Το Βέλγιο ήταν κακό, η Ρωσία μέτρια και άτυχη: Οι «κόκκινοι διάβολοι», απλώς, φόρτσαραν στο τελευταίο δεκάλεπτο και με γκολ του Ντίβοκ Όριζι στο 88΄ επικράτησαν των «τσάρων» με 1-0 για τη δεύτερη αγωνιστική του όγδοου Ομίλου του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Για ένα ακόμη παιχνίδι το Βέλγιο ήταν μέτριο προς κακό. Μετά τη δύσκολη νίκη επί της Αλγερίας, με 2-1 και ανατροπή στο σκορ, η ομάδα του Μαρκ Βίλμοτς κατέβαλε και την αντίσταση της Ρωσίας χωρίς να παίξει ποδόσφαιρο ποιότητας. Το τελικό 1-0, στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, διαμορφώθηκε με γκολ του Ντίβοκ Όριζι στο 88΄, με τον 19χρονο επιθετικό της Λιλ ν΄ αντικαθιστά τον «άφαντο» Λουκάκου στο 57΄. Με το αποτέλεσμα αυτό το Βέλγιο πέρασε στη φάση των «16» του Μουντιάλ και θα περιμένει τα εναπομείναντα παιχνίδια που υπάρχουν στον όγδοο όμιλο για να δει και την κατάταξή του.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, η οποία, όμως, δεν έχει έξι πόντους όπως οι Βέλγοι αλλά έναν! Ο Φάμπιο Καπέλο είδε την ομάδα του για 80 αγωνιστικά λεπτά να στέκεται αρκετά καλά απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους», αλλά να πληρώνει αυτή τη φορά όχι ένα σφάλμα του Ακινφέεφ (όπως στο 1-1 με τη Νότιο Κορέα), αλλά μία συνολικότερη αμυντική αδράνεια με την οποία δόθηκε η ευκαιρία στους Βέλγους να πετύχουν το μοναδικό γκολ του αγώνα. Η Ρωσία μπερδεύτηκε από την είσοδο του εξαιρετικού, όσο αγωνίστηκε, Κέβιν Μιραλάς στο παιχνίδι και έχει στο ενεργητικό της και την τεράστια ευκαιρία του Κοκόριν στο 44΄, φάση στην οποία θα μπορούσε να προηγηθεί.

Πώς έπαιξαν

Ο προπονητής του Βελγίου Μαρκ Βίλμοτς διάλεξε σχηματισμό 4-2-3-1 με τον Κουρτουά βασικό τερματοφύλακα, τον Βερμάελεν αριστερό οπισθοφύλακα και τον Αλντερβέιρελντ να παίρνει θέση στο δεξί άκρο της άμυνας. Φελαϊνί και Βίτσελ αποτέλεσαν τους δύο αμυντικούς μέσους των «κόκκινων διαβόλων», με τον Λουκάκου να είναι ο μοναδικός προωθημένος στη γραμμή κρούσης. Αζάρ, ντε Μπρούιν και Μέρτενς αποτέλεσαν τα «στηρίγματά» του, αγωνιζόμενοι πίσω του με διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Ο τεχνικός της Ρωσίας Φάμπιο Καπέλο επέλεξε διάταξη 4-2-3-1 με τον Ακινφέεφ κάτω από τα δοκάρια και τους Ιγκνιάσεβιτς και Βασίλι Μπερεζούτσκι στη δυάδα των στόπερ. Αριστερό μπακ έπαιξε ο Ντμίτρι Κομπάροφ, δεξιά ο Κόζλοφ, ενώ Γκλούσακοφ και Φαϊζούλιν ήταν οι συνδετικοί κρίκοι των «τσάρων» της άμυνας με τη μεσαία γραμμή. Η αιχμή του δόρατος, στην επίθεση, ήταν ο Κοκόριν, ενώ Σάτοφ, Κανουνίκοφ και Σαμέντοφ αγωνίστηκαν πίσω του με διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Η «κόντρα» Μέρτενς-Κοκόριν

Το Βέλγιο πήρε ένα εξαιρετικό πρώτο 45λεπτο από τον Ντρις Μέρτενς, που αποτέλεσε τη μόνιμη απειλή της άμυνας των Ρώσων χωρίς, όμως, να πάρει βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Η Ρωσία σταδιακά ανέβασε απόδοση στο διάστημα αυτό, κάνοντας την καλύτερή της ευκαιρία πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ο Μέρτενς ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των «κόκκινων διαβόλων», όμως υπήρξε άστοχος κι αυτό κόστισε ένα γκολ στην ομάδα του Μαρκ Βίλμοτς. Στο πρώτο τέταρτο είχε δύο καλές στιγμές, όμως και στις δύο δεν επιχείρησε τελική προσπάθεια.

Στο 12΄ η Ρωσία του Φάμπιο Καπέλο είχε μία από τις λιγοστές καλές φάσεις της στο πρώτο μέρος, με τον Κουρτουά ν΄ απομακρύνει δύσκολο, μακρινό και δυνατό σουτ του Φαϊζούλιν. Μέσα σε δύο λεπτά (20΄-22΄) ο Μέρτενς απείλησε ξανά την εστία του Ακινφέεφ, όμως ενώ οι ενέργειές του ήταν ποιοτικές και δημιούργησαν προϋποθέσεις σκοραρίσματος, για το Βέλγιο, η τελική του προσπάθεια υστερούσε. Στο 30΄ ένα ακόμη μακρινό σουτ του Σάτοφ εξουδετερώθηκε από τον Κουρτουά. Τα πλάνα του Μαρκ Βίλμοτς άλλαξαν στο 31΄ με τον Βερτόγκεν ν΄ αντικαθιστά τον Βερμάελεν, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο ζέσταμα. Αγωνίστηκε για μισή ώρα περίπου, όμως το πρόβλημα που αποκόμισε δεν του επέτρεψε να συνεχίσει.

Η πιο ουσιαστική φάση του δαιμόνιου Μέρτενς έγινε στο 36΄, όταν πέρασε με καταπληκτική ντρίμπλα τον Κομπάροφ όμως την προσπάθειά του την έδιωξε ο Ακινφέεφ. Το 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη φάση του Κοκόριν στο 44΄, όταν έγινε αποδέκτης εξαιρετικής μπαλιάς από τα αριστερά του Γκλουσάκοφ. Η κεφαλιά του επιθετικού της Ντιναμό Μόσχας, από θέση εξ επαφής με την εστία του Κουρτουά, κατέληξε άουτ κι έτσι «σφραγίστηκε» το 0-0 ως αποτέλεσμα του διαστήματος αυτού.

Ο Όριζι το γκολ, Μιραλάς και Αζάρ τη διαφορά

Ως το 80ό λεπτό περίπου το παιχνίδι είχε να ζηλέψει πολλά σε σχέση με το υπάρχον, μέτριο, πρώτο ημίχρονο! Οι τελικές προσπάθειες των δύο ομάδων υπήρξαν λιγότερες και κάποια στιγμή αυτό που έμενε στον θεατή ήταν πώς αμφότερες βολεύονταν με την ισοπαλία. Η παρέμβαση από τον πάγκο, όμως, του Μαρκ Βίλμοτς σε σχέση με τον νωχελικό Φάμπιο Καπέλο έκανε τη διαφορά.

Ο Βέλγος προπονητής έβγαλε στο 57΄ από την αναμέτρηση τον άφαντο Λουκάκου, δίνοντας την ευκαιρία στον 19χρονο Όριζι να γίνει ο σκόρερ και ο σταρ του αγώνα. Η Ρωσία έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι, με την άμυνά της να μην κινδυνεύει ιδιαίτερα, όμως η προσθήκη του Μιραλάς στο 75΄ στη θέση του θετικού (αλλά κουρασμένου) Μέρτενς έκανε τη διαφορά. Από την ευκαιρία του Εστσένκο (81΄) και το άστοχο σουτ του αριστερού μπακ των Ρώσων, δεν υπήρχε στο γήπεδο η ομάδα του Καπέλο. Στο 84΄ ο Μιραλάς είχε φάουλ, από τα 25 μέτρα, στη δεξιά κάθετη δοκό του Ακινφέεφ, ενώ η παρουσία του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και νυν της Έβερτον έδωσε ώθηση και στον εξαφανισμένο, ως το 80΄, Εντέν Αζάρ.

Στο 88΄ ο παίκτης της Τσέλσι με επέλαση και ασίστ στον Ντίβοκ Ορίζι, «έστρωσε» το γκολ των Βέλγων το οποίο πέτυχε με ωραίο βολέ ο 19χρονος φορ της Λιλ. Ο Ακινφέεφ δεν φέρει ευθύνη, αλλά η άμυνά του, όμως ο «αδύναμος κρίκος» στο ματς ήταν ο Ιταλός προπονητής των ηττημένων που έβαλε στο 83΄ και στο 90΄ δύο από τους πιο ποιοτικούς, επιθετικούς, ποδοσφαιριστές του ρόστερ του (Τζαγκόεφ και Κερζάκοφ) με αποτέλεσμα το Βέλγιο να μην πιεστεί αμυντικά και να εξαπολύσει μίνι επίθεση με αποτέλεσμα το τελικό 1-0.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Βέλγιο (Μαρκ Βίλμοτς / 4-2-3-1): Κουρτουά – Βερμάελεν (31΄ Βερτόγκεν), Κομπανί, φαν Μπούιτεν, Αλντερβέιρελντ – Φελαϊνί, Βίτσελ – Αζάρ, ντε Μπρούιν, Μέρτενς (75΄ Μιραλάς) – Λουκάκου (57΄ Ορίζι).
Ρωσία (Φάμπιο Καπέλο / 4-2-3-1): Ακινφέεφ – Ντμίτρι Κομπάροφ, Ιγκνιάσεβιτς, Βασίλι Μπερεζούτσκι, Κόζλοφ (62΄ Εστσένκο) – Φαϊζούλιν, Γκλούσακοφ – Σάτοφ (83΄ Τζαγκόεφ), Κανουνίκοφ, Σαμέντοφ (90΄ Κερζάκοφ) – Κοκόριν.

Γήπεδο: Εστάντιο Μαρακανά – Ρίο ντε Τζανέιρο
ΓΚΟΛ: 1-0 (88΄ Όριζι)
Κίτρινες κάρτες: 54΄ Βίτσελ, 73΄ Αλντερβέιρελντ – 38΄ Γκλούσακοφ
Κόκκινες κάρτες:
Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Πηγή: novasports.gr