Τις πληγείσες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση περιοχές του Δήμου Βέροιας επισκέφτηκαν την Τρίτη 24 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος και ο Αντιπρόεδρος, Αργύρης Μποτός, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Βέροιας και του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, ώστε να διαπιστώσουν και να αποτιμήσουν από κοντά τις ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ, συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Περιουσίας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Τουρισμού, Άρη Λαζαρίδη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, τον Αντιπρόεδρο του συλλόγου, Γιάννη Βρανά και τον Γραμματέα, Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, περιόδευσε σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Βεργίνας όπου είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει εκ του σύνεγγυς το μέγεθος της καταστροφής, να συνομιλήσει με πληγέντες παραγωγούς και να καταγράψει τις ανάγκες και τα αιτήματά τους.

Από την πλευρά του Δήμου Βέροιας, οι κύριοι Βοργιαζίδης και Λαζαρίδης αφού ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την θετική του ανταπόκριση στην πρόσκλησή τους να επισκεφτεί τις χαλαζοκτυπημένες περιοχές του δήμου, αιτήθηκαν ταχεία αποκατάσταση των καταγεγραμμένων ζημιών, εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική εναέρια αντιχαλαζική προστασία ενώ εκδήλωσαν την ευρύτερη αγωνία τους για τις πιθανές συνέπειες της καταστροφής στην τοπική οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν: «Η αγροτική παραγωγή δεν αποτελεί απλά την κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες συμπολίτες μας, αποτελεί επίσης τον βασικό τροφοδότη της μεταποιητικής βιομηχανίας της περιοχής μας καθώς και μιας σειράς άλλων συμπληρωματικών προς αυτήν υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο της τοπικής οικονομίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να μεριμνήσει τόσο για τη γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών όσο και για την αποφυγή ανάλογων καταστροφών κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών το ταχύτερο δυνατό ώστε να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. Μάλιστα, αιτούμαστε την άμεση χορήγηση στρεμματικής ενίσχυσης καθώς και το πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο, έως την οριστική καταβολή των αποζημιώσεων, για κάθε καλλιεργητή που χτυπήθηκε από τη χαλαζόπτωση. Επίσης, δε θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσει έστω και σήμερα το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας για να μην αντικρίσουμε παρόμοιες εικόνες αυτή τη χρονιά».

Από τη μεριά του ο κ. Έξαρχος δήλωσε πως βρίσκει λογικά και δίκαια τα αιτήματα, ειδικά μετά από μια καταστροφή αυτού του μεγέθους, δεσμεύτηκε ότι ο ΕΛΓΑ θα κινήσει άμεσα τις υπηρεσιακές διαδικασίες για την ταχύτατη εκτίμηση των ζημιών, την έκδοση των σχετικών πορισμάτων και την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες αγρότες.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του δήμου και των αγροτών ενημέρωσαν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των διαδικασιών, με σκοπό να παρέμβουν αν και όπου παρατηρηθούν καθυστερήσεις ή αποκλίσεις από τις από μέρους τους δεσμεύσεις.