Η Κροατία με ένα εντυπωσιακό 4-0 στο Μανάους έστειλε το Καμερούν…σπίτι του, πήρε το πρώτο τρίποντο στο Μουντιάλ 2014 και θέλει νίκη επί του Μεξικού την τελευταία αγωνιστική για να προκριθεί στους «16». Με δέκα από το 40′ οι Αφρικανοί, ασίστ ο Πράνιτς στο 3-0.

Η ομάδα του Νίκο Κόβατς, με αυτοπεποίθηση μετά την καλή εμφάνιση και την άδικη ήττα απέναντι στη Βραζιλία, έδειξε από την αρχή πως το ήθελε περισσότερο. Φοβερός ο Πέρισιτς με ασίστ και γκολ, βγήκε στον Κόβατς η έμπνευση του Σαμίρ πίσω από τον Μάντζουκιτς, ο οποίος έδειξε για άλλη μία φορά ένστικτο εκτελεστή με δύο γκολ.

Οι Καμερουνέζοι για άλλη μία φορά παρουσίασαν ταλαντούχους παίκτες, αλλά ένα άκρως απείθαρχο και ευάλωτο σύνολο, που υποτάχθηκε χωρίς αντίσταση…

Τα αρχικά πλάνα 

Με 4-3-3 ξεκίνησε το Καμερούν. Τερματοφύλακας ο Ιτάνζ, δεξί μπακ ο Εμπιά, σέντερ μπακ οι Ενκουλού και Σετζού, αριστερό μπακ ο Ασού – Εκοτό. Στη μεσαία γραμμή οι Σονγκ (δεξιά), Ματίπ και Ενόχ (αριστερά). Ο Μουκαντζό στο δεξί άκρο, ο Τσούπο-Μοτίνγκ στο αριστερό, ο Αμπουμπακάρ επιθετικός στη θέση του τραυματία Ετό.

Με 4-2-3-1 ξεκίνησε η Κροατία. Τερματοφύλακας ο Πλετίκοσα, δεξί μπακ ο Σρνα, στο κέντρο της άμυνας οι Τσόρλουκα και Λόβρεν, αριστερά ο Πράνιτς. Μόντριτς και Ράκιτιτς στα χαφ, μπροστά τους οι Πέρισιτς (δεξιά), Όλιτς (αριστερά) και ο Σαμίρ πίσω από τον Μάντζουκιτς.

Αγέραστος Όλιτς, ανόητος Σονγκ

Ο ομοσπονδιακός του Καμερούν Βόλκερ Φίνκε άλλαξε κάπως την τακτική του σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι με το Μεξικό, τοποθετώντας δεξιά τον Εμπιά ώστε να εκμεταλλευτεί την υποτιθέμενη αδύναμη αμυντικά αριστερή πλευρά της Κροατίας με τον Πράνιτς, ενώ επιθετικά ήλπιζε πως ο Αμπουμπακάρ θα αποδεικνυόταν άξιος αντικαταστάτης του τραυματία Ετό. Στην αντίπερα όχθη, ο Νίκο Κόβατς εκτός του Πράνιτς, έριξε τον Σαμίρ αντί του Κόβατσιτς για τρεξίματα και σύνδεση των μέσων με τον Μάντζουκιτς.

Το Καμερούν ξεκίνησε ορεξάτο, όμως οι αμυντικές αδυναμίες των Αφρικανών έγιναν ορατές στην πρώτη σοβαρή κροατική επίθεση στα καρέ τους. Μόλις στο 11′, ο Σρνα έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Ενκουλού δεν απομάκρυνε οριστικά τη μπάλα, ο Πέρισιτς έγινε κάτοχός της μέσα στην περιοχή και βρήκε στο δεύτερο δοκάρι τον Όλιτς που δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει. Στα 34, αυτός έγινε ο γηραιότερος Κροάτης σκόρερ σε Μουντιάλ, πετυχαίνοντας γκολ στη διοργάνωση έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια και πιο συγκεκριμένα 4393 μέρες!

Έφτανε αυτή η φάση για να χάσουν οι Καμερουνέζοι την ψυχραιμία τους, κάτι που έγινε φανερό στο 40ό λεπτό, όταν ο Άλεξ Σονγκ άνευ λόγου και αιτίας χτύπησε εκτός φάσης τον Μάντζουκιτς και ο διαιτητής Προένσα τον έστειλε πρόωρα στα ντους με απ΄ευθείας κόκκινη. Ήταν η τρίτη αποβολή για παίκτη της οικογένειας Σονγκ σε Μουντιάλ, καθώς είχε προηγηθεί με δύο κόκκινες (1994, 1998) ο εξάδελφός του, Ριγκομπέρτ!

Γκολάρα Πέρισιτς, ασίστ Πράνιτς, «μπόμπερ» Μάντζουκιτς

Οι Κροάτες πλέον είχαν τα πάντα με το μέρος τους και φρόντισαν να καθαρίσουν το ματς με το ξεκίνημα του β’ μέρους. Στο 48′ συγκεκριμένα, ο Ιτάνζ έκανε λανθασμένο βολέ, ο υπέροχος Πέρισιτς πήρε τη μπάλα από αριστερά, διέσχισε το μισό γήπεδο παρά την πίεση του νεοεισελθόντος Νουνκέ και νίκησε στην απέναντι γωνία τον Καμερουνέζο τερματοφύλακα για το 2-0.

Στο 50′ ο Μάντζουκιτς έχασε την ευκαιρία για το πρώτο του γκολ στο Μουντιάλ στέλνοντας τη μπάλα άουτ σε τετ-α-τετ, αλλά στο 61′ δεν έχασε την ευκαιρία, όταν ο Πράνιτς εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο στράικερ της Μπάγερν σκόραρε με την ίσως πιο εύκολη κεφαλιά της καριέρας του.

Το κροατικό πάρτι όμως δεν είχε τελειώσει εκεί, καθώς στο 73′ ο νεοεισελθών Εντουάρντο επιχείρησε σουτ μέσα στην περιοχή, ο Ιτάνζ έκανε άλλη μία ασταθή επέμβαση και ο Μάντζουκιτς από κοντά καλυπτόμενος έγραψε το 4-0. Είναι η πρώτη φορά που οι Κροάτες πετυχαίνουν τέσσερα γκολ σε ματς Μουντιάλ και το πανηγύρισαν δεόντως, ξέροντας πως θα έχουν άλλη μία ευκαιρία για να βρεθούν στη φάση των «16». Αντίθετα το Καμερούν ετοιμάζει βαλίτσες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ελ Σαλβαδόρ από το 1982 με έξι συνεχόμενες ήττες σε Μουντιάλ. Και το χειρότερο; Έρχεται η Βραζιλία…

Kαμερούν – Κροατία 0-4

Μουντιάλ 2014, 1ος Όμιλος, 2η Αγωνιστική, Arena Amazonia, Μανάους

Γκολ: 11′ Όλιτς, 48′ Πέρισιτς, 61′, 73′ Μάντζουκιτς
Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)
Βοηθοί: Μπερτίνο Μιράντα, Ζοσέ Τρίγκο (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Εντουάρντο
Κόκκινες: Σονγκ (40′)

Καμερούν (Βόλκερ Φίνκε, 4-3-3): Ιτάνζ – Εμπιά, Ενκουλού, Σετζού (46′ Νουνκέ), Ασού – Εκοτό – Σονγκ,Ματίπ, Ενόχ – Μουκαντζό, Τσούπο-Μοτίνγκ (75′ Σαλί)- Αμπουμπακάρ (70′ Βεμπό).

Κροατία (Νίκο Κόβατς, 4-2-3-1): Πλετίκοσα – Σρνα, Τσόρλουκα, Λόβρεν, Πράνιτς – Μόντριτς, Ράκιτιτς – Πέρισιτς (78′ Ρέμπιτς), Σαμίρ (72′ Κόβατσιτς), Όλιτς (68′ Εντουάρντο) – Μάντζουκιτς.

Πηγή: novasports.gr