Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πίστωση ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της χρηματοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία .

Η τράπεζα είπε ότι τα 300 εκατ. δολάρια θα επιστραφούν σε 18 χρόνια μετά από μια περίοδο χάριτος πέντε ετών , και θα προέλθουν από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης .

Τα άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια , τα οποία θα επιστραφούν σε 20 χρόνια μετά από περίοδο χάριτος 10 ετών , θα προέλθουν από το Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας , ένα χρηματοδοτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα .

Η Τουρκία παράγει το 43 τοις εκατό των ενεργειακών της αναγκών από το φυσικό αέριο , το ένα τέταρτο από άνθρακα και υδροηλεκτρική ενέργεια και 7 τοις εκατό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .

Η ένταξη των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Τουρκίας θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή ηλεκτρισμού της Τουρκίας , με την εγγύηση του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών .

Η χρηματοδότηση έχει ως στόχο να βοηθήσει την Τουρκία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας με την διευκόλυνση της κατασκευής μεγάλης κλίμακας έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας .

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχε επίσης τη χρηματοδότηση για τον αγωγό Μπακού – Τιφλίδα – Τσεϊχάν , ο οποίος μεταφέρει το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και έχει βοηθήσει με άλλα ενεργειακά έργα που σχετίζονται με το Νότιο Καύκασο και την αποθήκευση ενέργειας στην κεντρική Τουρκία .

Πηγή: energypress.gr