Η απίθανη Γκάνα πάλεψε στα ίσια τη Γερμανία, για τη δεύτερη αγωνιστική του έβδομου Ομίλου του Μουντιάλ, σκόραρε δύο τέρματα σε εννέα λεπτά μετά το 1-0 των «πάντσερ» που χρειάστηκαν γκολ της αλλαγής Κλόζε για να πάρουν το βαθμό (2-2).

Πώς έπαιξαν

Ο Γιόακιμ Λεβ επέλεξε διάταξη 4-3-3 για τη Γερμανία, με τον Νόιερ κάτω από τα δοκάρια και στο κέντρο της άμυνας τούς Μερτεσάκερ και Χούμελς, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του κι αγωνίστηκε βασικός. Στο αριστερό άκρο της άμυνας έδωσε το «παρών» ο Χέβεντες, ενώ δεξιά τοποθετήθηκε ο Τζερόμ Μπόατενγκ. Κρόος, Λαμ και Κεντίρα αποτέλεσαν την τριάδα των μέσων για τα «πάντσερ», ενώ Γκέτσε, Μίλερ και Οζίλ ήταν η αιχμή του δόρατος με συνεχείς εναλλαγές θέσεων στο παιχνίδι τους.

Ο Τζέιμς Άπια διάλεξε σχηματισμό 4-5-1 για την Γκάνα, με τον Ντάουντα να είναι ο βασικός τερματοφύλακας των Αφρικανών. Αριστερά στα μπακ έπαιξε ο Ασαμόα, δεξιά ο Αφούλ, με τους Μενσά και Μπόιγ να βρίσκονται στο κέντρο της άμυνας. Η πολυπρόσωπη μεσαία γραμμή των Γκανέζων είχε «στηρίγματα» από τα πλάγια, για τον μοναδικό προωθημένο Γκιάν, τούς Αντρέ Αγιού και Μουντάρι, με τον Ατσού να έχει επιτελικό ρόλο πίσω από τον επιθετικό της Αλ Αΐν. Ραμπιού και Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ πήραν θέση στο νευραλγικό χώρο των χαφ, ως αμυντικοί μέσοι.

Στα μέτρα της Γκάνας

Μετά τη μέτρια εμφάνιση με τις ΗΠΑ και την ήττα, με 2-1, η Γκάνα παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη προς το καλύτερο στο πρώτο 45λεπτο με την ισχυρή Γερμανία. Η άμυνά της λειτούργησε άψογα στην πλειοψηφία των φάσεων που δέχτηκε, ενώ η αφρικανική ομάδα δημιούργησε και στιγμές εμπρός στην εστία του Νόιερ ο οποίος χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο-τρεις περιπτώσεις για να μην κινδυνέψουν τα «πάντσερ». Η Γερμανία συνάντησε προβλήματα και στα μετόπισθεν και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της, μια και Οζίλ και Γκέτσε, αν και άλλαζαν πλευρές μπερδεύοντας την άμυνα των Γκανέζων, με δυσκολία έβρισκαν τον Μίλερ.

Στο 7΄ ο Γκιάν είχε την πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του Τζέιμς Άπια, ενώ στο 13΄ «μίλησε» η κλάση του Μάνουελ Νόιερ που απομάκρυνε δυνατό σουτ, εκτός περιοχής, του Ραμπιού. Μετά από ένα διάστημα που η Γκάνα πίεσε και η «νασιονάλμαντσαφ» απείλησε με μακρινό σουτ του Κεντίρα, οι παίκτες του Γιόακιμ Λεβ πραγματοποίησαν την πρώτη καλή συνεργασία τους: Στο 21΄ ο Οζίλ πάσαρε στον Μίλερ, όμως από το πρώτο δοκάρι ο επιθετικός της Μπάγερν δεν ευστόχησε.

Οκτώ λεπτά αργότερα (29΄) ο Γκέτσε ξεκίνησε επέλαση από τα δεξιά της επίθεσης της Γερμανίας, τα χάλασε, όμως, στην τελική πάσα αν και η προσπάθειά του είχε προϋποθέσεις αφού η άμυνα της Γκάνας άργησε να επιστρέψει. Στο 32΄ ο Νόιερ έσωσε τα «πάντσερ» από το μακρινό σουτ του Μουντάρι, που ήταν δυνατό και ιδιαίτερα απειλητικό. Ο Γκιάν επιχείρησε να δημιουργήσει ρήγματα στη γερμανική αμυντική διάταξη, όχι, όμως, με επιτυχία, ενώ οι Κεντροευρωπαίοι είχαν μεν το passing game και την μπάλα στα πόδια τους, συνάντησαν, όμως, σθεναρή αντίσταση κι έβγαλαν με το ζόρι τελικές προσπάθειες.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ / 4-3-3): Νόιερ – Χέβεντες, Χούμελς, Μερτεσάκερ, Τζερόμ Μπόατενγκ (46΄ Μουστάφι) – Κρόος, Λαμ, Κεντίρα (69΄ Σβαϊνστάιγκερ) – Γκέτσε (69΄ Κλόζε), Μίλερ, Οζίλ.
Γκάνα (Τζέιμς Άπια / 4-5-1): Ντάουντα – Ασαμόα, Τζόναθαν Μενσά, Μπόιγ, Χάρισον Αφούλ – Αντρέ Αγιού, Ραμπιού (78΄ Μπαντού), Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (53΄ Τζόρνταν Αγιού), Μουντάρι, Ατσού (72΄ Ουακασό) – Γκιάν.

Γήπεδο: Εστάντιο Καστελάο – Φορταλέζα
ΓΚΟΛ: 1-0 (51΄ Γκέτσε), 1-1 (54΄ Αντρέ Αγιού), 1-2 (63΄ Γκιάν), 2-2 (71΄ Κλόζε)
Κίτρινες κάρτες: 93΄ Αντρέ Αγιού
Κόκκινες κάρτες:
Διαιτητής: Σάντρο Ρίκι (Βραζιλία)

Πηγή: novasports.gr