Ο Γερμανός τεχνικός έκανε δύο αλλαγές στο εναρκτήριο παιχνίδι των Ελβετών στον πέμπτο όμιλο: Μεχμέντι (48΄) και Σεφέροβιτς (93΄) σκόραραν, με αποτέλεσμα το Εκουαδόρ (αν και προηγήθηκε) να πέσει στο καναβάτσο για την πρώτη αγωνιστική του Μουντιάλ.

Πώς έπαιξαν

Ο Ότμαρ Χίτσφελντ επέλεξε διάταξη 4-2-3-1 για την Ελβετία. Ο Γερμανός τεχνικός παρέταξε τον Μπενάλιο κάτω από τα δοκάρια και τους Ροντρίγκεζ, Λιχτσάινερ αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, στα άκρα της άμυνας. Στόπερ αγωνίστηκαν οι φον Μπέργκεν και Τζουρού, με τους Ινλέρ και Μπεχράμι να είναι τα δύο αμυντικά χαφ. Ο Ντρμιτς ήταν ο μοναδικός προωθημένος για την ευρωπαϊκή ομάδα, με τους Στόκερ, Ξάκα και Σακίρι ν΄ αποτελούν τα «στηρίγματά» του με διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Ο Ρεϊνάλδο Ρουέδα διάλεξε τον σχηματισμό 4-4-2 για το Εκουαδόρ. Ο Κολομβιανός προπονητής τοποθέτησε τον Ντομίνγκες στη θέση του τερματοφύλακα και τους Εράσο, Γκουάγκουα στο κέντρο της άμυνας. Αριστερά στα μπακ έπαιξε ο Βάλτερ Αγιόβι, με τον Παρέδες ν΄ αγωνίζεται δεξιά. Μοντέρο, Νομπόα, Γκρουέσο και Αντόνιο Βαλένσια ήταν οι μέσοι των Λατινοαμερικάνων, με τους Σαϊσέδο και Ένερ Βαλένσια ν΄ αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον Ισημερινό.

Η λάθος εκτίμηση του Μπενάλιο και η πίεση της Ελβετίας

Το αναγνωριστικό παιχνίδι του πρώτου 15λεπτου διαδέχτηκε το προβάδισμα του Εκουαδόρ και μία σειρά ευκαιριών της Ελβετίας για να ισοφαρίσει το παιχνίδι. Οι δύο καλύτερες στιγμές πριν το προβάδισμα των Λατινοαμερικάνων έγιναν για τους Ευρωπαίους, με τα σουτ, όμως, τον Σακίρι (16΄) και Ροντρίγκεζ (19΄) να μην ανησυχούν τον γκολκίπερ Ντομίνγκες. Στο 22΄ ο Βάλτερ Αγιόβι εκτέλεσε φάουλ, από την αριστερή πλευρά της επίθεσης του Εκουαδόρ, το οποίο βρήκε με ακρίβεια το κεφάλι του Ένερ Βαλένσια. Ο επιθετικός της μεξικάνικης Πατσούκα εκμεταλλεύτηκε τη λάθος εκτίμηση του Μπενάλιο, μια και ο τερματοφύλακας των Ελβετών επέλεξε να μείνει στη γραμμή της εστίας του και να μην προβεί σε έξοδο. 

Το αρχικό σάστισμα από το τέρμα που δέχτηκε, ακολούθησε ένα καλό διάστημα των Ελβετών που τελείωσαν το 45λεπτο με καλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Το Εκουαδόρ του Ρουέδα έδωσε χώρο στην Ελβετία, ποντάροντας στην αντοχή της άμυνάς του και στις ικανότητες του τερματοφύλακα της Λίγκα Κίτο, Αλεξάντερ Ντομίνγκες, ο οποίος όποτε χρειάστηκε έδωσε το «παρών» και κράτησε το «μηδέν» στο διάστημα αυτό. Στην κεφαλιά του Μπεχράμι στο 34΄ και στο σουτ του Ινλέρ στο 36΄ ο 26χρονος ήταν αποτελεσματικός στις επεμβάσεις του κι έτσι ο Ισημερινός πήγε με προβάδισμα στην ανάπαυλα. 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ / 4-2-3-1): Μπενάλιο – Ροντρίγκεζ, φον Μπέργκεν, Τζουρού, Λιχτστάινερ – Ινλέρ, Μπεχράμι – Στόκερ (46΄ Μεχμέντι), Ξάκα, Σακίρι – Ντρμιτς (75΄ Σεφέροβιτς)

Εκουαδόρ (Ρεϊνάλδο Ρουέδα / 4-4-2): Ντομίνγκες – Βάλτερ Αγιόβι, Εράσο, Γκουάγκουα, Παρέδες – Μοντέρο (76΄ Ρόχας), Νομπόα, Γκρουέσο, Αντόνιο Βαλένσια – Σαϊσέδο (70΄ Αρόγιο), Ένερ Βαλένσια

Γήπεδο: Εστάντιο Νασιονάλ – Μπραζίλια
ΓΚΟΛ: 22΄ (0-1 Ένερ Βαλένσια), 48΄ (1-1 Μεχμέντι), 93΄ (2-1 Σεφέροβιτς)
Κίτρινες κάρτες: 84΄ Τζουρού – 53΄ Παρέδες
Κόκκινες κάρτες: –
Διαιτητής: Ραβσάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Πηγή: novasports.gr