Σίγουρα όσοι έχετε σκυλιά, ξέρετε πως επηρεάζει ένα κατοικίδιο την ψυχολογία σου, την συμπεριφορά σου αλλά και τα συναισθήματά σου. Σ’αυτό το άρθρο όμως θα κάνουμε πιο συγκεριμένες αυτές τις αλλαγές.

Αρχικά, η ζωή μας με το σκυλί, μας μειώνει τα επίπεδα άγχους μας καθώς εστιάζουμε αρκετές φορές πλέον σε κάποιον άλλον (το σκυλί μας) κατά την διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να αποσυμπιεζόμαστε απ” όλες τις έννοιες μας και η φροντίδα/ το παιχνίδι μαζί του μας χαλαρώνει.

Στην συνέχεια, παρατηρούμε ότι όλο και λιγότερα καταθλιπτικά επεισόδια εμφανίζονται στους ιδιοκτήτες σκύλων μιάς και η καθημερινότητα μαζί τους θεωρείται αγχολιτικό συστατικό και τα συναισθήματα κατάθλιψης μειώνονται όταν μέσα στην ημέρα γελάμε με τα παιδιάστικα καμώματά τους. Επίσης , το σκυλί μας μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη συντροφικότητα και τα συμπτώματα μελαγχολίας ή μοναξιάς να μειωθούν δραματικά , ενώ παράλληλα η ύπαρξη ενός σκύλου μπορεί να θεωρηθεί και ως θεραπευτικό κίνητρο και να ενεργοποιήσει τα μέλη της οικογένειας.

Τέλος, ένα ακόμα όφελος απο την συνύπαρξή μας με τα σκυλιά είναι η δυνατότητα προσωπικής ωρίμανσης και εξέλιξης. Γινόμαστε πιο συνεπείς και υπεύθυνοι και αυτό γιατί ο σκύλος θέλει ένα πρόγραμμα και φυσικά έχει κάποιες ανάγκες για τις οποίες εμείς είμαστε πλέον υπεύθυνοι. Δεν μπορούμε π.χ. να αφήσουμε τον σκύλο μας χωρίς τροφή ή χωρίς καθημερινή βόλτα. Έτσι εκπαιδευόμαστε κι εμείς μαζί του στον προγραμματισμό αλλά και στο να βάζουμε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα ώστε να εξυπηρετήσουμε αρχικά τις ανάγκες του σκύλου μας. Επίσης, βγαίνουν κάποια μητρικά στοιχεία στον άνθρωπο αλλά και στοιχεία φροντίδας και αγάπης,που μας κάνουν να αισθανόμαστε πληρότητα και ηρεμία παράλληλα. Σημαντικό όφελος θεωρείτε ότι αντιλαμβανόμαστε ίσως πιο έντονα τα ελλατώματά μας, μέσα απο την αλληλεπίδραση μαζί του και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε όχι μόνο προς το σκύλο μας αλλά και προς τον συνάνθρωπο.

Βάση όλων των παραπάνω στοιχείων, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα οφέλη της συνύπαρξης σκύλου και ανθρώπου αλλά παράλληλα και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο που μπορούν να διδαχθούν τα παιδιά μας.

Η απόκτηση ένος σκύλου δεν είναι μόνο ευθύνη αλλά και μια εκπαιδευτική διαδικασία που οδηγεί στην ψυχική μας ισορροπία !

Πηγή:  iator.gr