Τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση και την κρίση επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που το νομοσχέδιο για την Δημοσιονομική Διαχείριση και Εποπτεία.

«Η Ελλάδα, μετά από μία πολυετή περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης και δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης της διεθνούς θέσης της και των δημόσιων οικονομικών της επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης», είπε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη “οφείλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των τάσεων ύφεσης και της δυναμικής της ανεργίας μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί από μόνη της αναγκαία συνθήκη για έξοδο από την κρίση».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Ευκλείδης Τσακαλώτος που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα έχει βάλει την εξυπηρέτηση του χρέους εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας, χαρακτήρισε την υπερψήφιση της οδηγίας αυτής ως άλλη μια θηλιά λιτότητας από τους πιστωτές στην ελληνική οικονομία και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

«Ποιο είναι το μήνυμα που πήρατε το βράδυ των εκλογών όταν με τον κ. Στουρνάρα βλέπατε τα αποτελέσματα ανάμεσα στο σουβλάκι και το σούσι; Ποιο ήταν το μήνυμα που πήρατε από τα ποσοστά του Φάρατζ και της Λεπέν; Θεωρείτε ότι αν είχατε φτιάξει νωρίτερα τους δημοσιονομικούς κανόνες τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα;Θεωρείτε ότι η πολιτική και οι δημοσιονομικοί κανόνες που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και δημιουργούν αυτή την λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με τα αποτελέσματα;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Η Ραχήλ Μακρή από τους ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δεν δεσμεύει ούτε την μελλοντική κυβέρνηση ούτε και τον μελλοντικό πρωθυπουργό», ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επιστροφή των απωλειών θα συνεχίσει την επιδείνωση των εργαζόμενων». Τέλος, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θέτει την χώρα σε εποπτεία μέχρι το 2052.

Πηγή: skai.gr