Στο πιο χορταστικό από θέαμα και γκολ παιχνίδι έως τώρα στο Μουντιάλ, η Γαλλία με διαστημική εμφάνιση σκόρπισε 5-2 την Ελβετία για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων και ουσιαστικά προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης.

Τα πλάνα των προπονητών…

Ο Ότμαρ Χίτσφελντ παρέταξε την Ελβετία με σύστημα 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Μπενάλιο, δεξιά στην άμυνα βρέθηκε ο Λιχστάινερ, αριστερά ο Ροντρίγκες και κεντρικό δίδυμο οι Φαν Μπέργκεν και Τζουρού. Στα χαφ ο Γερμανός προπονητής τοποθέτησε τους Μπεχράμι και Ινλέρ, δεξιά και πιο προωθημένο τον Σακίρι, αριστερά τον Μεχμέντι και πίσω από τον Σεφέροβιτς τον Σακά.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντιντιέ Ντεσάν επέλεξε σύστημα 4-3-3 για τη Γαλλία. Κάτω από την εστία κάθισε ο Γιορίς, στο δεξί άκρο της άμυνας βρέθηκε ο Ντεμπισί, στο αριστερό ο Εβρά και στο κέντρο οι Βαράν και Σακό. Στη μεσαία γραμμή ο 45χρονος προπονητής επέλεξε τους Σισοκό, Καμπάιγ και Ματουϊντί και στην επίθεση τους Βαλμπουενά (δεξιά), Μπενζεμά (αριστερά) και Ζιρού.

Γκολ, θέαμα και ρεκόρ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Γαλλία εν αντιθέσει με την Ελβετία, αφού οι «τρικολόρ» πριν τη συμπλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ. Ο Ζιρού με φοβερή κεφαλιά στο 17′ έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Βαλμπουενά έστειλε τη μπάλα στο αριστερό «παραθυράκι» της εστίας του Μπενάλιο, πετυχαίνοντας το 100ο γκολ της Γαλλίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σαν να μην έφτανε αυτό για τους Ελβετούς, που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, σε διάστημα 66 δευτερολέπτων από το γκολ του Ζιρού (ρεκόρ σε Μουντιάλ), ο Ματουϊντί διπλασίασε τα τέρματα των Γάλλων και έβαλε τις βάσεις για τη δεύτερη νίκη τους στη φάση των ομίλων. Ο Μπενζεμά εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του Μπεχράμι στη μεσαία γραμμή, βρήκε κάθετα τον Ματουϊντί και ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν με πλασέ από αριστερά και μέσα στην περιοχή έκανε το 2-0.

Οι Ελβετοί μετά το δεύτερο γκολ των «τρικολόρ» ισορρόπησαν κάπως τον ρυθμό και κράτησαν περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους, όμως η Γαλλία σε κάθε αντεπίθεση έμοιαζε ικανή να διευρύνει ακόμη περισσότερο το σκορ. Με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου η ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ έφτασε κοντά στο γκολ, όμως σε δύο περιπτώσεις Μεχμέντι και Σακίρι δεν μπόρεσαν να νικήσουν το Γιορίς.

Η απάντηση των τυπικά φιλοξενούμενων ήρθε ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Τζουρού ανέτρεψε τον Μπενζεμά μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, όμως ο Μπενάλιο του είπε «όχι» (πρώτο χαμένο πέναλτι της Γαλλίας σε τελική φάση Μουντιάλ). Στη συνέχεια της φάσης η μπάλα έφτασε στον Καμπάιγ, όμως σε κενή εστία σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Ελβετών πετώντας στα σκουπίδια τεράστια ευκαιρία για να… τελειώσει το ματς.

Τελικά, το τρίτο γκολ των Γάλλων δεν άργησε να έρθει. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους ο Ζιρού έπειτα από υποδειγματική αντεπίθεση των «τρικολόρ» μπήκε στην περιοχή από αριστερά και… σέρβιρε στον Βαλμπουενά, ο οποίος στο δεύτερο δοκάρι δεν δυσκολεύτηκε να σπρώξει τη μπάλα και να γράψει το 3-0, σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια.

Ασταμάτητη Γαλλία…

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Ότμαρ Χίτσφελντ έριξε στο ματς τον Τζεμαϊλί αντί του Μπεχράμι θέλοντας να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του. Οι Ελβετοί ναι μεν πήραν την κατοχή της μπάλας, όμως δεν μπορούσαν να φτάσουν εύκολα στην περιοχή του Γιορίς και δοκίμασαν να απειλήσουν από μακριά, με τους Τζεμαϊλί (58′) και Μεχμέντι (64′).

Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι είχαν δώσει αρκετό χώρο στην ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ, όμως στην πρώτη τους αντεπίθεση στο δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν να πετύχουν ακόμη ένα γκολ. Ο Πογκμπά στο 67′ βρήκε τον Μπενζεμά μέσα στην περιοχή και ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης με γυριστό σουτ στην κίνηση, αυτή τη φορά νίκησε τον Μπενάλιο και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0.

Οι παίκτες του Ντεσάν βλέποντας τους Ελβετούς να τα έχουν χαμένα συνέχισαν με το πόδι πατημένο στο γκάζι και στο 73′ έγραψαν το 5-0 δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους. Ο Μπενζεμά αυτή τη φορά είχε τον ρόλο του δημιουργού, μοιράζοντας εξαιρετικά στον Σισοκό, ο οποίος με πλασέ στην κίνηση έστειλε για πέμπτη φορά τη μπάλα στα δίχτυα του Μπενάλιο, ενώ δύο λεπτά αργότερα οι «τρικολόρ» έχασαν ακόμη δύο μεγάλες ευκαιρίες να πετύχουν κι άλλο γκολ.

Οι Ελβετοί αν και έμοιαζαν… διαλυμένοι, βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα στο φινάλε του ματς και πέτυχαν δύο γκολ, πρώτα με φάουλ του Τζεμαϊλί στο 80′ και στη συνέχεια (87′) με σουτ του Σάκα στην κίνηση, διαμορφώνοντας το τελικό 5-2.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Λιχτστάινερ, Φον Μπέργκεν (9′ Σεντέρος), Ινλέρ, Σεφέροβιτς (70′ Ντρμιτς), Σάκα, Μπεχράμι (46′ Τζεμαϊλί), Ροντρίγκες, Μεχμεντί, Τζουρού, Σακίρι

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Εβρά, Βαράν, Σακό, Ντεμπισί, Σισοκό, Καμπάιγ, Βαλμπουενά (82′ Γκριεζμάν), Ματουιντί, Μπενζεμά (63′ Πογκμπά,), Ζιρού.

Πηγή: novasports.gr