Πλώρη για την επόμενη φάση του Μουντιάλ έβαλε η Νιγηρία που νίκησε 1-0 τη Βοσνία και την έστειλε «σπίτι» της. Διαμαρτύρονται οι Βαλκάνιοι για κανονικό γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ του Τζέκο, ο οποίος είχε δοκάρι στην τελευταία φάση.

Οι «σούπερ αετοί» έφτασαν τους 4 βαθμούς και στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με νίκη επί της Αργεντινής θα τερματίσουν στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι έχουν εξασφαλίσει και την πρόκριση σε αντίθεση με την παρέα του Λιονέλ Μέσι.

Αν η Νιγηρία ηττηθεί από την Αργεντινή και το Ιράν νικήσει τη Βοσνία στο άλλο ματς, τότε οι δύο ομάδες θα έχουν από 4 βαθμούς και θα παίξει ρόλο η συνολική διαφορά τερμάτων. Χαμένη σε κάθε περίπτωση, του αποψινού αγώνα, αλλά και του ομίλου, είναι η Βοσνία που δεν έχει ούτε μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης.

Τα αρχικά πλάνα των δύο τεχνικών

Ο Στέφεν Κέσι παρέταξε τη Νιγηρία με σύστημα 4-2-3-1, τον Ενιεάμα στην εστία και τους Αμπρόουζ, Γιόμπο, Οσανίβα, Ομερούο από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Ονάζι και Μίκελ ήταν οι κεντρικοί χαφ, με τον Μούσα στη δεξιά πτέρυγα, τον Μπαμπατούντε στην αριστερή και τον Οντεμβίγκι πίσω από τον προωθημένο Εμενίκε.

Στο 4-3-3 του Σάφετ Σούσιτς από την άλλη, ο Μπέγκοβιτς ήταν κάτω απ’ τα δοκάρια, οι Μούιτζα (δεξιά), Μεντούντζανιν μπακ και οι Σούνιτς, Σπάχιτς στόπερ. Πιάνιτς, Μπέσιτς και Μισίμοβιτς συνέθεσαν τη μεσαία γραμμή, με τους Χαΐροβιτς (δεξιά), Λούλιτς στα άκρα και τον Τζέκο στην κορυφή της επίθεσης.

Ανοιχτό παιχνίδι
Οι δύο ομάδες έδειξαν από τα πρώτα δευτερόλεπτα ότι είχαν διάθεση για επιθετικό ποδόσφαιρο. Η Νιγηρία είχε δύο καλές φάσεις με τους Οντεμβίγκι σε εκτέλεση φάουλ στο 7′ (άουτ) και Ονάζι με μακρινό σουτ στο 14′, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Μπέγκοβιτς και το ματς πήρε… φωτιά από το 20′ μέχρι το 30′.

Ο Τζέκο σκόραρε κανονικά στο 21’΄σε τετ α τετ με τον Ενιεάμα, αλλα΄ο Νεοζηλανδός διαιτητής Ο’Λίρι και ο βοηθός του ακύρωσαν το γκολ λανθασμένα ως οφσάιντ. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 24′, αλλά ο Νιγηριανός τερματοφύλακας του είπε «όχι» στο σουτ που επιχείρησε.

Κι αφού η Βοσνία δεν μπόρεσε για τον έναν ή τον άλλο λόγο να πάρει το προβάδισμα, το… πήρε η Νιγηρία στο 29′. Ο Εμενίκε μπήκε από δεξιά στην περιοχή και γύρισε την μπάλα στον Οντεμβίγκι, ο οποίος δε δυσκολεύτηκε να σκοράρει από κοντινή απόσταση. Οι Βόσνιοι αμυντικοί σταμάτησαν σαν… ερασιτέχνες στη φάση, θεωρώντας ότι είχε γίνει επιθετικό φάουλ. Ο διαιτητής δεν έδωσε τίποτα και το ριπλέι μάλλον τον δικαιώνει.

Άντεξαν οι Αφρικανοί

Το ημίχρονο έληξε 1-0 υπέρ της Νιγηρίας και στο δεύτερο μέρος ο Σάφετ Σούσιτς αποφάσισε να ρισκάρει νωρίς για να σώσει την παρτίδα με τον βαθμό της ισοπαλίας. Όσο, όμως, ο Βόσνιος έβαζε επιθετικούς (Σαλίχοβιτς, Ιμπίσεβιτς), τόσο μεγάλωναν τα κενά στη μεσαία γραμμή της ομάδας του.

Ο Εμενίκε έκανε ότι ήθελε την αντίπαλη άμυνα και η Νιγηρία έχασε αρκετές ευκαιρίες για ένα δεύτερο γκολ. Σημαντικότερη ήταν αυτή του 64′ όταν ο Μπέγκοβιτς είπε «όχι» με το πόδι στο κοντινό σουτ του στράικερ των Αφρικανών. Στο 81′ ο Βόσνιος τερματοφύλακας απέκρουσε έστω και δύσκολα και το μακρινό δυνατό σουτ του Ονάζι, αλλά ενώ εκείνος έκανε τη δουλειά του, στο δημιουργικό κομμάτι και τα τελειώματα των φάσεων οι συμπαίκτες του ήταν επιεικώς μέτριοι.

Η Βοσνία είχε σε μεγάλο ποσοστό την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει ποτέ την άμυνα της ομάδας του Στέφεν Κέσι. Έφτασε, ωστόσο, μια ανάσα από την ισοφάριση-λύτρωση στην τελευταία φάση του αγώνα, όταν ο Τζέκο (έστω κι αν έκανε κοντρόλ με το χέρι) είδε τον Ενιεάμα να αποκρούει με υπερένταση την προσπάθειά του και την μπάλα να βρίσκει στη συνέχεια στο δεξί δοκάρι.

Νιγηρία: Ενιεάμα – Αμπρόουζ, Γιόμπο, Οσανίβα, Ομερούο – Ονάζι, Όμπι Μίκελ – Μούσα (65′ Αμεόμπι), Μπαμπατούντε΄(75′ Ουζοένι), Οντεμβίγκι – Εμενίκε

Βοσνία: Μπέγκοβιτς – Μούιτζα, Σούντζιτς, Σπάχιτς, Μεντούντζανιν (64′ Σούσιτς) – Πιάνιτς, Μπέσιτς, Μισίμοβιτς – Χαΐροβιτς (57′ Ιμπίσεβιτς), Λούλιτς (58′ Σαλίχοβιτς), Τζέκο

Πηγή: novasports.gr