουλ και κόρνερ). Στο 42΄ η Βοσνία έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 2-0, με τον Βρσάγιεβιτς ν΄ αγνοεί την παρουσία του αμαρκάριστου Ιμπίσεβιτς στην αντίπαλη περιοχή και να τελειώνει μονάχος του την προσπάθειά του με κακό πλασέ από κοντινή πλάγια θέση.

«Πόνεσε» νωρίς το Ιράν

Οι Ασιάτες είχαν μία υπεροχή στις αρχές του δεύτερου μέρους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να πετύχουν κάτι ουσιαστικό πέραν μίας άσκοπης πίεσης. Αποτέλεσμα τούτου ήταν το κακό να γίνει γρήγορα πιο έντονο για το Ιράν, που δέχτηκε το 2-0 στο 59΄ από τον Πιάνιτς ο οποίος, μάλλον, βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Μετά την εξέλιξη αυτή στο σκορ, το παιχνίδι απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Υπήρχαν, μονάχα, νεύρα ανάμεσα στους παίκτες και αρκετά σκληρό παιχνίδι κατά διαστήματα που κράτησαν αναμμένα τα αίματα!

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η αναμέτρηση «άνοιξε» πολύ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ακόμη δύο τέρματα: Στο 82΄ ο Ρεζά Χουτσανεζάντ, με κοντινό πλασέ, μείωσε το σκορ, όμως η χαρά των παικτών του Κάρλος Κεϊρόζ δεν κράτησε πολύ. Με τη σέντρα και με την άμυνα των Ιρανών να μην έχει οργανωθεί, βγήκε στην κόντρα ο επικίνδυνος Βρσάγιεβιτς που με ωραίο δεξί πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Οι Ασιάτες πίεσαν για τη μείωση στο τέλος, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Βοσνία/Ερζεγοβίνη (Σαφέτ Σούσιτς / 4-4-2): Μπέγκοβιτς – Κολάσινατς, Σπάχιτς, Σούνιτς, Βρσάγιεβιτς – Τίνο Σούσιτς (79΄ Σαλίχοβιτς), Μπέσιτς, Πιάνιτς, Χάτζιτς (61΄ Βράνιες) – Ιμπίσεβιτς, Τζέκο (84΄ Βίστσα).
Ιράν (Κάρλος Κεϊρόζ / 4-5-1): Χαγκιγκί – Μεχρντάντ Πουλαντί, Μονταζερί, Αμιρχοσεΐν Σαντεγκί, Χοσεϊνί – Χαΐ Σαφί (63΄ Γιαχάν Μπακς), Νεκουνάμ, Μασούντ Σοζαεΐ (46΄ Χεϊνταρί), Αντρανίκ Τεϊμουριάν, Ντεζαγκά (68΄ Ανσαρί Φαρντ) – Χουτσανεζάντ.

Γήπεδο: Αρένα Φόντε Νόβα – Σαλβαδόρ
ΓΚΟΛ: 1-0 (23΄ Τζέκο), 2-0 (59΄ Πιάνιτς), 2-1 (82΄ Χουτσανεζάντ), 3-1 (83΄ Βρσάγιεβιτς)
Κίτρινες κάρτες: 77΄ Μπέσιτς – 87΄ Ανσαρί Φαρντ
Κόκκινες κάρτες:
Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)

Πηγή: novasports.gr