Οι προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να ενταθούν, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει αύξηση στις τιμές ενέργειας, σύμφωνα με τους κορυφαίους Ευρωπαίους επιχειρηματίες.

Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων σε έρευνα της EurActiv και του European Business Summit, συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθεί δράση προκειμένου να μην επιτρέπεται στη Μόσχα να απειλεί να «κλείσει την στρόφιγγα». Ωστόσο το 57% τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει διεύρυνση της ΕΕ προς την Ουκρανία ή ανατολικά και νότια της Ευρώπης.

Η έρευνα, που συμμετείχαν 200 εργαζόμενοι, ομοσπονδίες, ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, συμβουλευτικές εταιρείες και μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων 14-15 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Η εν λόγω σύνοδος προσελκύει το ενδιαφέρον σε πάνω από 1500 αντιπροσώπους από περισσότερες από 60 χώρες κάθε χρόνο.

Το φετινό θέμα είναι η «Ανακατασκευή μια ανταγωνιστικής Ευρώπης» και με τον Πρόεδρο Barroso να κάνει την εναρκτήρια ομιλία, η έρευνα ήταν μια καλή ευκαιρία να αξιολογηθούν τα πεπραγμένα της θητείας του.

60% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει αλλά πάνω από τα ¾ των ερωτηθέντων τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανεργίας, δη αυτή των νέων.

Στο ερώτημα εάν ελήφθησαν τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος, πάνω από ¾ των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά. 43% διαφώνησαν και 33% ήταν κάθετα αντίθετοι στο ότι πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα.

Ακόμη, 70% τόνισε ότι οι ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί μιας ολοκληρωμένης βιομηχανικής πολιτικής που θα φέρει ανάπτυξη και απασχόληση.

Στο ερώτημα κατά πόσο άλλαξε το επιχειρηματικό περιβάλλον τα τελευταία 5 χρόνια, μόλις 2% τόνισε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση. 32% είπε ότι υπήρξε βελτίωση και ίδιος αριθμός ότι η κατάσταση παρέμεινε ίδια. Σχεδόν 24% είπε ότι η πολιτική για τις επιχειρήσεις χειροτέρεψε και 9% ότι επιδεινώθηκε κατά πολύ.

Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»

Το 60% τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» με μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη εντός μιας ευρύτερης κοινής αγοράς. 22% τάχθηκαν κατά της ιδέας και 38% συμφώνησαν. 12% ήταν ρητά αντίθετοι.

Για πολλούς, η οικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη πιο κεντροποιημένων τραπεζικών αρμοδιοτήτων να διέπουν τη ζώνη του ευρώ και τη διασφάλιση της σταθερότητάς του. Οι χώρες μοιράζονται ένα νόμισμα, αλλά οι σημαντικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες βρίσκονται σε εθνικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης, πολλές κυβερνήσεις δεν ήταν σε θέση να επαναφέρουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μια στενότερη τραπεζική ένωση θεωρείται ότι είναι η λύση.

Ενώ περίπου το ήμισυ (53%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι «εξαιρετικά σημαντική» για τις επιχειρήσεις ή την οργάνωσή τους, σχεδόν τα δύο τρίτα (74%) συμφώνησαν ότι το διεθνές εμπόριο είναι μια πιθανή λύση για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

56% συμφώνησε ότι η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. 27% ωστόσο δεν πείστηκε.

Πηγή: euractiv.gr