Σεβόμαστε την «ανεξάρτητη» συνεργασία του Ποταμιού, λέει ο Σβόμποντα

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα σεβαστεί την απόφαση των ευρωβουλευτών του Ποταμιού να ενταχθούν σε αυτήν ως ανεξάρτητοι, τονίζει ο πρόεδρός της, Αυστριακός Χάννες Σβόμποντα.

Μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι οι δυο ευρωβουλευτές που εξέλεξε, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, θα ενταχθούν στην Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ως «ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι»

Πάντως όπως διευκρινίστηκε, Το Ποτάμι δεν θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα.

Όπως αναφέρει το Ποτάμι, ο Χάννες Σβόμποντα έδωσε τη διαβεβαίωση αυτή κατά τη χθεσινή (2 Ιουνίου) συνάντησης που είχε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Κώστα Αργυρό.

Παρούσα στην συνάντηση ήταν και η Ιταλίδα και Γενική Γραμματέας της Ομάδας Άννα Κολόμπο, η οποία επίσης σημείωσε ότι ο όρος “Προοδευτική Συμμαχία” δεν έχει μπει τυχαία στον τίτλο της ομάδας, αφού θέλει ακριβώς να δίνει την ευχέρεια για συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν ανήκουν απαραίτητα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από τη μεριά του ο Κ. Αργυρός διευκρίνισε ότι οι δύο εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια Ευρώπη πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική, με επίκεντρο τις προσπάθειες που έχει δεσμευτεί να καταβάλει η ομάδα των S&D για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ύφεσης στο Νότο, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία τους.

Το Συμβούλιο παίζει «κρυφτό»

Στο μεταξύ προηγουμένως ο Χάννες Σβόμποντα εξαπέλυσε πυρά κατά των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίζει ένα παιχνίδι κρυφτό. Οι Ευρωεκλογές έχουν τελειώσει, το αποτέλεσμα είναι σαφές και αποδεκτό από όλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων έστειλε ένα μήνυμα προς τον κ. Van Rompuy, που δεν μπορούσε να είναι σαφέστερο: Jean-Claude Juncker, ο υποψήφιος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα εργασίας», τόνισε.

«Είναι κωμικό ότι ο κ. Juncker έχει την υποστήριξη της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την έναρξη διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο ίδιος έχει αποκλειστεί από τη δική του πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι 26 εκατομμύρια άνεργοι και μια στάσιμη οικονομία, «δεν έχουν το χρόνο να ακολουθήσουν το ρυθμό χελώνας του Συμβουλίου».

Πηγή: euractiv.gr