Στις ξένες γλώσσες ήταν αφιερωμένη ολόκληρη η εβδομάδα από τους μαθητές της Α’ Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας και τη δασκάλα τους Ποτουρίδου Γεωργία. Αφορμή για την “ξενόγλωσση” αυτή εβδομάδα ήταν η ενότητα «Να σας διαβάσω;» στο μάθημα της Γλώσσας, με πρωταγωνιστή τον κυρ Νικόλα τον Γαρίφαλο, έναν πολύ μορφωμένο άνθρωπο που είχε διαβάσει πολλά βιβλία όλου του κόσμου και είχε μάθει τις γλώσσες όλων των ανθρώπων!

Τα παιδιά αφιέρωσαν με πολλή αγάπη και ευαισθησία την εβδομάδα τους στα παιδιά όλου του κόσμου, που μεγαλώνουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες, παίζουν διαφορετικά παιχνίδια, αλλά έχουν όλα κάτι κοινό: Αποτελούν το μέλλον αυτού του πλανήτη, γι’ αυτό και όλα έχουν ίσα δικαιώματα για μια καλύτερη ζωή. Ψάχνοντας για τα «παιδιά της γης», οι μικροί μαθητές ανακάλυψαν πολλά θέματα τα οποία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και την περιέργειά τους. Πιο συγκεκριμένα, με αφετηρία τη διαφορετική χώρα διαμονής και τη διαφορετική γλώσσα, επέκτειναν τη συζήτησή τους στον τρόπο ζωής, τις ανάγκες τους, τα ήθη και τα έθιμα, τις διαφορετικές κουλτούρες και θρησκεύματα.

Φυσικά κάθε γνωριμία- ακόμα και μέσα από τα βιβλία ή τον Η/Υ ξεκινάει με μία γλυκιά “καλημέρα”! Έτσι οι μικροί μας μαθητές παρακινήθηκαν να μάθουν τη λέξη «Καλημέρα» σε άλλες γλώσσες, ώστε να ακολουθήσουν και να μιμηθούν για λίγο τον ήρωα του βιβλίου τους, τον Κυρ Γαρίφαλο. Η αίθουσα γέμισε γερμανογαλλικοισπανικοιταλικες-και όχι μόνο- “καλημέρες” και οι φωνές των παιδιών ακούγονταν σαν το πιο γλυκό αυτοσχέδιο τραγούδι για την Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών. Μία πολύ θετική εμπειρία για τα ήδη έμπειρα και εξοικειωμένα με την αγγλική γλώσσα «πρωτάκια»!

Στις μέρες μας, περισσότερο από παλαιότερα, είναι αναγκαίο να χτίζουμε τις βάσεις για μία καινούρια Ευρώπη, χωρίς τείχη και σύνορα αλλά με γέφυρες επικοινωνίας. Και ας μην ξεχνάμε «Σε όποια γλώσσα και να καλημερίσουμε, για να καλωσορίσουμε τον άλλο στην καρδιά και τη ζωή μας είναι απαραίτητο ένα μεγάλο και φιλικό χαμόγελο. Η ΄΄καλημέρα΄΄ έχει αξία μόνο όταν την λέμε από την καρδιά μας». Μια χαμογελαστή καλημέρα σε διάφορες γλώσσες δίνει δύναμη και ελπίδα για μία καλύτερη ημέρα για όλες τις χώρες. Τα παιδιά δίνουν το δικό τους μήνυμα… Ας το υιοθετήσουμε, αξίζει!

 

geo3

geo2