Mundial 2014: Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού 2-1

Η Εθνική μας πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση σε Μουντιάλ και με νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού (2-1) πέρασε στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Εκεί μας περιμένει η Κόστα Ρίκα του Κάμπελ και τα όνειρα δεν σταματούν.

Το πέναλτι του Σαμαρά -το οποίο δεν ήταν- στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης αποκατέστησε την ποδοσφαιρική αδικία. Η μπάλα μπορεί να αναπαύτηκε στα δίχτυα του Μπάρι δύο φορές από τα πόδια των Σάμαρη (42′) και Σαμαρά (90+), αλλά χτύπησε και τρεις φορές στο δοκάρι του Ιβοριανού γκολκίπερ από τα σουτ των Χολέμπας, Καραγκούνη και Τοροσίδη. Η Ακτή Ελεφαντοστού είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Μπονί (74′), στη μόνη φορά που η ελληνική άμυνα δεν αντέδρασε σωστά.

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε μία ομάδα με ταχύτητα και τελικά αυτό απέδωσε. Ο Χριστοδουλόουλος με τον Σαλπιγγίδη στα άκρα της μεσαίας γραμμής βοηθούσαν τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά, ενώ ο Σαμαράς στην κορυφή της επίθεσης είχε διπλό ρόλο, αυτό του εκτελεστή και του δημιουργού. Ο Κονέ δεν πρόλαβε να αγωνιστεί αρκετά, αλλά η αναγκαστική του αλλαγή έκανε καλό στην Εθνική μας, καθώς ο Σάμαρης που τον αντικατέστησε κατάφερε να σκοράρει. Μανιάτης και Καραγκούνης “κατάπιαν” πολλά χιλιόμετρα και σταμάτησαν τη δράση του Γιάγια Τουρέ στον άξονα. Οσο για την τετράδα της άμυνας, Χολέμπας και Τοροσίδης ήταν αλάνθαστοι στα μετόπισθεν και δημιούργησαν ρήγματα μπροστά με τις προωθήσεις του, ενώ Παπασταθόπουλος και Μανωλάς “εξαφάνισαν” τον Ντρογκμπά.

Αλλαγές, δοκάρι και γκοοοοολ

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς ο κορυφαίος παίκτης μας στη διοργάνωση αναγκάστηκε να αποχωρήσει μόλις στο 11′ Ο Παναγιώτης Κονέ ένοιωσε ένα τράβηγμα και έδωσε τη θέση του στον Ανδρέα Σάμαρη. Μετά από δύο λεπτά ήρθε και η πρώτη καλή στιγμή για την Εθνική μας με τον Τοροσίδη να βγάζει τη συρτή σέντρα από τα δεξιά και τον Μπάρι να πέφτει στα πόδια του Σαλπιγγίδη και να μπλοκάρει πριν ο άσος του ΠΑΟΚ προλάβει να πλασάρει.

Μπορεί η Εθνική μας να είχε τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής, όμως της έλειπε η τελική πάσα που θα έβγαζε κάποιο επιθετικό μας σε θέση βολής. Ανασταλτικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φανέρωσε το καλό του πρόσωπο, με τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο να έχουν “εξαφανίσει” και τους Τοροσίδη, Χολέμπας να σταματούν κάθε επέλαση που προσπαθούσαν να ξεκινήσουν οι Καλού, Ζερβίνιο από τα άκρα.

Ο Φερνάντο Σάντος χρειάστηκε χρειάστηκε να πραγματοποιήσει και δεύτερη αναγκαστική αλλαγή μέχρι τα μισά του πρώτου 45λεπτου. Ο Καρνέζης ένοιωσε ενοχλήσεις στη μέση και ο Γλύκος έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι… ατυχίες όχι μόνο δεν επηρέασαν την Εθνική μας, αλλά την έκανε και πιο δυνατή. Στο 33′ ο Χολέμπας βγήκε στην αντεπίθεση, ο Σαμαράς έβγαλε την κάθετη πάσα, αλλά η μπάλα από το βολέ του άσου του Ολυμπιακού έξω από την περιοχή (με το… κακό του πόδι), τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Μπάρι.

Η ελληνική υπεροχή μετουσιώθηκε σε γκολ στο 42′ με τον Σάμαρη να συνδυάζει την πρώτη παρουσία σε Μουντιάλ, με το πρώτου του τέρμα. Ο “ερυθρόλευκος” μέσος έκλεψε την μπάλα από τον Τιοτέ, έπαιξε το ένα δύο με τον Σαμαρά και με έξοχο πλασέ νίκησε τον Μπάρι για να γράψει το 1-0.

Μας σταμάτησαν τα δοκάρια, αλλά…

Η Ακτή Ελεφαντοστού μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με διάθεση να πιέσει ψηλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στην άμυνα μας. Ο Γιάγια Τουρέ αποφάσισε να βγει από την… αφάνεια και να ζητήσει περισσότερο την μπάλα, ενώ Ζερβίνιο και Ντρογκμπά με ατομικές προσπάθειες επιχειρούσαν να μπουν στην περιοχή μας. Η πρώτη φορά που χρειάστηκε να επέμβει, έστω και εύκολα, ο γκολκίπερ μας ήταν στο 49′ από το μακρινό σουτ του Τιοτέ.

Με τους Ιβοριανούς να έχουν βγει μπροστά η Εθνική μας είχε περισσότερους χώρους για να δράση. Στο 53΄ο Χριστοδουλόπουλος ύστερα από ατομική προσπάθεια, έστειλε την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Μπάρι έδιωξε εκπληκτικά σε κόρνερ το σουτ του Σαλπιγγίδη. Η “στρογγυλή θεά” είχε βαλθεί να “τιμωρήσει” το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς στο 68′ για ακόμα μία φορά χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μπάρι.

Στη μοναδική φορά που η άμυνα μας δεν αντέδρασε σωστά το πλήρωσε. Ο Μανωλάς είχε βγει για να μαρκάρει τον Ντρογκμπά, ο Ζερβινιό έβγαλε σε θέση βολής τον Μπονί, ο οποίος με σουτ μέσα από την περιοχή έφερε το ματς στα ίσια.

Ο Σάντος στα τελευταία λεπτά ρίσκαρε ακόμα περισσότερο με τον Γκέκα να περνάει στο πλευρό του Σαμαρά, αντί του Καραγκούνη. Το… κακό για την Εθνική μας τρίτωσε στο 80′ με τον Τοροσίδη να “σημαδεύει” το αριστερό δοκάρι σε σέντρα σουτ που επιχείρησε από τα δεξιά ο διεθνής αμυντικός της Ρόμα.

Οσο πλησίαζε το τέλος του αγώνα, η πίεση της Εθνικής μας γινόταν ολοένα και πιο έντονη. Ενώ όλοι περίμεναν πως το παιχνίδι θα τελείωνε ισόπαλο, το… στραβοπάτημα του Σαμαρά μας έστειλε στους “16”. Ο διεθνής άσος σκόνταψε στα πόδια του, ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα και έδωσε στον Σαμαρά το δικαίωμα να σκοράρει και να χαρίσει στη “γαλανόλευκη” την πρόκριση για την επόμενη φάση του Μουντιάλ.

Πηγή: novasports.gr