Ο Φερ άνοιξε το σκορ στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, ο Ντεπάι σκόραρε ξανά ερχόμενος από τον πάγκο, ο Ρόμπεν ήταν απλώς ο εαυτός του και η Ολλανδία έκανε το απόλυτο τερματίζοντας πρώτη στον δεύτερο Όμιλο του Μουντιάλ μετά το 2-0 επί της Χιλής.

Η Ολλανδία έγινε η πρώτη ομάδα του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου που έφτασε τα δέκα γκολ ενεργητικό και με τρεις νίκες τερμάτισε στην πρώτη θέση του δεύτερο Ομίλου, κερδίζοντας την πρόκριση για τους «16». Με το 2-0 επί της Χιλής, «οράνιε» (9 βαθμοί) και Λατινοαμερικάνοι (δεύτεροι με 6 πόντους) συνεχίζουν στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός Ισπανία (3 β.) και Αυστραλία (0 β.). Ο Λούις φαν Χάαλ διάλεξε μία ιδιαίτερη ενδεκάδα, με αλλαγές και «αλχημείες», προσαρμοσμένη στο 4-3-3 που δυσκολεύτηκε να διασπάσει την άμυνα των Χιλιανών. Οι αλλαγές του Ολλανδού τεχνικού Φερ (77΄) και Ντεπάι (92΄) διαμόρφωσαν το τελικό 2-0 απέναντι στη Χιλή του Χόρχε Σαμπάολι, που είχε την κατοχή και ορισμένες ευκαιρίες όμως δεν κατάφερε να σκοράρει κόντρα στην ευρωπαϊκή ομάδα.

Πώς έπαιξαν

Ο προπονητής της Ολλανδίας Λούις φαν Χάαλ διάλεξε σχηματισμό 4-3-3 με τον Κίλεσεν βασικό τερματοφύλακα, τον Μπλιντ στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Γιάνμαατ στο δεξί. Δίδυμο στόπερ αποτέλεσαν οι Ντε Φράι και Φλάαρ, ενώ ο Κάιτ αγωνίστηκε αριστερά στη μεσαία γραμμή των «οράνιε». Δεξιά βρέθηκε ο Βίναλντουμ με τον ντε Γιονγκ να είναι ο καθαρόαιμος αμυντικός χαφ της Ολλανδίας. Λενς, Σνάιντερ και Ρόμπεν αποτέλεσαν την τριάδα στην επίθεσή της. Τιμωρημένος ήταν ο Ρόμπιν φαν Πέρσι.

Ο τεχνικός της Χιλής Χόρχε Σαμπάολι επέλεξε διάταξη 3-5-2 με τον Μπράβο κάτω από τα δοκάρια και τριάδα στην άμυνα, με διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά, τους Χάρα, Φρανσίσκο Σίλβα και Μεδέλ. Το πολυπρόσωπο κέντρο των Λατινοαμερικάνων περιελάμβανε τον Μένα αριστερά στα άκρα, δεξιά τον Ίσλα και σε ρόλο εσωτερικών μέσων τους Ντίας, Γκουτιέρες και Αρανγκίς. Βάργκας και Αλέξις Σάντσες ήταν η αιχμή του δόρατος των Χιλιανών που δεν είχαν το μεγάλο τους αστέρι Αρτούρο Βιδάλ στο αρχικό σχήμα.

Την κατοχή η Χιλή, τις ευκαιρίες η Ολλανδία

Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα του Σάο Πάολο η Ολλανδία άφησε την κατοχή στη Χιλή, όμως οι «οράνιε» είχαν τις καλύτερες ευκαιρίες στο διάστημα αυτό, αν και λιγοστές. Η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι τελείωσε με 68% κατοχή μπάλας το 45λεπτο, όμως δεν είχε ούτε μία προσπάθεια στο στόχο. Αντίθετα, χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει ή να παίξει καλό ποδόσφαιρο, η Ολλανδία δημιούργησε επτά τελικές εκ των οποίων οι τρεις ήταν στο τέρμα του Μπράβο.

Η πειραματική ενδεκάδα του Λούις φαν Χάαλ, με τον Κάιτ σε ρόλο αριστερού μέσου και τους Λενς, Ρόμπεν, Σνάιντερ να εναλλάσσονται στις θέσεις των επιθετικών απέδωσε μόνο από στημένες φάσεις και κούρσες του παίκτη της Μπάγερν Μονάχου. Η Χιλή παρουσίασε μεγαλύτερη ομοιογένεια, μια και δεν είχε πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς του τέταρτου γκρουπ. Δύο φάσεις με κεφαλιά του Βάργκας (13΄) και σουτ του Γκουτιέρες (23΄) κι άλλη μία του Ντίαζ (44΄) ήταν ό,τι καλύτερο έκανε η Χιλή στο πρώτο μέρος, με τον Κίλεσεν να περνά ως παρατηρητής το διάστημα αυτό.

Στο 35΄ οι Ευρωπαίοι έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία για το 1-0, όταν από εκτέλεση φάουλ του Ρόμπεν ο Ντε Φράι με κεφαλιά δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπράβο και την άμυνά του, από πλεονεκτική θέση. Πέντε λεπτά αργότερα (40΄) ο Άριεν Ρόμπεν διέσχισε «περίπατο» το μισό γήπεδο, αλλά το αριστερό του πλασέ (εντός περιοχής των Χιλιανών) κατέληξε έξω. Το 0-0, με γνώμονα τις ελάχιστες στιγμές που έγιναν, κρίνεται απόλυτα δίκαιο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολλανδία (Λουίς φαν Χάαλ / 4-3-3): Κίλεσεν – Μπλιντ, Ντε Φράι, Φλάαρ, Γιάνμαατ – Κάιτ (89΄ Κονγκολό), ντε Γιονγκ, Βάιναλντουμ – Λενς (69΄ Ντεπάι), Σνάιντερ (75΄ Φερ), Ρόμπεν.
Χιλή (Χόρχε Σαμπάολι / 3-5-2): Μπράβο – Χάρα, Φρανσίσκο Σίλβα (70΄ Βαλδίβια), Μεδέλ – Μένα, Ντίας, Γκουτιέρες (46΄ Μποσεζούρ), Αρανγκίς, Ίσλα – Βάργκας (81΄ Πινίγια), Αλέξις Σάντσες.

Γήπεδο: Αρένα Κορίνθιανς – Σάο Πάολο
ΓΚΟΛ: 1-0 (77΄ Φερ), 2-0 (92΄ Ντεπάι)
Κίτρινες κάρτες: 64΄ Μπλιντ – 25΄ Σίλβα
Κόκκινες κάρτες: –
Διαιτητής: Μπακαρί Γκασαμά (Γκάμπια)

Πηγή: novasports.gr