Στην Καβάλα ταξίδεψε την Κυριακή 11 Μαΐου το Ποτάμι όπου στον παραλιακό πεζόδρομο ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Τάσο Καρκαντζέλη και Χριστίνα Ταχιάου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους, να γνωρίσουν φίλους και εθελοντές και να απαντήσουν σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών – που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα – επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα διαπράττεται ένα έγκλημα. Τα τελευταία χρόνια στα ψάρια του Αιγαίου έχουν ανιχνευθεί ίχνη πλαστικού. Οι χωματερές καταλήγουν στη θάλασσα και τα νερά της Μεσογείου ανανεώνονται κάθε 80 χρόνια. Τα πρόστιμα που παίρνει η χώρα για τις χωματερές αυτές είναι πολλά».

Σε ερώτημα σχετικό με τα κέρδη από τους ενεργειακούς αγωγούς είπε ότι οι πολιτικοί συχνά παθαίνουν ένα ενεργειακό «παραλήρημα». Το ότι περνάνε ή θα περάσουν δυο αγωγοί από τα εδάφη μας, δεν κάνει αυτό από μόνο του την Eλλάδα ενεργειακό κολοσσό, όπως λένε κάποιοι αρχηγοί. Μιλώντας επίσης για τις σύγχρονες μορφές ενέργειας, είπε «ναι στις εναλλακτικές μορφές αλλά να μη μας παρασύρει ότι αυτές μπορεί να είναι η κύρια πηγή ενέργειας της χώρας μας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας σε τοπικά μέσα έθιξε και ζητήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινότητα. Η πόλη και η περιοχή έχασαν σταδιακά όλες τις μονάδες μεταποίησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, χωρίς να γίνει εφικτή μια στροφή προς μια οικονομία υπηρεσιών. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής θα μπορούσε να βρίσκεται:

Ο τουρισμός, υψηλής μάλιστα προστιθέμενης αξίας, με την αξιοποίηση των βυζαντινών μνημείων, του Παγγαίου, των Φιλίππων, των Οθωμανικών μνημείων που συγκεντρώνουν τουρίστες από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Τα Λουτρά με την αξιοποίηση των γειτονικών υποδομών που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, κυρίως στο νομό των Σερρών.

Ο ποδηλατικός τουρισμός, ειδικά στις Σέρρες, τη λίμνη Κερκίνη και στην παραλιακή της Καβάλας.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία με την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής (αντί των εισαγωγών που συνηθίζονται από τη Βουλγαρία) και κάθετης επεξεργασίας.

Η ανάδειξη της στρατηγικής θέσης ανάμεσα στην Εγνατία και τον οδικό άξονα από Βουλγαρία.

Η αξιοποίηση της Καβάλας ως ενεργειακού κόμβου ιδιαίτερα με την κατασκευή του ΤΑΡ (τον αγωγό φυσικού αερίου από την Κασπία) που θα κάνει την ενέργεια φθηνότερη και θα δώσει θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράδειγμα της Νέας Καρβάλης (λίγο έξω από την Καβάλα) όπου υπάρχει εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων και παράγει τα μισά λιπάσματα της Ελλάδας. Το εργοστάσιο είναι υπερχρεωμένο και πληρώνει πολύ ακριβά το φυσικό αέριο αλλά η επιβίωσή του είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της τιμής της φυτικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Πηγή: topotami.gr