του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη*

Στις δημοτικές εκλογές θέσαμε τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία του τόπου μας για πρώτη φορά. Καλέσαμε τις συνδημότισσες και συνδημότες μας να ψηφίσουν με αποφασιστικότητα νέα, άφθαρτα, ικανά και δυναμικά πρόσωπα, να στηρίξουν τον υπερκομματικό και αδέσμευτο συνδυασμό «Παπαγιάννης Ιωάννης- Δικαίωμα για Νέα Βέροια». Την 18η Μαϊου πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας εμπιστεύθηκαν τις έντιμες, ειλικρινείς και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό προτάσεις μας. Πίστεψαν ότι ο τόπος μας πρέπει και μπορεί να διοικηθεί με αρχές, αξίες και ιδανικά. Όμως, ο αήθης και ελεεινός πόλεμος λάσπης που δεχθήκαμε από γνωστά παράκεντρα τοπικής παραεξουσίας σε συνδυασμό με το όργιο ταξιμάτων, εκβιάσεων και εξαγορών συνειδήσεων, για το οποίο θα ενημερωθούν δικαστικές αρχές αλλά και διεθνείς οργανισμοί, συντέλεσε, μεταξύ άλλων, στο να αδυνατούν χιλιάδες συμπολίτες μας να επιλέξουν έγκυρα στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής το συνδυασμό ελπίδας και αναγέννησης που γεννήθηκε από την ταπεινότητά μου.

Την Κυριακή, 25 Μαϊου, μας ξανασερβίρει το αποτυχημένο και καταστροφικό σύστημα τοπικής παραεξουσίας το γνωστό πονηρό ψευτοδίλημμα που κατατρέχει την κοινωνία μας τουλάχιστον επί σαράντα έτη και ευθύνεται για την κρίση και ύφεση οικονομίας και κοινωνίας σε κύριο βαθμό. Τί θα κάνεις τώρα «δημοκράτη» συμπολίτη, εννοώντας αριστερέ, ακροαριστερέ, κεντροαριστερέ, σοσιαλδημοκράτη, κεντρώε, τι θα κάνεις απογοητευμένε συντηρητικέ ή εθνικιστή ψηφοφόρε, θα ψηφίσεις τον «κακό», τον παραδοσιακό, τον «κομματικό» δεξιό; Ή εμάς, «τα καλά παιδιά» (και τί «ήσυχα»!!), τη «δημοκρατική παράταξη», τους λαϊκούς αγωνιστές (τί αγωνιστές, «ήρωες»!!), που θυσιαζόμαστε για το καλό σας;

Το ψευτοδίλημμα είναι προσχηματικό και απατηλό. Η ως άνω παραφιλολογική και ψυχαναγκαστική προσέγγιση του πολιτικού γίγνεσθαι- ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση- έχει απωλέσει κάθε ουσιαστικό νόημα εδώ και δεκαετίες. Διχάζει άδικα και ατελέσφορα, χωρίς βαθύτερο νόημα, τον Ελληνισμό. Αποπροσανατολίζει από την ουσία των προβλημάτων και τους υπεύθυνους της διόγκωσής τους και επιδείνωσης της καθημερινότητάς μας. Δεν βοηθάει ουσιαστικά την κοινωνία και τους πολίτες αλλά μόνον τους πονηρούς πολιτικάντες που «κλέβουν» με κόλπα αβανταδόρου απατεώνα την ψήφο μας και μας «συνδέουν» μετά ατομικά και συλλογικά, ας μου επιτραπεί η αργκό έκφραση, με την πρωτεύουσα της Αιγύπτου (παρεμπιπτόντως απόγονοι των αιγυπτιωτών, κοινώς γύφτοι, με την «αγάπη» των «καλών παιδιών»- και πάνω απ’ όλα ανιδιοτελώς!!- έδωσαν «αγωνιστικό παρόν» στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και τους ψήφισαν, αδιαφορώντας μαζικά για το συνδυασμό μας, τι θα πεί, εξάλλου «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», όλα καλά με την υπάρχουσα «ανιδιοτελή» κατάσταση!). Το ως ανωτέρω ψευτοδίλημμα έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα και από πολλούς, με αποτελέσματα τραγικά για την κοινωνία, την οικονομία αλλά και το παρόν και μέλλον του τόπου.

Ευχαριστώ άπαντες, όσους ψήφισαν ή όχι το συνδυασμό μας. Ακούσατε τις ομιλίες, διαβάσατε τα άρθρα και τις προτάσεις μας, εκτιμήσατε τις ικανότητές μας, πιστέψατε στο καλύτερο αύριο του τόπου, με ευημερία, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα από κανόνες, θεσμούς, αρχές και ιδανικά. Αγαπώ με πάθος τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Δηλώνω δυναμικό παρόν στο πολιτικό γίγνεσθαι της Βέροιας και της Ημαθίας. Οι δόξα τω Θεώ ουκ ολίγες γνώσεις και πανεπιστημιακές μου περγαμηνές σε συνδυασμό με την βαθύτατη επαγγελματική μου εμπειρία και νομική κατάρτιση τίθενται στη διάθεση της κοινωνίας μας και του αύριο του τόπου μας. Εκτιμώ ότι το κεντρικό διακύβευμα των δημοτικών εκλογών της 25ης Μαϊου, για όσους συμπολίτες μου προτίθενται να ψηφίσουν έγκυρα, συνδέεται πρωταρχικά με την κατ’ αρχήν ολική αποδόμηση του παλαιοκομματικού, οικογενειακού τύπου, σάπιου κατεστημένου «ημετέρων» στο Δήμο Βέροιας. Θα συνεργαστώ με τη νέα δημοτική Αρχή που θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα με ειλικρίνεια και ουσιαστική διάθεση προσφοράς για το καλύτερο αύριο του Δήμου, ως ουσιαστικός υπηρέτης της αγαπημένης μας Βέροιας.

*Ο Γιάννης Μεν. Παπαγιάννης, (Dr. iur., LL. M. (Münster), υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Παπαγιάννης Ιωάννης- Δικαίωμα για Νέα Βέροια» είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στη Γερμανία, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και Συμβούλιο Επικρατείας, συγγραφέας νομικών βιβλίων και εξελέγη Επ. Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου