Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατα της κακοποίησης των ηλικιωμένων στις 15 Ιουνίου, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βέροιας και ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Για μία κοινωνία χωρίς βία σε όλες τις ηλικίες».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της τετάρτης στις 4 Ιουνίου στο χώρο του κεντρικού ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας στην οδό Αριστοτέλους 3. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των ηλικιωμένων για θέματα κακοποίησης και παραμέλησης που μπορεί να βιώνουν οι ίδιοι αλλά και άτομα απο το περιβάλλον τους τόσο σε οικογενειακό (παιδιά – σύζυγοι – σύντροφοι), όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (φίλοι – συγγενείς – φροντιστές – ιδρύματα).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση ή παράλειψη, ενώ περιστατικά κακομεταχείρισης που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως, είναι τραυματισμοί, αφυδάτωση, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής και άλλα. Αυτές είναι οι πιο φανερές μορφές κακομεταχείρισης. Υπάρχουν και άλλες όπως η ψυχολογική και η σεξουαλική κακοποίηση, που προσβάλλουν στον ίδιο βαθμό την αξιοπρέπεια του ηλικιωμένου.

Το πρόβλημα διογκώνεται από την στιγμή που ελάχιστοι καταγγέλλουν στις Αρχές αυτά τα περιστατικά είτε γιατί φοβούνται την εκδικητικότητα του θύτη είτε επειδή θεωρούν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αναγκαστούν να ζήσουν σε ίδρυμα. Οι περισσότερες από τις συμπεριφορές κακοποίησης ενός ηλικιωμένου ατόμου, αποτελούν ποινικό αδίκημα και όποιος το αντιλαμβάνεται έχει υποχρέωση να το καταγγείλει.

Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την κακοποίηση. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε και να ζούμε με ασφάλεια.