Η Συρία ξεκίνησε τη μεταφορά του υπόλοιπου του αποθέματος των χημικών όπλων που διαθέτει, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση που απέδιδε σε ζητήματα ασφάλειας. Η μεταφορά, την οποία επιβεβαίωσε και το αμερικανικό Πεντάγωνο, ακολουθεί την επιβεβαίωση της καταστροφής όλων των συριακών αποθεμάτων της βασικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αερίου Σαρίν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποναύαρχος Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι τα τελευταία αποθέματα του συριακού οπλοστασίου «έχουν αρχίσει να μεταφέρονται αυτήν την στιγμή που μιλάμε».

Νωρίτερα, η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) είχε ανακοινώσει ότι η Συρία είχε καταστρέψει ολόκληρο το απόθεμα ισοπροπανόλης που είχε δηλώσει ότι κατέχει. Η ουσία είναι βασική για την παρασκευή του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν.

«Πλέον, μόνο το 7,2% των υλικών του χημικού οπλοστασίου της Συρίας βρίσκεται ακόμα στη χώρα και αναμένεται να απομακρυνθεί άμεσα ώστε να καταστραφεί. Η κοινή αποστολή καλεί τις συριακές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ και του OPWC.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει δεσμευτεί να παραδώσει ή να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει στην κατοχή μέρος αυτού.

Πηγή: energypress.gr