Σε δύο δόσεις, όπως έγινε και πέρυσι, εκτιµάται πως θα πραγματοποιηθούν οι πληρωµές της εξισωτικής αποζηµίωσης του έτους 2013 µε την πρώτη να πραγματοποιείται στα τέλη Ιουνίου, παράλληλα με τα υπόλοιπα των άμεσων ενισχύσεων, και τη δεύτερη το φθινόπωρο.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους για το 2013, κόλλησε στα επιλέξιμα βοσκοτόπια, γεγονός στο οποίο οφείλονται και οι καθυστερήσεις των αντίστοιχων άμεσων ενισχύσεων.

Ο λόγος της αργοπορίας εντοπίζεται κυρίως στους κτηνοτρόφους που δεν είχαν επιλέξιµα βοσκοτόπια, τα οποία θα ενεργοποιήσουν δικαίωµα στην εξισωτική αποζηµίωση.

Παράλληλα αναµενόταν η πληρωµή του πριµ για την ενηµέρωση του Μητρώου Αιγοπροβάτων, το οποίο δόθηκε στις 15 Μαΐου.

Το ύψος των πληρωµών

Οι αποζηµιώσεις προβλέπουν για βοσκότοπους νέων αγροτών ή διαδόχων πρόωρης συνταξιοδότησης και κάτω των 40 ετών, 14 ευρώ ανά στρέµµα, για βοσκοτόπια σε µειονεκτικές περιοχές ορίζονται στα 12,5 ευρώ. Στους παραγωγούς µε πράσινο πιστοποιητικό η αποζηµίωση φτάνει τα 15 ευρώ ανά στρέµµα και στις λοιπές περιοχές τα 11 ευρώ ανά στρέµµα.

Υπενθυµίζεται πως το σύνολο της ενισχυόµενης έκτασης (βοσκότοποι και καλλιεργούµενες εκτάσεις ) δεν θα υπερβαίνει τα 500 στρέµµατα.

Πηγή: paseges.gr