Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές στις 25 του Μάη εστιάζονται στις ευρωεκλογές καθώς μιλάμε για την εκπροσώπηση μας στην Ε.Ε., ωστόσο στο εσωτερικό της χώρα και μάλιστα στις τοπικές κοινωνίες η Κυριακή που έρχεται αποτελεί μια μέρα για “γερά στομάχια και νεύρα”. Εστιάζοντας στο Ν.Ημαθίας και συγκεκριμένα στις δημοτικές εκλογές στους δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας η Κυριακή προβλέπεται μεγάλη και δύσκολη καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ γύρου δεν δίνεται μια σαφής και ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβεί την ερχόμενη Κυριακή τουλάχιστον αν λάβουμε υπόψιν μας τα ποσοστά.

Προβάδισμα στον Κώστα Καραπαναγιωτίδη έδωσε η κάλπη την πρώτη Κυριακή των εκλογών στο Δήμο Βέροιας. Με ποσοστό 33,6%  ο Κ.Καραπαναγιωτίδης πήρε την πρωτιά με 8,2% από τον δεύτερο Κώστα Βοργιαζίδη, ο οποίος σημείωσε ποσοστό 25,4%. Η διαφορά τους είναι καλή και σεβαστή ίσως και αναμενόμενη αν υποθέσει κανείς πως από την “πλευρά” που πολιτεύεται ο κ.Βοργιαζίδης υπήρχαν και άλλες παρατάξεις, οι οποίες αναγκαστικά οδήγησαν στο να μοιραστεί ο κόσμος και άρα η δύναμη της ψήφου, σε αντίθεση με τον Κ.Καραπαναγιωτίδη ο οποίος “έπαιζε” μόνος του μετά από την ανατροπή της τελευταίας στιγμής με το συνδυασμό του Χ.Σκουμπόπουλου.

Από την άλλη στο Δήμο Νάουσας ο τελικός – β γύρος – είναι για γερά νεύρα. Ο πρώτος που έκοψε το νήμα, ο νέος,  Νίκος Κουτσογιάννης (38,9%) απέχει μόλις 2,6 μονάδες από τον δεύτερο Τάσο Καραμπατζό (36,3%). Εκεί δεν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις και αν οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων συνδυασμών μοιραστούν, τότε οι δημότες Νάουσας θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα μέχρι και την τελευταία ψήφο.

Τέλος, ο Δήμος Αλεξάνδρειας αποτελεί επίσης μια περίπτωση όπου δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Ο Παναγιώτης Γκυρίνης μπορεί να πήρε την πρωτιά με 47,6%, όμως ο νυν Δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης βρίσκεται πίσω του σε απόσταση μόλις 4,5 μονάδων με ποσοστό 43,7%. Το γεγονός ότι το υπόλοιπο περίπου 9% θα κρίνει αυτή την Κυριακή το αποτέλεσμα σίγουρα δημιουργεί άγχος στους δυο υποψηφίους, μην αφήνοντας τους να εφησυχάζονται.

Καθώς τα ποσοστά μεταξύ των συνδυασμών είναι μικρά μεταξύ τους η Κυριακή και στους τρεις Δήμους θα λέγαμε πως αποτελεί ντέρμπι. Ήδη από την Δευτέρα 19/5 οι συνδυασμοί που πέρασαν στο δεύτερο γύρο δουλεύουν σκληρά. Μπορεί οι υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι εξ αυτών των δυο συνδυασμών να μην αγωνιούν τόσο αυτή την Κυριακή για το αν ο κόσμος θα τους ψηφίσει προσωπικά ωστόσο συνεχίζουν να δουλεύουν υπέρ των συνδυασμών τους, κάτι το οποίο είναι απόλυτα λογικό. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι δεν γίνονται “βαρύγδουπες” δηλώσεις από κανένα υποψήφιο Δήμαρχο, κάτι το οποίο κρίνεται θετικό, καθώς η υπεροψία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Αντίθετα η ταπεινότητα κερδίζει εντυπώσεις και ίσως και ψήφους εν προκειμένω.

Ωστόσο, η κάλπη είναι γένους θηλυκού και, αν και σεξιστικό, τουλάχιστον από πριν τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οπότε αναμένουμε….

Λένα Μαρκογιαννάκη