Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση, «Η πόλη τιμά τους ευεργέτες της», αφιερωμένη στον Αντώνιο Αντωνιάδη, την Παρασκευή 23 Μαΐου. Ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στους ευεργέτες της πόλης και διοργανώθηκε από το νεοσύστατο τμήμα της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού.IMG_9821 IMG_9836

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπο του ευεργέτη αλλά και στη συμβολή της δωρεάς του για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της δωρεάς για την πόλη, ενώ θυμήθηκε και προσωπικές του στιγμές από τη φοίτηση και την παρουσίαση εκδηλώσεων στη Στέγη.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η θετή κόρη του ευεργέτη Αντώνιου Αντωνιάδη κα Ηώ Ζησιάδου, η οποία χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του ευεργέτη και στην επιθυμία του για μια δωρεά προς τη Βέροια.

IMG_9814

Στην κεντρική ομιλία ο κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, Υπεύθυνος του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, αναφέρθηκε στον ευεργέτη της πόλης παρουσιάζοντας στοιχεία, τόσο για την οικογένεια του, όσο και για τον ίδιο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επιθυμία του Αντωνιάδη για μια δωρεά προς την πόλη και στην πορεία υλοποίησης της. Παρουσίασε στοιχεία από αρχειακό υλικό σχετικά με το θέμα, καθώς και τα διάφορα πρόσωπα που συνέβαλαν στην υλοποίηση της επιθυμίας και κατ’ επέκταση του έργου. Η επιθυμία του ευεργέτη για την ανέγερση Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην πόλη έγινε πραγματικότητα και το έργο εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1976. Από τότε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αποτελεί το κέντρο της πολιτισμικής ανάπτυξης της πόλη. Στο τέλος της ομιλίας παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο της Στέγης και των νομικών προσώπων ΔΕΤΟΠΟΚΑ και ΚΕΠΑ.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ παρουσίασε έργα Ελλήνων συνθετών υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Αντώνη Βιγκάτο.