Έως το τέλος του μήνα θα έχουν ανέβει στο taxisnet τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν οι υπόχρεοι για τα ακίνητα τους .Για τον νέο φόρο ακινήτων δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν στο taxisnet ώστε να δουν το ποσό του φόρου ακινήτων που τους αναλογεί.
Συγκεκριμένα περίπου στο τέλος του μήνα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ (ενιαίος φόρος ακινήτων) αλλά δεν θα σταλούν ταχυδρομικά αλλά θα δημιουργηθεί ειδικό πεδίο στο taxisnet που θα βεβαιώνει τον φόρο στους υπόχρεους .

Έτσι με τους προσωπικούς κωδικούς του taxis ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων θα μπαίνει στον προσωπικό λογαριασμό του ενώ θα του σταλεί και email ειδοποιητήριο.

Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες λαμβάνονται υπόψη συντελεστές όπως αυτός του βασικού φόρου, της παλαιότητας του κτίσματος, της απομείωσης επιφάνειας, ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής μονοκατοικίας, ο συντελεστής πρόσοψης, βοηθητικών χώρων, ημιτελών κτισμάτων και τέλος αυτός των ειδικών κτιρίων.

Συγκεκριμένα, ο βασικός φόρος προκύπτει με βάση μία κλίμακα 12 συντελεστών, με τον φόρο να κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης.

Ο συντελεστής παλαιότητας κυμαίνεται από 0,6 για κτίσματα παλαιότητας άνω των 100 ετών, έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας έως 4 ετών. Η παλαιότητα του κτίσματος προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ τους έτους φορολογίας και του έτους έκδοσης της της νεότερης οικοδομικής άδειας.

Ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων των κύριων χώρων.

Ο συντελεστής ορόφου, προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα, ο συντελεστής μονοκατοικίας αφορά στις μονοκατοικίες και είναι 1,02.

Ο συντελεστής πρόσοψης κυμαίνεται από 1 έως 1,02 ανάλογα με τον αριθμό των προσόψεων του κτίσματος σε δρόμους, ενώ ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, ορίζεται σε 0,1.

Ο συντελεστής ημιτελών κτισμάτων ισούται με 0,4% και αφορά σε κτίσματα ημιτελή που δεν ηλεκτροδοτούνται, ενώ ο συντελεστής ειδικών κτιρίων ορίζεται στο 0,5 και δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται συντελεστής βοηθητικών χώρων.

Στα κτίρια αγροτικής χρήσης, οι συντελεστές ειδικών κτιρίων και βοηθητικών χώρων είναι μηδέν.

Εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εφαρμόζεται ο βασικός συντελεστής υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κλιμακώνεται από 0,003 ευρώ έως 9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την αξία ανά τ.μ. Οικοπέδου.

Για αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κλπ, προβλέπεται η εφαρμογή ενός βασικούς συντελεστή, ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Στις περιπτώσεις εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, λαμβάνοται υπόψη ο συντελεστής θέσης, που αντιστοιχει στην ελάχιστη αντικειμενική αξία της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει η έκταση και κλιμακώνεται από 1 έως 3.

Επίσης ισχύει ο συντελεστής χρήσης, που εφαρμόζεται ανάλογα με την χρήση της έκτασης και κυμαίνεται από 0,1 έως 2,5, συντελεστής άρδευσης ο οποίος ορίζεται σε 1,1 και ο συντελεστής απαλλοτρίωσης που είναι 0,75.

Ένας άλλος συντελεστής είναι και αυτός της κατοικίας, που ισχύει σε περίπτωση κατοικίας εντός της έκτασης και είναι ίσος με 5.

Φέτος θα ισχύσουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για όσους φορολογούμενους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, συνολικής αντικειμενικής αξίας πολύ υψηλότερης των 300.000 ευρώ, μετά την αντικατάσταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Έκτακτου Ειδικούς Τέλους Ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ.

Έτσι οι μειώσεις για τους φορολογούμενους αυτούς θα ξεκινούν απο το 15% και θα φτάνουν έως 23%.

Επίσης για τους ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών που έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους, θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από αυτόν που κατέβαλλαν μέχρι τώρα, μειωμένο από 4,4% έως 21,6%.

Η φορολογική επιβάρυνση στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα είναι με τον ΕΝΦΙΑ μικρότερη κατά 10 με 21,6% σε σχέση με τον ΕΕΤΑ, ενώ η φορολογική επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο, δηλαδή τον “νέο ΦΑΠ”, θα είναι χαμηλότερη, αφού ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο κατά 100.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές φορολόγησης.

Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σημαντικού ύψους θα περιμένει όσους έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ή ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι κάτω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι και θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά, ενώ αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος και οι κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013.

Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ για ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων, 3ου ορόρου και παλαιότητας 14 ετών, στην περιοχή του Περιστερίου, με τιμή ζώνης 800 ευρώ το τετραγωνικό και πρόσοψη σε έναν δρόμο θα είναι: Φόρος διαμερίσματος = Βασικός φόρος ανά τ.μ για τιμή ζώνης 800 ευρώ x αριθμό τετραγωνικών μέτρων διαμερίσματος x συντελεστή παλαιότητας x συντελεστή ορόφου x συντελεστή πρόσοψης.

Δηλαδή 2,9 ευρώ ανά τ.μ x 60 τ.μ x 1,15 x 1,01 = 204,12 ευρώ. Με το ισχύον μέχρι 31-12-2013 φορολογικό καθεστώς με την φορολόγηση μέσω του ΕΕΤΑ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων), το συγκεκριμένο ακίνητο επιβαρύνονταν με 234,60 ευρώ.

Επίσης για αγροτεμάχιο 3.500 τ.μ αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Αγίου Στεφάνου Αττική με αυθαίρετο κτίσμα 100 τ.μ εντός του αγροτεμαχίου, που έχει νομιμοποιηθεί και δεν αποτελεί πρώτη κατοικία του ιδιοκτήτη, η αρχική βασική αξία και ο συντελεστής θέσης είναι 32 ευρώ ανά τ.μ και 3 αντίστοιχα, ο συντελεστής χρήσης είναι 2, ο συντελεστής άρδευσης είναι 1,1 και ο συντελεστής κατοικίας θα είναι 5.

Έτσι ο φόρος του αγροτεμαχίου θα είναι: 3.500 τ.μ x 0,001 ευρώ x 3 x 2 x 1,1 x 5 = 115,50 ευρώ.

Πηγή: paseges.gr