Μία Εθνική με χαρακτήρα, με πάθος και με θέληση κατάφερε να μείνει ζωντανή και να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στην Ιαπωνία (0-0), αν και για 50 λεπτά αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Κατσουράνη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άντεξε στην πίεση των Ασιατών και θα μπορούσε να είχε σκοράρει, αν ο Καβασίμα δεν… απογειωνόταν δύο φορές στο σουτ του Τοροσίδη και στην κεφαλιά του Γκέκα.

Με το βαθμό αυτό η Εθνική μας παραμένει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να νικήσει την τελευταία αγωνιστική την Ακτή Ελεφαντοστού και παράλληλα η Ιαπωνία να μην νικήσει την αδιάφορη βαθμολογικά Κολομβία.

Αλλιώς τα σχεδίασε ο Πορτογάλος

Ο Φερνάντο Σάντος πραγματοποίησε δύο αλλαγές στη βασική ενδεκάδα, επιλέγοντας τον Μήτρογλου στη θέση του Γκέκα στην κορυφή της επίθεσης, ενώ ο Φετφατζίδης προτιμήθηκε στα δεξιά της μεσαίας γραμμής αντί του Σαλπιγγίδη. Και οι δύο παίκτες πήγαν στα αποδυτήρια πριν ακόμα ολοκληρωθεί το πρώτο 45λεπτο με τον πρώτο να αποχωρεί τραυματίας και τον άσο της Τζένοα να βγαίνει για να καλυφθεί η τρύπα που δημιούργησε ο Κατσουράνης με την αποβολή του. Οι υπόλοιποι εννιά ήταν αυτοί που είχαν ξεκινήσει και στο ματς της πρεμιέρας του Μουντιάλ με την Κολομβία. Συγκεκριμένα ο Καρνέζης κάθισε κάτω από τα δοκάρια με τον Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Χολέμπας στο αριστερό και ανάμεσα τους οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος. Ο Κατσουράνης ήταν το αμυντικό χαφ με τους Μανιάτη και Κονέ τα εσωτερικά χαφ μπροστά από τον αρχηγό της Εθνικής μας. Τέλος, αριστερά στη μεσαία γραμμή τοποθετήθηκε και πάλι ο Σαμαράς.

Αλλαξε τις αλλαγές…

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε αντίθεση με το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής είχε δώσει χώρο στην αντίπαλο του, προσέχοντας περισσότερο τα μετόπισθεν. Οι Ιάπωνες είχαν την κατοχή , γύριζαν με κοντινές πάσες την μπάλα, όμως δεν μπορούσαν να φτάσουν με αξιώσεις στην περιοχή του Καρνέζη. Ο Οσάκο ήταν ο πιο δραστήριος, επιθετικά, παίκτης του γηπέδου επιχειρώντας δύο φορές να νικήσει τον Καρνέζη από μακρινή απόσταση. Την πρώτη στο 18′ εξουδετέρωσε εύκολα ο γκολκίπερ της Εθνικής μας, ενώ δύο λεπτά αργότερα η μπάλα πέρασε λίγα μέτρα δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Με τον Κονέ να έχει συνεχώς έναν παίκτη κοντά του, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δυσκολευόταν να βγει μπροστά. Χολέμπας και Μανιάτης ήταν οι δύο παίκτες που κατάφεραν με ατομικές ενέργειες να δημιουργήσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, όμως οι δύο “ερυθρόλευκοι” τα χάλασαν στην τελική πάσα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει κανένας διεθνής μας να απειλήσει.

Ο Χόντα με φάουλ είχε την καλύτερη ευκαιρία για τους Ασιάτες στο πρώτο μέρος, με τον Καρνέζη να αντιδρά σωστά και να κρατά ανέπαφη την εστία του. Μέσα σε τρία λεπτά ο Σάντος χρειάστηκε να αλλάξει όλα τα πλάνα του, καθώς ο Μήτρογλου στο 35′ τραυματίστηκε και έδωσε τη θέση του στον Γκέκα, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Κατσουράνης αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα του Αγκιλάρ και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Ο Πορτογάλος τεχνικός βλέποντας το κενό που δημιουργήθηκε στον άξονα, πραγματοποίησε νωρίς και δεύτερη αλλαγή. Ο Καραγκούνης μπήκε στο ματς αντί του Φετφατζίδη, με τον Κονέ να πηγαίνει στα δεξιά.

Αν και με δέκα παίκτες η Εθνική μας άγγιξε το 1-0 στη καλύτερη στιγμή του πρώτου μέρους και από τις δύο ομάδες. Ο Τοροσίδης αφού αρχικά είδε πως η κάθετη μπαλιά που επιχείρησε προς τον Γκέκα, δεν πέρασε, αποφάσισε να σουτάρει έξω από την περιοχή. Ο Καβασίμα έπεσε στην αριστερή του γωνία και με το ένα χέρι πέταξε την μπάλα σε κόρνερ.. Ο Ελληνας άσος είχε ακόμα μία καλή στιγμή στο 45′, όμως η κεφαλιά του δε βρήκε στόχο.

“Καθάρισε” η αεροπορία μας

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ζακερόνι θέλησε να ενισχύσει περισσότερο τη μεσαία του γραμμή, περνώντας στο ματς τον Εντο, ενώ με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών ο Καγκάβα πήρε τη θέση του Οσάκα.

Αν και με δέκα παίκτες, το πλάνο της Εθνικής μας δεν άλλαξε. Το πρώτο μέλημα των διεθνών μας ήταν να διατηρήσουν το μηδέν στα μετόπισθεν και όποτε τους δινόταν η ευκαιρία να βγουν μπροστά και τα είχαν πάει αρκετά καλά και στα δύο.

Μπορεί η Ιαπωνία να είχε την κατοχή, αλλά η Εθνική μας είχε τις ευκαιρίες. Ο Σαμαράς με τη σέντρα προσπάθησε να “τιμωρήσει” τον Καβασίμα που ήταν εκτός εστίας του, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι, ενώ στο 60′ ο τελευταίος με νέα εντυπωσιακή απόκρουση είπε “όχι” στον Γκέκα.

Μια φορά πιάστηκε στον… ύπνο η ελληνική άμυνα, αλλά ο Οκούμπο στο 68′ μπροστά σε κενή εστία κατάφερε να αστοχήσει. Τρία λεπτά αργότερα ο Ουτσίντα επέστρεψε το δώρο που του έκανε ο Παπασταθόπουλος, στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Οσο περνούσαν τα λεπτά η πίεση των Ιαπώνων γινόταν όλο και πιο έντονη. Το σύνολο του Ζακερόνι είχε εγκατασταθεί έξω από την περιοχή του Καρνέζη και με σέντρες από τα άκρα “πολιορκούσε”. Μανωλάς και Παπασταθόπουλος κυριαρχούσαν στον αέρα και ο Ελληνας γκολκίπερ αντιδρούσε σωστά σε κάθε σουτ που πήγαινε προς την εστία του.
Οι παίκτες τους Σάντος έμειναν όρθιοι μέχρι το τέλος και διατήρησαν την Εθνική μας σε τροχιά πρόκρισης…
Διαιτητής: Τζόελ Αγκιλάρ (Ελ Σαλβαδόρ)
Κίτρινες: Χασέμπε – Κατσουράνης, Σαμαράς, Τοροσίδης
Κόκκινες: 38΄ Κατσουράνης (δεύτερη κίτρινη)

ΙΑΠΩΝΙΑ (Αλμπέρτο Τζακερόνι): Καουασίμα, Ουσίντα, Γιοσίντα, Ναγκατόμο, Κόνο, Χασέμπε (46΄ Έντο), Γιαμαγκούσι, Χόντα, Οκαζάκι, Οκούμπο, Οσάκο (57΄ Καγκάουα)
ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Φετφατζίδης (41΄Καραγκούνης), Κατσουράνης, Μανιάτης, Κονέ (81΄ Σαλπιγγίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (35΄ Γκέκας)

Πηγή: novasports.gr