Η «αποκάλυψη» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Κόστα Ρίκα νίκησε και την Ιταλία με σκορ 1-0 και «τσέκαρε» το εισιτήριό της για τους «16» του θεσμού. «Χρυσός» σκόρερ για τους Κοσταρικανούς ο Ρουίζ στο 44ο λεπτό της αναμέτρησης.

Η Κόστα Ρίκα είναι αναμφίβολα η έκπληξη του Μουντιάλ καθώς μετά την Ουρουγουάη υπέταξε και την Ιταλία εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στην επόμενη φάση. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι Κοσταρικανοί προκρίνονται στη φάση των «16» με την πρώτη φορά να είναι στο μακρινό 1990 και το Μουντιάλ της Ιταλίας.
Απ’ την άλλη, η ομάδα του Πραντέλι θα κοντραριστεί με την Ουρουγουάη στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, σε ένα ντέρμπι – φωτιά με τους Ιταλούς να παίζουν για δύο αποτελέσματα, αφού τους κάνει και η ισοπαλία για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Τα πλάνα των δύο τεχνικών:

O Τσέζαρε Πραντέλι επέλεξε ένα σύστημα 4-1-4-1 με τους Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Κιελίνι και Νταρμιάν στην άμυνα, μπροστά τους ο Ντε Ρόσι, δεξιά ο Καντρέβα, αριστερά ο Μαρκίζιο, στην κορυφή ο Μπαλοτέλι και πίσω του οι Μότα και Πίρλο.

Απ’ την άλλη, ο Χοσέ Πίντο παρέταξε την ομάδα του με ένα σύστημα 5-4-1 με τους Ντίαζ, Ουμάνια, Γκονζάλεζ, Ντουάρτε και Γκαμπόα στην άμυνα, στο κέντρο οι Μπόργκες και Τεχέδα, ο Ρουίζ δεξιά, ο Μπολάνιος αριστερά και στην κορυφή ο Κάμπελ.

Θεία Δίκη!

Οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά νωθρά στον αγωνιστικό χώρο και στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης το θέαμα ήταν πολύ κακό.

Οι παίκτες πραγματοποιούσαν πολλά λάθη στο χώρο του κέντρου με αποτέλεσμα να μην έχει ρυθμό ο αγώνας. Η Κόστα Ρίκα μπήκε απ’ την αρχή αποφασισμένη να έχει αυτή τον έλεγχο της μπάλας και τα κατάφερε αφού απ’ το πρώτο λεπτό περιόρισε τους Ιταλούς στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στους παίκτες του Πίντο. Στο έβδομο μόλις λεπτό ο Μπολάνιος εκτέλεσε το κόρνερ απ’ τα αριστερά, ο Μπόργκες έπιασε την κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής αλλά η μπάλα πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια του Μπουφόν.

Για να δούμε την πρώτη τελική της Ιταλίας θα έπρεπε να φτάσουμε στο 27ο λεπτό όταν και ο Τιάγκο Μότα βρήκε κενό χώρο και σούταρε απ’ τον άξονα με τον Νάβας ωστόσο να μην ανησυχεί.
Στο 31ο λεπτό οι παίκτες του Πραντέλι έφτασαν κοντά στο γκολ. Ο «μαέστρος» Αντρέα Πίρλο με εκπληκτική μπαλιά βρήκε τον Μπαλοτέλι στην πλάτη της άμυνας της Κόστα Ρίκα αλλά το ψηλοκρεμαστό πλασέ του τελευταίου δεν βρήκε εστία.

Δύο λεπτά αργότερα η Ιταλία απείλησε ξανά και πάλι με τον «Σούπερ Μάριο», ο οποίος σούταρε στην κίνηση απ’ τον άξονα αλλά ο Νάβας απέκρουσε εντυπωσιακά. Στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους οι δύο ομάδες ανέβασαν στροφές και στο 39ο λεπτό ο Ρουίζ απείλησε τον Μπουφόν με δυνατό σουτ με τον έμπειρο τερματοφύλακα να αποκρούει.

Δύο λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 45′ ο Κάμπελ μπήκε με την μπάλα μέσα στην περιοχή απ’ τα δεξιά, ο Κιελίνι τον ανέτρεψε αντικανονικά αλλά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι με τον πάγκο των Κοσταρικανών να διαμαρτύρεται έντονα.

Ένα λεπτό αργότερα ήρθε η «Θεία Δίκη». Ο Ντίαζ σέντραρε απ’ τα αριστερά και ο Ρουίζ με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπουφόν δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

Μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους δεν πραγματοποιήθηκε κάποια άλλη αξιόλογη στιγμή και έτσι οι Κοσταρικανοί πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα.

Την «εγκλώβισε»!

Στο δεύτερο μέρος οι Ιταλοί μπήκαν επιθετικά θέλοντας να ανατρέψουν την εις βάρους τους κατάσταση. Ο Τσέζαρε Πραντέλι πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Αντόνιο Κασάνο απ’ την αρχή του ημιχρόνου ενώ στη συνέχεια το σχήμα έγινε ακόμα πιο επιθετικό με τον Ινσίνιε να παίρνει θέση στο χορτάρι.

Στο 51ο λεπτό ο Νταρμιάν επεχείρησε το σουτ απ’ τα όρια της περιοχής, απ’ τα αριστερά αλλά ο Νάβας έδειξε καλά αντανακλαστικά και απέκρουσε σε κόρνερ.

Δύο λεπτά αργότερα ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα χρειάστηκε να επέμβει ξανά, αυτή τη φορά σε εκτέλεση φάουλ του Πίρλο απ’ τον άξονα, απομακρύνοντας σε κόρνερ.

Όσο περνούσε η ώρα η Κόστα Ρίκα «πάγωνε» το ρυθμό του παιχνιδιού, έχοντας «οχυρώσει» καλά τα μετόπισθέν της. Η «σκουάντρα ατζούρα» προσπαθούσε να φανεί απειλητική, έφτανε μέχρι την περιοχή του αντιπάλου αλλά μετά έδειχνε σαστισμένη με τις προσπάθειες των παικτών της να είναι αρκετά επιπόλαιες.

Έτσι, οι παίκτες του Πίντο κράτησαν μέχρι τέλους τη νίκη και το μηδέν στην άμυνά τους παίρνοντας έτσι μια σπουδαία νίκη και συνάμα την πρόκριση στους «16» του θεσμού για δεύτερη φορά στην ιστορία της και μάλιστα πρώτη στον όμιλό της. Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Κόστα Ρίκα θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο απ’ τον όμιλο της Εθνικής, οπότε μπορεί να είναι πιθανός αντίπαλος της Ελλάδας εφόσον πάρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την πρόκριση.

Ιταλία (Τσ. Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Κιελίνι, Νταρμιάν, Ντε Ρόσι, Καντρέβα (56′ Ινσίνιε), Πίρλο, Τιάγκο Μότα (46′ Κασάνο), Μαρκίζιο (69′ Τσέρτσι), Μπαλοτέλι.

Κόστα Ρίκα (Χ. Πίντο): Νάβας, Κονζάλεζ, Ουμάνια, Μπόργκες, Ντουάρτε, Μπολάνιος, Κάμπελ (74′ Ουρένια), Ρουίζ (81′ Μπρένες), Ντίαζ, Γκαμπόα, Τεχέδα (67′ Κουμπέρο).

Πηγή: novasports.gr