Ήταν η «Ωραία μου κυρία» η γυναίκα που κάθε άντρας ήθελε να πάει μαζί της «Διακοπές στη Ρώμη»; Ή μήπως να πάρει ένα «Πρόγευμα στο Τίφανις»; Ότι και αν ήταν η Όντρεϊ Χέμπορν, είναι πιθανότατα μια απ’ τις καλύτερες ηθοποιούς που ανέδειξε η βιομηχανία του Hollywood, ενώ παίρνει και το «παράσημο» μιας από τις επιδραστικές γυναίκες εμφανισιακά στο στυλ ντυσίματος.

Γεννημένη στις 4 Μαΐου του 1929 στις Βρυξέλες από πατέρα Βρετανό και Δανή μητέρα αποτελούσε σύμβολο κομψότητας και φιλανθρωπίας, ώσπου απεβίωσε το 1993 νικημένη από μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Η Όντρεϊ Χέμπορν ξεκίνησε με μαθήματα χορού και μπαλέτου ενώ πάντα ήταν ανήσυχη για το μέλλον της. Και έτσι έπειτα από παρότρυνση της καθηγήτριάς της αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Ξεκινώντας από μουσικές παραστάσεις. Πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος το 1953 «Διακοπές στη Ρώμη» με τον Γκρέγκορι Πεκ σε σκηνοθεσία του Γουίλιαμ Γουάιλερ. Η ταινία απέσπασε θετικότατες κριτικές και η Χέμπορν βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Αργότερα εμφανίζεται στη «Γλυκειά μου Σαμπρίνα» του Μ. Γουάλντερ με τον Χ. Μπόγκαρντ και τον Γ. Χόλντεν, όπου γι’ αυτήν την ταινία τα φορέματα της τα έραψε ο Ζιβανσυ (Γάλλος μόδιστρος) με τον οποίο έγιναν και πολύ καλοί φίλοι. Μέσα δεκαετίας του ’50 και η Χέμπορν διάγει τα καλύτερα χρόνια της καριέρας της με πολύ καλές ταινίες και ντουέτα που θα αφήσουν εποχή. Φρεντ Αστερ (Αστείο μουτράκι), Τζορτζ Πέπαρντ (Πρόγευμα στο Τίφανις), Κάρι Γκράντ (Ραντεβού στο Παρίσι), Ρεξ Χάρισον (Ωραία μου κυρία), Π. Ο’ Τουλ (Πώς να κλέψετε ένα εκατομμύριο δολλάρια) και Σων Κόννερι (Το ρόδο και το βέλος)…Με αρκετούς ειπώθηκε ότι είχαν δεσμό αλλά όλα έμειναν στις φήμες.

Όσον αφορά τους δεσμούς η Χέμπορν έκανε δύο γάμους, πρώτα με τον Αμερικανό ηθοποιό Μελ Φερέρ 1954, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Σων το 1960 αφού πρώτα είχε αποβάλει δύο φορές. Χώρισαν έπειτα από 14 χρόνια (1968). Τα τελευταία χρόνια του γάμου της η Όντρεϊ γνώρισε έναν γιατρό ψυχίατρο, τον Αντρέα Ντόττι με τον οποίο παντρεύτηκε το 1969 και απέκτησαν έναν γιο το Λουκά. Χώρισαν το 1982.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Χέμπορν τα πέρασε έχοντας να αντιμετωπίσει μια σπάνια μορφή καρκίνου που της διαγνώστηκε αφού έκανε κάποιες εξετάσεις έπειτα από ένα ταξίδι. Απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου του 1993 στην Ελβετία στην ηλικία των 63 ετών. Η μορφή της, οι ερμηνείες και το στυλ της έχουν μείνει αθάνατα στο πέρασμα των χρόνων, δίνοντας εμπνεύσεις σε νέους σχεδιαστές και θυμίζοντάς μας πάντα το: “Funny face”.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
– Είναι η μοναδική ηθοποιός με τα σημαντικότερα βραβεία: Όσκαρ, Τόνυ, Grammy και Emmy
– Ήταν υποψήφια 4 φορές ακόμα για Όσκαρ, «Γλυκιά μου Σαμπρίνα», «Η ιστορία μιας μοναχής», «Πρόγευμα στο Τίφανις», «Περίμενε μέχρι να νυχτώσει».
– Τέλος, ένα μήνα πριν από τον θάνατό της έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της στη UNICEF

TOP 5+1 ΤΑΙΝΙΩΝ
– Πρόγευμα στο Τίφανις
– Διακοπές στη Ρώμη
– Ωραία μου κυρία
– Περίμενε μέχρι να νυχτώσει
– Ραντεβού στο Παρίσι
– Ρόδο και βέλος

του Γιάννη Βανταράκη για το kathemera.gr