Το γκολ του Κόστλι γλίτωσε την Ονδούρα από το χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά δεν ήταν αρκετό να της χαρίσει κάποιο βαθμό. Ο Ενέρ Βαλέντσια με δύο τέρματα οδήγησε το Εκουαδόρ στη νίκη (2-1) και το κράτησε σε τροχιά πρόκρισης στους “16” του Μουντιάλ.

Για να καταφέρει το Εκουαδόρ να περάσει στην επόμενη φάση θα πρέπει ή να πάρει περισσότερους βαθμούς από την Ελβετία την τελευταία αγωνιστική ή να νικήσει τη Γαλλία. Στο κόλπο παραμένει και η Ονδούρα παρόλο που έχει μηδέν βαθμούς, καθώς με νίκη της επί της Ελβετίας με 2-0 και ήττα του Ισημερινού, τότε η παρέα του Κόστλι θα ακολουθήσει τη Γαλλία στους “16”.

“Εσπασε’ την κατάρα ο πρώην της Βέροιας

Η δύναμη ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του παιχνιδιού των δύο ομάδων στα πρώτα 20 λεπτά, με αποτέλεσμα οι φάσεις μπροστά στις εστίες να είναι ελάχιστες. Κάποια μακρινά σουτ δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ευκαιρίες, ωστόσο ήταν ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαν οι ποδοσφαιριστές να φτάσουν κοντά στο γκολ.

Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα άνηκε στο Εκουαδόρ, με τον Ενερ Βαλέντσια στο 20′ να φεύγει στην πλάτη της άμυνας και να αστοχεί στο τετ α τετ που είχε με τον Βαγιαδάρες. Η απάντηση από την Ονδούρα δεν άργησε να έρθει. Συγκεκριμένα στο 27′ ο Φερνάντες, ύστερα από κόρνερ του Μπόνιεκ σημάδεψε με κεφαλιά τις διαφημιστικές πινακίδες δίπλα από την εστία του Ντομίνγκες.

Ο τελευταίος δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός στο 31′, όταν ο Εράσο έδιωξε πάνω στον Κόστλι και ο πρώην άσος της Βέροιας με δυνατό σουτ έστειλε την “στρογγυλή θεά” να αναπαυθεί στα δίχτυα. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ της Ονδούρας μετά από 32 χρόνια ή αλλιώς μετά από πέντε παιχνίδια σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Εκουαδόρ αντέδρασε γρήγορα και στο 34′ ο Ενέρ Βαλέντσια πήρε το… αίμα του πίσω για τη χαμένη ευκαιρία. Ο Παρέδες έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο σκόρερ με προβολή στο δεύτερο δοκάρι σημείωσε το 1-1, πανηγυρίζοντας το δεύτερο του τέρμα στο φετινό Μουντιάλ.

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα ισόπαλες, αλλά σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο ο Ντομίνγκες και το δοκάρι του. Στο 45′ ο γκολκίπερ του Εκουαδόρ έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ το φάουλ του Φερνάντες και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Κόστλι με κεφαλιά “σημάδεψε” το αριστερό δοκάρι. Στη συνέχεια της φάσης ο Μπένγκστον έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Αυστραλός ρέφερι καταλόγισε φάουλ και έδειξε την κίτρινη κάρτα στον παίκτη της Ονδούρας για χέρι.

Δήμιος της Ονδούρας ο Ενέρ Βαλέντσια

Η Ονδούρα έδειχνε να είναι ικανοποιημένη με την ισοπαλία και και πρόσεχε αρχικά τα μετόπισθεν, ενώ ο τερματοφύλακας της δεν δίστασε να κάνει και καθυστέρηση στα πρώτα λεπτά της “επανάληψης”. Αντίθετα το Εκουαδόρ κυνηγούσε το γκολ της ανατροπής και ίσως να είχε την ευκαιρία να το πετύχει στο 58′ αν ο διαιτητής δεν έκλεινε τα μάτια σε ανατροπή του Καϊσέδο από τον Φιγκερόα. Στο επόμενο λεπτό ο Ντομίνγκες χρειάστηκε για ακόμα μία φορά στο ματς να δείξει τα αντανακλαστικά του διώχνοντας σε κόρνερ μετά από σουτ του Μπένγκστον.

Τη λύση για το Εκουαδόρ έδωσε και πάλι ο Ενέρ Βαλέντσια στο 66′. Ο Αγιόβι εκτέλεσε το φάουλ από τα αριστερά και ο πρώτος με κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή ολοκλήρωσε την ανατροπή του σκορ και έγινε ο πρώτος παίκτης της συγκεκριμένης χώρας που πετυχαίνει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στα εναπομείναντα λεπτά θα μπορούσαμε να είχαμε δει και κάποιο άλλο γκολ, όμως ο διαιτητής είχε αντίθετη άποψη. Ακύρωσε τέρμα του Εκουαδόρ για χέρι του Βαλέντσια, αν και από το ριπλέι δεν φάνηκε ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κάνει κάποια παράβαση, ενώ για ακόμα μία φορά στο παιχνίδι δεν έδειξε την άσπρη βούλα σε καθαρό κράτημα του Κόστλι μέσα στην περιοχή.

Το 2-1 έμεινε μέχρι το τέλος και το Εκουαδόρ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, την οποία οφείλει ολοκληρωτικά στον Ενέρ Βαλέντσια. Ο τελευταίος σκόραρε για έβδομη φορά στα τελευταία έξι παιχνίδια με την εθνική ομάδα της χώρας του και για τρίτη στα τελευταία δύο με την Ονδούρα. Πλέον τα πάντα στον όμιλο είναι ανοικτά και θα ξεκαθαρίσουν την τελευταία αγωνιστική…

Διαιτητής: Μπέντζαμιν Διαιτητής: Γουίλιαμς (Αυστραλία)
Κίτρινες: Μπερνάρντες, Μπένγκτσον – Αντόνιο Βαλένσια, Ένερ Βαλένσια, Μοντέρο

Ονδούρα (Λουίς Σουάρες): Βαγιαντάρες, Μπεκέλες, Μπερνάρντες, Φιγκερόα, Ισαγκίρε (46΄Χ. Γκαρσία), Μπένγκτσον, Μπόνιεκ (83΄ Τσάβες), Γκαρίδο (71΄ Μαρτίνες), Κλάρος, Εσπινόζα, Κόστλι .
Εκουαδόρ (Ρεϊνάλντο Ρουέδα): Ντομίνγκες, Παρέδες, Γκουάγκουα, Εράσο, Αγιόβι, Μίνδα (83΄ Κρουέσο), Α. Βαλένσια, Νομπόα, Μοντέρο (90΄Ατσιλιέρ), Έ. Βαλένσια, Καϊσέδο. (82΄ Μέντες).

Πηγή: novasports.gr